Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Facebookom sa šíril ďalší HOAX: Najvyšší ústavní činitelia sa nefotili pred americkými vlajkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Facebooku sa 13. mája objavil obrázok, ktorý vytváral dojem, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár a premiér Igor Matovič sa po podpise spoločnej deklarácie o zahraničnopolitickom smerovaní SR fotografovali pred vlajkami USA a EÚ, kým tie slovenské chýbali. Fotografia bola v skutočnosti zmanipulovaná a následne interpretovaná tak, že ide o "ďalší dôkaz o podriadenosti Slovenska Spojeným štátom či Európskej únii", čo je častý naratív dezinformačnej scény.

Podpis deklarácie o zahraničnopolitickej orientácii Slovenskej republiky prebehol v Oranžérii Bratislavského hradu 9. mája 2020. Jej podpisom sa traja najvyšší ústavní činitelia zaviazali spolupracovať a dodržiavať hodnotový konsenzus v oblasti zahraničnej a európskej politiky a rozvíjať naše členstvo v NATO a EÚ. Po podpise sa konal krátky tlačový brífing.

Pôvodnú fotografiu, ktorú niekto upravil a vymenil na nej slovenské vlajky za americké, vyhotovil fotograf a vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok. Pre agentúru AFP zneužitie svojej fotografie komentoval takto: "Mrzí ma, že si niekto v dnešnej dobe dá tú námahu a takto hlboko zneužije moju prácu a rovnako prácu agentúry. Videl som už veľa dezinterpretácií, ale toto presiahlo asi všetky medze. Zároveň sa teším z projektov, ktoré bojujú s nepravdou a s takýmito dezinformáciami v dobe, v ktorej veľa ľudí berie publikované správy na internete ako samozrejmosť a pravdu."

Na Facebooku sa 13.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Po podpise deklarácie nasledovalo spoločné fotografovanie, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ďalšie fotografie z tejto udalosti je možné vidieť aj na oficiálnej stránke NR SR spolu s tlačovou správou.

Fotografická manipulácia sa objavila v skupine Chemtrails Slovensko, na svojej verejnej stránke ju zdieľala aj Slavěna Vorobelová, ktorá je predsedníčkou strany Národná koalícia. Manipulovanú fotografiu zdieľal aj profil s menom Jaroslava Jarka Konvalinka v skupinách ako Za národné, kresťanské a sociálne Slovensko alebo Chceme mier, chceme slobodu, chceme priateľstvo medzi národmi!.

Viac o téme: FotografiaHoaxFacebook Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu