Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Facebookom sa šíri ďalší HOAX: Nie, nosenie rúška vám nespôsobí zdravotné problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Facebookom sa šíril článok, ktorý varoval zdravých ľudí pred nosením rúšok počas pandémie COVID-19 a uvádzal údajné zdravotné riziká s tým spojené. Odborníci však tvrdia, že rúška či masky môžu len pomôcť obmedziť šírenie choroby spôsobenej novým koronavírusom a článok podľa nich obsahuje viaceré nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia.

"Dlhodobé používanie masiek spôsobuje nedostatok kyslíka v krvi, čo predstavuje extrémne zdravotné riziko," tvrdí článok na portáli biosferaklub.info uverejnenom 15. mája 2020. Na konci článku je uvedené, že ho napísal Dr. Russel Blaylock, uznávaný neurochirurg, lekár, autor a lektor. Tomu však podľa AFP vypršala lekárska licencia napríklad v amerických štátoch Mississippi, Severná Karolína či Južná Karolína.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa nástroja CrowdTangle na monitorovanie sociálnych médií článok na Facebooku zdieľalo viac ako 2700 ľudí. V angličtine bol publikovaný 11. mája tohto roku. Kratšia verzia článku, z ktorej bol aj slovenský text podľa všetkého od slova do slova preložený, publikovala stránka www.fort-russ.com 13. mája a na Facebooku ho zdieľalo viac ako 16.000 ľudí.

Univerzitný profesor a šéf krízového štábu v americkom meste Cleveland Jonathan Karn pre agentúru AFP uviedol: "Aj keď ste bezpríznakoví, mali by ste nosiť rúško. A keďže sa nedá s istotou povedať, či ste alebo nie ste nakazení, všetci by sme mali nosiť rúško." Jeden z popredných odborníkov na koronavírusy, mikrobiológ a profesor na Hongkonskej univerzite Jüan Kuo-jung zasa uviedol: "Je úplne zrejmé, že účinok rúšok pri infikovaných, najmä ak sú asymptomatickí, je oveľa dôležitejší ako čokoľvek iné."

Facebookom sa šíri ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa zavádzajúceho článku môže najmä nosenie masky typu N95, ale aj rúška spôsobiť bolesti hlavy, narušenie funkcie pľúc, alebo zníženie imunity. Karn v tejto súvislosti uviedol, že Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) masky N95 neodporúča pre bežné nosenie. Podľa Shelley Payneovej, riaditeľky LaMontagneovho centra infekčných chorôb pri Texaskej univerzite v Austine, správne nosené rúško či maska umožňuje voľné dýchanie a plynulý prechod vzduchu.

Zdravotné problémy spomínané v článku rúška či masky nespôsobujú ani podľa čílskeho univerzitného profesora a odborníka na verejné zdravotníctvo Claudia Méndeza. Na bežné nosenie odborníci odporúčajú látkové či chirurgické rúška.

Viac o téme: PandémiaRúškoHoaxZdravotné problémyBratislavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu