Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Europoslankyňa Lexmann presadila uznesenie o materskej a rodičovskej dovolenke

Europslankyňa Miriam Lexmann Zobraziť galériu (2)
Europslankyňa Miriam Lexmann (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRUSEL - Materská a rodičovská dovolenka musí byť adekvátna a zohľadnená aj v dôchodku, seniori môžu do 'penzie' odísť aj dobrovoľne a osoby so zdravotným postihnutím treba účinne začleniť do trhu práce. Vyplýva to z nového uznesenia Európskeho parlamentu k politike zamestnanosti členských štátov EÚ, ktoré sa podarilo prijať na základe podnetu od slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann.

Poslankyňa z frakcie európskych ľudovcov, ktorá je členkou Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci spresnila, že nové uznesenie rešpektuje rozhodnutie seniorov, či odídu sami na dôchodok, alebo sa rozhodnú ďalej pracovať. V oblasti pomoci odkázaným apeluje na plnohodnotné sociálne začlenenie osôb so zdravotným postihnutím a iných znevýhodnených skupín obyvateľstva a dôraz kladie aj na adekvátne započítanie materskej a rodičovskej dovolenky do dôchodkových nárokov.

"Pri pohľade na legislatívny súvis medzi materskou či rodičovskou dovolenkou a dôchodkom má človek pocit, že výchova detí je obdobie oddychu. Je načase, aby sme tieto obdobia prestali považovať za dovolenky a nielen ich adekvátne ohodnotili, ale aj zohľadnili v nárokoch na dôchodok," vysvetlila Lexmann, ktorej sa na pôde EP podarilo pretlačiť 18 pozmeňovacích návrhov k politike zamestnanosti.

Apelovala aj na dôležitosť výchovy budúcich generácií

Poslankyňa upozornila, že apelovala aj na dôležitosť výchovy budúcich generácií, najmä v kontexte starnúcej spoločnosti, zároveň sa však zamerala aj na zlepšenie života dôchodcov i sociálne vylúčených občanov. "Cieľom je efektívne riešiť problémy nezamestnanosti mladých ľudí, bezdomovectva, chudoby a z toho prameniaceho sociálneho vylúčenia, ktoré sú ako následok krízy ešte väčšou hrozbou pre spoločnosť," odkázala.

Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Úspešné boli aj jej návrhy, aby EÚ medzi priority zaradila aj podporu ochrany ľudského zdravia, inkluzívnych trhov práce, existenciu dostupných, kvalitných a cenovo prijateľných sociálnych služieb, adekvátnych miezd a sociálnej ochrany pre všetkých. Solidarita medzi generáciami je podľa jej slov nevyhnutná, ak chce Únia naplniť jeden zo svojich primárnych cieľov, ktorým je sociálna súdržnosť. V praxi to znamená začlenenie osôb so zdravotným postihnutím, ochrana práv detí a ďalších znevýhodnených skupín.

Schválené usmernenia predstavujú strategické ciele vnútroštátnych politík v oblasti zamestnanosti, vzdelávania a sociálneho začlenenia. Schvaľovať ich ešte budú aj členské štáty. Tieto usmernenia slúžia pre členské štáty ako odporúčania pri zmenách legislatívy v oblasti politiky zamestnanosti.

Viac o téme: Materská dovolenkaEurópsky parlamentMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu