Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Matovič o zaradení Česka medzi červené krajiny: Rozhodne ústredný krízový štáb

Slovenský premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie po stretnutí premiérov krajín V4 Zobraziť galériu (4)
Slovenský premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie po stretnutí premiérov krajín V4 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/LUBLIN - Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať pondelkový ústredný krízový štáb. Informoval o tom premiér Igor Matovič po piatkovom samite krajín V4 v poľskom Lubline. Priblížil, že bol v piatok ráno informovaný, že Pandemická komisia vlády SR navrhuje zaradiť Česko medzi rizikové krajiny a označiť ju na "semafore" červenou.

"Budeme sa musieť rozhodnúť, ako z toho von. Väzby medzi Slovenskom a Českom sú obrovské, a to ľudské, rodinné, študentské i obchodné," skonštatoval predseda vlády. Tvrdí, že budú musieť riešiť otázku, ako chrániť Slovensko pred prípadným zavlečením nákazy, ale zároveň neohroziť ekonomické i spoločenské vzťahy s ČR. "Dá sa to kompromisom," skonštatoval Matovič a spresnil, že sa konkrétny región označí za rizikový a verejnosť bude dôrazne vyzvaná, aby doň necestovala, ak nemusí.

Zároveň uviedol, že hoci bolo Slovensko v prvej vlne premiantom v boji s pandémiou a chránilo sa voči okolitým krajinám, v súčasnosti SR podľa neho nie je v tak elitnej pozícii. Poukázal tiež na fakt, že je dôležité zvládnuť boj s novým koronavírusom, pretože krajiny V4 si už nemôžu dovoliť ďalšie hospodárske straty ako pri prvej vlne.

Slovenský premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí po piatkovom zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR informoval, že Česko pribudne na zoznam takzvaných červených krajín. Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada.

Druhá vlna pandémie

Počty nakazených novým koronavírusom na Slovensku podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prudko rastú. Druhú vlnu pandémie majú spúšťať najmä sociálne kontakty mladých ľudí. Podľa infektológa a člena Pandemickej komisie vlády SR Pavla Jarčušku však krajina nie je vo fáze nekontrovateľného komunitného šírenia.

"Situácia je horšia ako pred týždňom, koronavírusová infekcia sa nám začína rozmáhať vo viacerých častiach Slovenska," povedal Krajčí. Poukázal na to, že ako červených je označených už deväť regiónov. Minulý týždeň to boli dva. V zasiahnutých regiónoch treba podľa šéfa rezortu zdravotníctva prijímať cielené opatrenia, aby sa nemuseli prijímať celoplošné. Analýza pacientov ukázala, že jedna tretina nakazených sú importy zo zahraničia, druhá je výsledkom rizikových aktivít a zvyšok sú ich kontakty. Pôvod niektorých sa dohľadať nevie.

KORONAVÍRUS Matovič o zaradení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Máme momentálne taký počet infikovaných, ako sme nemali ani v prvej vlne. Našťastie, počty hospitalizovaných meškajú za týmito infekciami. Zdá sa, že meškajú pravdepodobne pomalším tempom ako v prvej vlne," skonštatoval Krajčí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vysvetlil, že je to tým, že najviac prípadov je medzi mladými. "Druhú vlnu spúšťajú najmä sociálne kontakty mladých ľudí na diskotékach, v nočných kluboch, zábavách. Vrátili sa z táborov, rôznych podujatí, športových kempov," poznamenal. Upozornil, že s najväčšou pravdepodobnosťou, keď sa niečo neurobí s trendom počtu pozitívnych, tak aj hospitalizovaných a úmrtí môže pribúdať.

Za posledné dva týždne pribudlo 113 nakazených seniorov nad 65 rokov. "Smutná správa je, že 80 percent z týchto ľudí pravdepodobne skončí v nemocnici, 16 percent z nich pravdepodobne skončí na jednotke intenzívnej starostlivosti a 2,5 percenta bude pravdepodobne ventilovaných," upozornil Krajčí.

KORONAVÍRUS Matovič o zaradení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

Najviac nakazených seniorov je v Košickom kraji, a to 32. Z pohľadu nemocníc je podľa Jarčušku najhoršia situácia v michalovskej nemocnici, kde je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 25 pacientov, piatim sa podáva liek s účinnou látkou remdezivir. Upozornil, že situácia sa môže kedykoľvek zmeniť v ktoromkoľvek regióne, hlavne bratislavskom.

Krajčí sa poďakoval ľudom za bravúrne zvládnutie prvej vlny pandémie. Zároveň pripomenul, že kým nebude k dispozícii vakcína, tak akékoľvek úzke kontakty spôsobujú šírenie nového koronavírusu. "Šíri sa tým efektívnejšie, čím sme v sociálnych kontaktoch intenzívnejší," poznamenal.

Viac o téme: HraniceČeskoIgor MatovičSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu