Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Divoká voda na Orave, zatopená Žilina a... blízko k tornádu?! Ďalšie varovania meteorológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (21)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook-Meteo Východ,DHZ Oravské Veselé, Prezídium HaZZ)

BRATISLAVA - Oravské Veselé sa vo štvrtok neveselilo, rovnako pochmúrna nálada vládla napríklad aj v Žiline a jej okolí. Dôvodom bolo počasie. Poriadna nádielka zrážok sa totiž postarala o potopu, zasahovať museli aj hasiči. Čo nás ešte len čaká? Pozrite si aktuálne varovania meteorológov.

Aká je aktuálna situácia vo vašom meste či obci?

Napíšte nám na tipy@topky.sk alebo na našu facebookovú stránku a pripojte FOTO alebo VIDEO

Búrky a dážď aktuálne trápia celé Slovensko. No oči pre plač zostali po včerajšku najmä ľuďom na Orave, v Žiline a jej okolí či v Nitrianskom kraji. Zaujímavý úkaz mohla verejnosť pozorovať na východe našej krajiny - portál imeteo.sk uvádza, že išlo o akési počiatočné štádium tornáda.

Žilina pod vodou

V Žilinskom kraji museli v uliciach zasahovať príslušníci Hasičského a záchranného zboru. V súvislosti s poveternostnou situáciou bola ich pomoc potrebná od štvrtka rána do 6.00 h v piatok celkom trinásťkrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí absolvovali 24 zásahov. Informoval o tom Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Doplnil, že celkom zasahovalo 29 profesionálnych a 92 dobrovoľných hasičov s 29 kusmi hasičskej techniky. "Išlo o odčerpávanie vody zo zatopených dvorov a pivníc rodinných domov, kultúrneho domu, zdravotného strediska, cukrárne, podzemnej garáže a podjazdov. Ďalej o zabezpečenie vybreženého potoka, vyslobodenie zatopených a uviaznutých vozidiel a záchranu osoby z rieky Rajčianka," dodal Kypus.

 

ODPORÚČAME: Podrobnejšie informácie o počasí vo vašom meste či obci nájdete na predpovede.sk

Počasie trápilo aj Nitriansky kraj

Prezídium HaZZ ešte vo štvrtok na sociálnej sieti priblížilo, že v súvislosti s búrkovou činnosťou za uplynulé dni narástol počet výjazdov hasičov k technickým udalostiam.

V sobotu si ich pomoc vyžiadali obyvatelia obce Belá, kde bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity po prívalových dažďoch. Hoci sa situáciu podarilo dostať pod kontrolu, stredajšia búrková činnosť spôsobila ďalšie komplikácie.

"Po vytrvalom daždi zasiahla jeden z domov prívalová vlna, ktorá sa doňho valila z okolitých polí. Postupne začala voda zaplavovať aj ďalšie rodinné domy a pivnice," opísalo Prezídium HaZZ.

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

Z Krajského riaditeľstva HaZZ v Nitre bol do obce vyslaný bager, ktorým hasiči vykopali priekopu na odkláňanie vody mimo zastavaného územia. 

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

Vďaka efektívnej spolupráci profesionálnych hasičov s členmi okolitých DHZ sa podarilo vybudovať tiež provizórnu bariéru z vriec na usmernenie dažďovej vody. 

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

Vo večerných hodinách sa na okresnom krízovom štábe rozhodlo, že pomocné práce v obci nebudú viac potrebné, nakoľko nehrozili ďalšie búrky. Hasiči sa neskoro večer vrátili na svoje základne.

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

V súvislosti s nepriaznivým počasím zasahovali hasiči v Nitrianskom kraji aj pri odstraňovaní popadaných stromov, a to v lokalitách Plášťovce a Želiezovce.

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

Nezvyčajný úkaz

Búrky v oblasti Košíc priniesli aj prívalové zrážky. No okrem nich mohla verejnosť pozorovať aj nezvyčajný úkaz - výraznú trombu. 

"Tromba je vzdušný vír vychádzajúci zo základne oblačnosti smerom na dol. V prípade, že sa nedotkne zeme, tak nespôsobí žiadne škody. Keby sa tromba zeme dotkla, išlo by už o tornádo, ktoré by mohlo škody spôsobiť," opísal portál imeteo.sk.

Oravské Veselé zaplavilo

Povodeň zasiahla aj obec Oravské Veselé. "Príroda nám ukázala svoju silu. Vieme, že pomoc ku každému sa nedostala hneď, čo by sme sa chceli ľuďom aj ospravedlniť, ale pri veľkom množstve zaplavených ciest, garáži, pivníc, sme nasadzovali techniku, kde to bolo najpotrebnejšie, aby boli škody na majetku čo najmenšie," uviedol DHZ Oravské Veselé na sociálnej sieti.

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook-DHZ Oravské Veselé)

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook-DHZ Oravské Veselé)

Pozrite si aktuálne varovania

V niektorých okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja môže počas piatka pršať, na východnom Slovensku a v niektorých okresoch stredného Slovenska sa zas môžu vyskytnúť búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Obec Pichne v okrese Snina tiež bojuje so záplavami.

V súvislosti s búrkami vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa, v niektorých okresoch v Košickom a Prešovskom kraji platí do polnoci, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji do 20.00 h.

VIDEO Divoká voda na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

V okresoch na severe Slovenska sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 40 - 60 milimetrov. „Vyskytnúť sa môžu aj búrky sprevádzané krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi, ktorých intenzita (v priebehu 30 minút) môže dosiahnuť 20 - 30 milimetrov,“ tvrdia meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí do soboty (20. 6.) do 6.00 h.

Radarová snímka zachytáva situáciu na Slovensku o 10.30 hod.
Zobraziť galériu (21)
Radarová snímka zachytáva situáciu na Slovensku o 10.30 hod.  (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

Na severe krajiny v niektorých okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja meteorológovia vydali hydrologickú výstrahu prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. V okrese Prievidza zas platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu