Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Revolúcia v stravovaní detí na Slovensku? Top šéfkuchári budú variť v školských kuchyniach

Do našich škôl to majú namierené profesionálni kuchári Zobraziť galériu (2)
Do našich škôl to majú namierené profesionálni kuchári (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Do našich škôl to majú namierené profesionálni kuchári. Jedlá v školských jedálňach by mohli našim deťom chutiť lepšie a aj moderne vyzerať. Ako prvý do školských jedální vyrazil Marcel Ihnačák.

Rovnaký recept, tie isté suroviny a dvaja kuchári. Profikuchár so skúsenosťami z najvychytenejších reštaurácií a kuchárka s dlhoročnou praxou zo školskej kuchyne. Budú chutiť rovnako? To si môžu aktuálne vyskúšať kuchári a učitelia z viacerých škôl po celom Slovensku.

Pomoc kuchárom a kuchárkam z našich škôl majú poskytnúť profesionálni kuchári, známe aj menej známe mená. Na školy už vyrazil Marcel Ihnačák, ktorý pracoval v reštaurácii Jamieho Olivera, či reštaurácii ocenenej dvomi michelinovskými hviezdami. S varením na našich školách má už svoje skúsenosti. ,, Keďže sám je otcom dvoch detí a dobre vie, že variť pre deti nie je jednoduché, projekt ho oslovil.  Jedlá sa pripravujú v školských kuchyniach zo schválených receptúr. Získať by sme chceli postupne ďalších profesionálnych kuchárov, aby svoje skúsenosti odovzdali našim školských kuchárkam,“ uviedla Klaudia Bednárová spoluautorka projektu Školská jedáleň.

Do našich škôl to
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Marcel si akciu pochvaľuje. „ Kolegyne kuchárky sú super, nemajú to vôbec jednoduché, nízke vstupné náklady, úroveň vybavenia. Je niečo iné variť v špičkovej reštaurácii a v školskej jedálni, to sa jednoducho nedá porovnávať a to ani nikto nechce. Bol by som však veľmi rád, ak by moje skúsenosti boli pre nich prínosné a prejavilo sa to na stravovaní školákov ,“ hovorí Ihnačák.

A čo dobré navarili? Napríklad pasta sciutta, minestrone, alebo čuftu. Všetko recepty schválené ministerstvom školstva. „Môžete variť z rovnakých surovín a receptov, ale jedlo môže chutiť aj inak. Samozrejme musíme sa prispôsobiť detským chutiam a tie sú špecifické a na rôznych školách odlišné,“ povedal Ihnačák. Pri príprave jedál sa využívajú bylinky dopestované na školách a podľa možnosti čo najviac surovín lokálnych dodávateľov.

Cieľom projektu Školská jedáleň je podľa Klaudie Bednárovej zvýšenie záujmu detí o stravovanie na školách, zlepšenie ich životného štýlu, propagáciou zdravého stravovania na školách a kontinuálnym vzdelávaním personálu na školách. ,, Tých cieľov, ktoré máme  je viac viac.  Chceli by sme vytvoriť dlhodobý systém vzdelávania pre kuchárky na školách.  Deti sú súťaživé a radšej budú jesť jedlo s dobrým pocitom, že k nemu prispeli svojou prácou. Rovnako je veľmi dôležité do školskej stravy dostať slovenské kvalitné suroviny a potraviny, ktoré zaručujú čerstvosť lepšie výživové hodnoty," dodala Bednárová.

Viac o téme: ŠkolyVarenie StravovanieKuchyneŠéfkuchári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu