Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

S vďakou a rešpektom prijímam štátne vyznamenanie od Zelenského, hovorí Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok, pri príležitosti štátneho sviatku nezávislosti Ukrajiny vyznamenal podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča a českého poslanca Karla Schwarzenberga jedným z najvyšších štátnych vyznamenaní – Radom kniežaťa Jaroslava Múdreho 2. triedy.

Ukrajinský veľvyslanec v Prahe Jevhen Perebyjnis na svojom účte na Twitteri spresnil, že obaja politici prestížne ocenenie dostali za "významný osobný príspevok k posilneniu medzinárodnej prestíže Ukrajiny, rozvoju spolupráce medzi štátmi a za plodné verejné aktivity". Šefčovič sa ako eurokomisár pre energetickú úniu v exekutíve EÚ pod vedením Jeana-Clauda Junckera (2014-2019) výrazne angažoval v rokovaniach o predĺžení prepravy ruského plynu cez Ukrajinu aj po 1. januári 2020, v čom pokračoval aj vlani v decembri už ako člen eurokomisie na čele s Ursulou von der Leyenovou.

Dohoda, ktorú pomohol sprostredkovať, je dôležitá aj pre Úniu, keďže niekoľko členských štátov vrátane Slovenska je závislých od plynovej infraštruktúry vedúcej z Ruska cez Ukrajinu. V rámci minulého mandátu mal ako eurokomisár na starosti sledovať aj pokroky v rámci reformného úsilia Ukrajiny v oblasti energetiky, čo má podľa jeho vyjadrenia z januára 2018 vplyv na celkové hospodárenie Ukrajiny. Slovenský eurokomisár a podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad uviedol, že rozhodnutie ukrajinského prezidenta udeliť mu vysoké štátne vyznamenanie prijíma s vďakou a rešpektom.

"Som hrdý na to, že energetická únia – jeden z kľúčových projektov EÚ, ktorý som mal česť viesť počas uplynulých piatich rokov – významne prispela k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Ukrajiny, k modernizácii jej energetického sektora a k ďalšiemu vzájomnému zblíženiu. Práve o tom je EÚ. O solidarite, ktorá prináša konkrétne, hmatateľné výsledky priamo v teréne, a ktorá nás robí odolnejšími. Európska komisia bude aj naďalej prehlbovať strategické partnerstvo medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré presahuje oblasť energetiky. Ukrajina je nielen náš najbližší sused, ale aj náš kľúčový partner," odkázal Šefčovič.

Viac o téme: VyznamenanieUkrajinaMaroš ŠefčovičVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu