Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRIESKUM hovorí jasne: Slováci nedôverujú politickým stranám a justícii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úroveň dôvery a nedôvery vo verejné inštitúcie na Slovensku je rôzna, v závislosti od inštitúcie. Zatiaľ čo 70 percent respondentov nedôveruje politickým stranám a 76 percent justícii, relatívne vysokej dôvere sa tešia ozbrojené sily a prezidentka. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v marci 2020 realizovala mimovládna organizácia GLOBSEC v spolupráci s agentúrou Focus.

Dôvera v ozbrojené sily dosiahla podľa prieskumu 72 percent, prezidentke dôverovalo 58 percent respondentov. "Dôvera voči verejným inštitúciám je práve v týchto časoch nesmierne dôležitá," zdôraznila Dominika Hajdu, analytička GLOBSEC-u.

"Výsledky prieskumu potvrdzujú správnosť cesty, ktorou sme sa vydali v oblasti spolupráce s verejnosťou. Nasadenie vojakov a zamestnancov ozbrojených síl počas pandémie COVID-19 alebo pomoc pri povodniach ukazujú humánnu stránku vojakov ako občanov v uniforme, súčasť širšej spoločnosti. Teší ma, že sa nám darí narúšať stereotypné vnímanie vojakov, ako tých, ktorí sú skrytí za múrmi kasární," skonštatoval na margo výsledkov Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Marcový prieskum taktiež ukázal, že podľa 85 percent respondentov majú oligarchovia a finančné skupiny silnú kontrolu nad slovenskou vládou. Čo sa týka svetového diania, 61 percent respondentov verí, že o svetových udalostiach rozhodujú tajné služby a spolky s cieľom vytvoriť totalitnú svetovládu. V porovnaní s rokom 2018 to predstavuje nárast o 13 percent.

PRIESKUM hovorí jasne: Slováci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Unsplash/Palo Kertys)

Viac ako tretina Slovákov preferuje autoritatívneho lídra

Mať silného a rozhodného lídra, ktorý sa nemusí zaťažovať s parlamentom a voľbami by chcelo 38 percent Slovákov. Naopak, podporu liberálnej demokracii vyjadrilo 49 percent respondentov. Ostatní sa nevedeli vyjadriť. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v marci 2020 realizovala mimovládna organizácia GLOBSEC v spolupráci s agentúrou Focus.

V priemere si 62 percent respondentov myslí, že politický systém na Slovensku neberie do úvahy ich potreby. "Pocit odcudzenia a názor, že nezáleží na tom, kto je pri moci, je prítomný najmä u Slovákov s nižším stupňom dosiahnutého vzdelania. Ľudia s nižším vzdelaním by boli rovnako ochotní vymeniť niektoré svoje základné práva a slobody za iné výhody, ako lepšia finančná situácia či bezpečnosť," skonštatovala Katarína Klingová, senior analytička GLOBSEC-u.

Zároveň polovica respondentov verí, že ich hodnoty sú ohrozované "západom" a jeho spôsobom života. Viac ako 53 percent verí podľa prieskumu tomu, že ich hodnoty a identitu ohrozujú Spojené štáty americké.

Viac o téme: PrieskumDôveraPolitické stranySlovenskoFocusGLOBSECJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu