Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poriadny ZVRAT k horšiemu! FOTO Slovensko po teplých a slnečných dňoch súži zima a trvalý dážď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images,)

BRATISLAVA – Po teplých a slnečných septembrových dňoch nás čaká výrazné ochladenie s početnými zrážkami. Rozpršalo sa už v piatok. Podľa meteorológov s vysokou pravdepodobnosťou lokálne zaznamenáme aj vysoké úhrny zrážok.

Počasie v našej oblasti bolo v teplej vzduchovej hmote pod vplyvom vyššieho tlaku vzduchu a minulý týždeň sme zaznamenali aj viacero teplotných rekordov. „Prevládalo málo oblačné počasie, takmer bez zrážok,“ skonštatoval na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Súvisiaci článok: Neustále zrážky a silný vietor: Slovensko čaká škaredý začiatok víkendu, ostaňte radšej doma

Poveternostná situácia sa v stredu začala meniť a k výraznej zmene počasia došlo v piatok. „Je pred nami prevažne zamračené, chladné a daždivé počasie. Hranica sneženia poklesne počas víkendu na približne 1300 m n. m.,“ načrtli meteorológovia.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Teploty pôjdu výrazne nadol

V piatok podľa ich slov postúpi do našej oblasti od západu výrazný studený front spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu siahajúcou od Severného mora až po západné Stredomorie. Cyklonálny charakter počasia však bude pretrvávať aj v ďalších dňoch. „V severnom Taliansku na fronte vznikne nová tlaková níž, ktorá sa vplyvom prúdenia chladného vzduchu nad teplé Stredozemné more prehĺbi a postúpi nad naše územie, pričom sa situácia bude opakovať. S vysokou pravdepodobnosťou tak lokálne zaznamenáme aj vysoké úhrny zrážok,“ varoval SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Tlaková níž bude cez naše územie prechádzať v noci na sobotu. „Najmä v súvislosti s jej prechodom očakávame výdatné zrážky, pri ktorých môže ojedinele spadnúť aj viac ako 50 mm, najmä na západnom a strednom Slovensku, prípadne v západných okresoch východného Slovenska, predovšetkým na južných návetriach hôr.“

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Z doposiaľ teplotne nadnormálneho počasia sa teda dostaneme počas niekoľkých dní do teplotne výrazne podpriemerného počasia. „Teplota vzduchovej hmoty v hladine 850 hPa (cca 1500 m n. m.) poklesne od piatka do nedele o približne 12 °C a dostane sa tak na úroveň približne 1 až 2 °C,“ avizoval hydrometeorologický ústav.

Predpovedaná maximálna denná teplota 25.9. modelom ECMWF
Zobraziť galériu (14)
Predpovedaná maximálna denná teplota 25.9. modelom ECMWF  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Slovensko súži trvalý dážď, vyskytnú sa aj búrky

V piatok sa od západu rozšíria zrážky na väčšinu územia a budú sa vyskytovať aj počas víkendových dní v tzv. "vlnách". „Zrážky sa budú spočiatku vyskytovať aj vo forme búrok, no neskôr najmä vo forme trvalého dažďa,“ dodali meteorológovia.

Predpovedný model ECMWF v čase od piatka do pondelka predpokladá v 72-hodinovom kumulatívnom úhrne zväčša 30 až 70 mm, no v niektorých oblastiach to môže byť ojedinele až okolo 100 mm zrážok.

Kumulatívny 72-hodinový úhrn zrážok predpovedaný modelom ECMWF v období 25.9. 08.00 LSEČ - 28.9. 08.00
Zobraziť galériu (14)
Kumulatívny 72-hodinový úhrn zrážok predpovedaný modelom ECMWF v období 25.9. 08.00 LSEČ - 28.9. 08.00  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Maximálna teplota vzduchu bude postupne klesať na celom území Slovenska. V priebehu víkendu sa výrazne ochladí. „Zatiaľ čo v piatok predpokladáme denné maximá od 17 do 24 °C, tak v nedeľu už len v rozpätí 10 až 16 °C, čo v kombinácii so silnejším, prevažne severozápadným vetrom, zníži aj pocitovú teplotu. Vietor počas víkendu zosilnie aj na horách, kde očakávame prechodne až víchricu,“ upozornil SHMÚ.

Ensemblová predpoveď teploty vzduchu v geopotenciálnej hladine 850 hPa v lokalite Sliač
Zobraziť galériu (14)
Ensemblová predpoveď teploty vzduchu v geopotenciálnej hladine 850 hPa v lokalite Sliač  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Predpovedaná maximálna denná teplota 27.9. modelom ECMWF
Zobraziť galériu (14)
Predpovedaná maximálna denná teplota 27.9. modelom ECMWF  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: DážďPredpoveďOchladeniePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu