Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Múzeum Auschwitz po takmer štyroch mesiacoch otvorili pre verejnosť

Bývalý koncentračný tábor Auschwitz
Bývalý koncentračný tábor Auschwitz (Zdroj: TASR/AP)

OSVIENČIM - Múzeum zriadené v komplexe bývalého nacistického tábora Auschwitz v stredu opäť otvorili pre verejnosť po bezprecedentnom štvormesačnom uzavretí, ktoré si vynútila pandémia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vstupenky do múzea si na stredu prostredníctvom internetu vopred rezervovalo približne 1000 návštevníkov z Poľska i zo zahraničia. V areáli platia sprísnené hygienické a preventívne opatrenia. Bývalý vyhladzovací tábor Auschwitz v južnom Poľsku, ktorý sa stal hlavným symbolom zverstiev nacizmu, každoročne navštívia viac ako dva milióny ľudí. Štvormesačné uzavretie spôsobilo obrovský výpadok príjmov zo vstupného, takže múzeum sa ocitlo vo finančných ťažkostiach.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Po znovuotvorení platí pre návštevníkov viacero preventívnych hygienických opatrení: musia sa pohybovať v menších skupinách, dodržiavať odstup a vo vnútorných priestoroch nosiť rúška a používať dezinfekciu na ruky," povedal pre AFP hovorca múzea Bartosz Bartyzel. Koľko návštevníkov bude môcť prísť do múzea v priebehu najbližších mesiacov, bude závisieť od ďalšieho vývoja pandémie.

"Situácia je stále neistá," zdôraznil Bartyzel. Na tento rok pripadlo 75. výročie oslobodenia tábora Auschwitz, kde v rokoch 1940-45 zahynulo viac ako 1,1 milióna ľudí, prevažne európskych židov. Výpadok príjmov zo vstupného pomohlo múzeum vykryť poľské ministerstvo kultúry, a tiež Nemecko, ktoré zdvojnásobilo svoj pravidelný príspevok na 120 miliónov eur.

Viac o téme: PandémiaKoncentračný táborPoľskoKoronavírusAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu