Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska únia pracuje na znižovaní administratívnej záťaže, hovorí Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok spustila platformu Pripravení na budúcnosť (Fit for Future), čo je skupina expertov na vysokej úrovni, ktorá pomôže eurokomisii zjednodušiť existujúce právne predpisy Európskej únie a znížiť administratívnu záťaž pre občanov a podniky. Potvrdil to podpredseda pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Uvedená platforma pomôže zabezpečiť, aby právne predpisy EÚ zostali nadčasové - aj vzhľadom na potrebu riešiť nové výzvy, ako napríklad digitalizáciu. "Po pandémii ochorenia COVID-19 bude obzvlášť dôležité zjednodušenie a zníženie administratívnej záťaže, najmä pre malé a stredné podniky. Musíme preskúmať, ako môže digitalizácia prispieť k dosiahnutiu týchto cieľov, a zabezpečiť, aby boli naše právne predpisy naďalej zamerané na budúcnosť a vhodné na riešenie nových výziev," vysvetlil Šefčovič.

Platforma Fit for Future združuje národných, regionálnych a miestnych zástupcov členských štátov, Výboru regiónov, Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (poradné orgány EK) a skupiny zainteresovaných strán s praktickými odbornými znalosťami v rôznych oblastiach politiky.

Hneď po začatí fungovania tejto platformy budú môcť širšia verejnosť a zainteresované strany prispievať k jej práci s cieľom zjednodušovať a znižovať byrokratickú záťaž. Občania a zainteresované strany sa okrem toho môžu podeliť o svoje názory na existujúce právne predpisy, ako aj na návrhy nových politík EÚ cez portál Vyjadrite svoj názor.

Komisia zverejnila aj výzvu na podávanie prihlášok na výber expertov do skupiny zainteresovaných strán platformy Fit for Future. Jej členovia, vybraní prostredníctvom tejto výzvy, by mali byť osoby s vysokou odbornosťou pri vykonávaní právnych predpisov EÚ. Budú zastupovať podniky - najmä malé a stredné -, sociálnych partnerov a organizácie občianskej spoločnosti, ktoré majú priame skúsenosti s uplatňovaním právnych predpisov Únie.

Komisia je v rámci svojho Programu regulačnej vhodnosti a efektívnosti (REFIT) odhodlaná zjednodušovať právne predpisy EÚ a znižovať zbytočné náklady. Právne predpisy Únie by mali prinášať maximálne možné výhody občanom a podnikom, najmä teda malým a stredným.

Platforma Fit for Future je nástupcom platformy REFIT, ktorá od roku 2015 do roku 2019 podporovala proces zjednodušovania právnych predpisov Únie a znižovania regulačnej záťaže v záujme občianskej spoločnosti, podnikov a verejných orgánov.

Viac o téme: BruselMaroš ŠefčovičEurópska úniaAdministratívna záťaž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu