Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dostane Rusko s Kočnerom 19 rokov natvrdo? Kauza falšovania zmeniek je už na Najvyššom súde

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Kauza antedatovania zmeniek TV Markíza je už na Najvyšším súde. Splnomocnenec televízie Daniel Lipšic verí, že do konca roka padne rozsudok. Pavla Ruska a Mariana Kočnera odsúdil Špecializovaný trestný súd na 19 rokov väzenia.

Rozsudok v kaute falšovania zmeniek padol deň pred parlamentnými voľbami. Marian Kočner ani Pavol Rusko si ho nevypočuli, požiadali o konanie v neprítomnosti. Rozsudok však nebol právoplatný a tak o ňom bude rozhodovať Najvyšší súd.

Detaily ROZSUDKU v kauze zmenky: Kočner a Rusko dostali 19 rokov, kľúčová bola výpoveď Tótha

"Kauza antedatovaných zmeniek Televízie Markíza je už od včera na Najvyššom súde. Verím, že ešte tento rok odvolací súd vo veci spravodlivo rozhodne," napísal splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic. Dátumy pojednávania ešte nie sú známe.

Kauza zmenky

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v ktorých Marian Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000.

Dostane Rusko s Kočnerom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Dostane Rusko s Kočnerom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaná v druhom rade.Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek, a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočner, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek.

Ešte v občianskoprávnom konaní Markíza navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala. Pavla Ruska a Mariana Kočnera odsúdil Špecializovaný trestný súd na 19 rokov väzenia. Rozsudok však nie je právoplatný, rozhodovať preto bude Najvyšší súd.

Viac o téme: ZmenkyNajvyšší súdPavol RuskoMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu