Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko opäť trápia búrky: Na Záhorí voda zaplavila viaceré cesty, VIDEO desivá tromba pri Košiciach

Slovensko sužujú dažde aj búrky. Zobraziť galériu (7)
Slovensko sužujú dažde aj búrky. (Zdroj: Facebook:Polícia SR, Meteorologická stanica v Stupave:Jozef M.)

STUPAVA/KOŠICE - Ťažko prejazdné až neprejazdné boli cesty na Záhorí v skorých ranných hodinách, predovšetkým v obciach Dojč, Šaštín-Stráže a Petrova Ves. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti. Na východe krajiny sa znova podarilo natočiť výraznú trombu.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Divoká voda na Orave, zatopená Žilina a... blízko k tornádu?! Ďalšie varovania meteorológov

Búrky predovšetkým východ Slovenska trápia už niekoľko dní. Ľudom sa za uplynulé týždne podarilo dokonca viackrát natočiť zaujímavý úkaz pripomínajúci tornádo. Tromba (nazývaná aj funnel cloud) je však podľa obdorníkov bežný jav, najmä ak sú základne oblakov nízko.

Čo je vlastne tromba? Ako na sociálnej sieti v minulosti objasnil SHMÚ, "funnel cloud je lievikovitý oblak vyčnievajúci z kopovitého oblaku smerom k zemskému povrchu rotujúci okolo vertikálnej osi, pričom rotácia nedosahuje zemský povrch."

Na rozdiel od tornáda by sa teda tento jav nemal podpisovať pod škody, keďže sa nedotýka zemského povrchu. Mnohých však jeho prítomnosť vystrašila.

Aká je aktuálna situácia vo vašom meste či obci?

Napíšte nám na tipy@topky.sk alebo na našu facebookovú stránku a pripojte FOTO alebo VIDEO

Počasie ovplyvňuje aj dopravu

Počasie vyčíňalo aj na Záhorí. Polícia aktuálne odkláňa dopravu z križovatky Šaštín-Stráže na obec Kuklov. Rovnako postupujú policajti aj v obci Čáry. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

"V obci Čáry sa začal vylievať Smolinský potok, hasiči postupne odčerpávajú vodu z pivníc. Ďalší prejazd vozidiel by sťažoval zásah hasičov a komplikoval situáciu na mieste. Cesta II/500 je zatopená. Na ceste sa nachádza súvislá, asi 15 centimetrov vysoká vrstva vody," uviedla polícia.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk.


 Cesty sú už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)
 Cesty sú už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)
 Cesty sú už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)
 Cesty sú už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

Najsilnejšia búrka v tomto roku

Podľa portálu pocasiepodlupou.sk došlo uplynulú noc v Stupave k najsilnejšej búrke v tomto roku vôbec. 

"Pás búrok postupoval od juhu smerom na sever a zasiahol celé Záhorie. Vyskytli sa aj časté lejaky. V Stupave nám spadlo za pár minút veľké množstvo vody. Od polnoci napršalo 19,4 mm vody," uviedli s tým, že výdatnejšie pršalo najmä na už spomínanom severe Záhoria, napríklad v Kopčanoch, v Skalici a v Holíči.

Meterorológovia naďalej varujú pred búrkami

Na východnom Slovensku sa môžu v piatok popoludní vyskytnúť silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav na to upozorňuje na svojom webe. Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred búrkami pre okresy východného Slovenska a platí do 18.00 h.

Vo viacerých okresoch stredného a východného Slovenska zároveň platí výstraha druhého stupňa pred povodňami.

Počas celého piatku zároveň platí na strednom Slovensku výstraha prvého stupňa pred búrkami. Meteorológovia na sociálnej sieti upozornili, že piatok bude teplý, dusný deň s búrkami.

"Búrky sa aktuálne vyskytujú najviac na strednom Slovensku. Môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami, krúpami, ojedinele aj veľkými, prechodne aj zosilneným vetrom a výraznou bleskovou aktivitou," napísal ústav. Podľa meraní radaru SHMÚ už niektoré búrky vykazujú aj supercelárne črty.

Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí do 16.00 h pre okresy Lučenec, Detva, Poltár, Brezno, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami zase platí pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Košice okolie, Košice a Sabinov.

Viac o téme: PočasieVýchodBúrkyZáhoriePotopy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu