Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudia sú nepoučiteľní! FOTO Hlúposť zabíjala v ďalšej labutej rodinke na Štrkovci

Labute na Štrkoveckom jazere dostávajú jednu ranu za druhou.
Labute na Štrkoveckom jazere dostávajú jednu ranu za druhou. (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

BRATISLAVA - Mimoriadne smutné správy z Bratislavy. Aj napriek obrovskej snahe mnohých ľudí sa znova opakuje smutný scenár z minulosti. Labutí príbeh zo Štrkoveckého jazera nemá ani tento rok šťastný koniec. Zdá sa, že majestátne vtáky znova doplatili na nezodpovednosť ľudí. Samica labute a jedno z mláďat už nie sú medzi živými.

FOTO Na Štrkovec sa po tragédii vrátila labutia rodinka! Rázny krok pre beštiálne správanie ľudí

Na hladine Štrkoveckého jazera v Ružinove sa plavila labutia rodinka, ktorá pútala pozornosť ľudí. Samec, samica a ich štyri mláďatá. Žiaľ, labutia rodinka znova doplatila na nezodpovedné správanie verejnosti. 

naša maminka bojuje o prežitie... ŠOP prišla a odviezli k veterinárovi. Podozrenie na botulózu. Ako viete a dookola...

Uverejnil používateľ Štrkovecké jazero Utorok 15. septembra 2020

Samica labute zahynula. Nezachránil ju ani prevoz na veterinárnu kliniku, kde dostala infúzie. Krátko nato bolo nájdené aj jedno mŕtve labúťa. U samice má ísť o podozrenie na botulózu. Botulizmus je život ohrozujúca otrava jedlom obsahujúcim botulotoxín.

Ďalšie z mláďat je kritickom stave, dve sú u veterinára na pozorovaní a antibiotikách. „Je mi to veľmi ľúto a ťažko sa mi hľadajú slová. Naše ružinovské labute zrejme opäť doplatili na ľudí, ktorí si jednoducho nedajú povedať,“ napísal na svojej sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

držte nám palce Zlyhala som...neviem ich ochrániť Som tak bezmocná...teraz je to už len na ...

Uverejnil používateľ Štrkovecké jazero Utorok 15. septembra 2020

Čo bude ďalej?

Labute sa na Štrkovecké jazero už nevrátia. „Veríme, že tri malé labute prežijú. Na Štrkovec sa však už nevrátia. Štátna ochrana prírody ich presídli na iné miesto. V krátkej dobe by aj tak vyleteli z hniezda, dnes už sú dosť veľké. Tato labutiak bude zrejme tiež presídlený - a zrejme sa aj tak na Štrkovec opäť vráti, ako vlani. Je tu doma, Štrkovec je jeho teritóriom,“ uviedol Chren. 

Smutný príbeh minulého leta

Vlani došlo na spomínanom jazere k veľmi smutnému príbehu. Samica labute zahynula po tom, ako sa išla napásť trávy pri jazere. Zjedla však aj kus plastu, ktorý tam nechali ľudia a udusila sa. Nasledovalo ju jedno z mláďat, ktoré roztrhala divá zver.

Ťažké ráno. Maminka a jedno mladé neorežili. Jedno v kritickom stave na veterine a dve na pozorovani.

Uverejnil používateľ Štrkovecké jazero Streda 16. septembra 2020

Ďalšie mláďa zahynulo tiež pre nezodpovednosť ľudí - verejnosť operencov prikrmovala pečivom. Práve rozkladajúce sa pečivo vo vode sa malo podpísať pod úhyn spomínanej mladej labute.

Viac o téme: JazeroLabuteŠtrkovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu