Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kšefty s českým premiérom? Kočner je opäť na scéne! Súdili sa so štátom, pomáhal aj Trnka

Andrej Babiš, Marian Kočner a Pavol Pavlis Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš, Marian Kočner a Pavol Pavlis (Zdroj: SITA, Peter Korček)

BRATISLAVA - Neprávoplatne odsúdený Marian Kočner mohol mať väzby aj na na českého premiéra Andreja Babiša. V telefóne Kočnera sa totiž našla správa, ktorá naznačuje dávne vzťahy medzi mafiánom a českým premiérom.

Podľa portálu Aktuality.sk naznačujú vzťahy medzi Andrejom Babišom a Marianom Kočnerom dve vety. ktoré sa našli v aplikácii Whatsapp v Kočnerovom mobile. Ide o komunikáciu s jeho bývalým zaťom a maltským právnikom Christianom Ellulom. "Môžeš povedať Pechovi, že s tým už nemám nič spoločné. Nechcem mať nič spoločné s IFGL, Port Services, ani inými tvojimi spoločnosťami na Slovensku,“ písal Kočnerovi 1. marca 2018 jeho bývalý zať.

Nové odhalenie z THREEMY: Kočner nadával zaťovi spravujúceho jeho firmy do sráčov, strach po vražde

Z biznisov s Kočnerom chcel Ellul vycúvať po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, z ktorej objednávky je Kočner obžalovaný. "Hallo. 30.10. 2017 začiatok likvidácie Port service. 30.5. je hotovo," napísal na druhý deň Kočner Ellulovi. 

Podľa portálu ide práve o firmu, za ktorou stojí aj český premiér Andrej Babiš. Jej vlastníkom bola v minulosti firma Port Service Bratislava. Spoločnosť sa stará o nakladanie a vykladanie hnojív v bratislavskom prístave pre Duslo Šaľa Andreja Babiša.

Konflikt záujmov kvôli Agrofertu, premiér Babiš musí vrátiť všetky dotácie z EÚ: Nič také sa nestane! 

Okrem Babiša za ňou stáli aj ďalší dvaja podnikatelia. Jedným z nich bol Pavol Pavlis a druhým rakúsky podnikateľ Hubert Mierka. Toho neskôr vystriedala iná firma. Firma Babišovi patrila do roku 2006, kedy prehrala súdny spor s Fondom národného majetku. Na Slovensku išlo o obrovský korupčný škandál, do ktorého bol zapletený aj minister hospodárstva za stranu Smer. Išlo práve o Pavla Pavlisa, ktorý neskôr, po inej kauze, musel z postu odstúpiť.

Kšefty s Kočnerom

V roku 2006 požičal Pavlis firme Port Service 22-tisíc eur na zaplatenie súdneho poplatku. V tom istom roku zmenila aj majiteľa – stala sa ním karibská schránka Castelo Holdings. Pavlis pre portál potvrdil, že firmu predal za jedno euro. 

Nikto však nevedel, kto stojí ua karibskou schránkou. Teraz, podľa komunikácie z Kočnerovho mobilu, to vyzerá tak, že tam bol práve odsúdený mafián. Okrem toho, v pozadí cítiť vplyv aj Kočnerovho kamaráta, bývaleho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. 

Vo firme Port Service bol členom predstavenstva od roku 2010 Kočnerov bývalý zať Ellul, ktorý sa chcel kontroly vo firme zbaviť. Pár mesiacov potom, ako si Kočner s Ellulom písali, bratislavský súd vymazal firmu z obchodného registra. 

V čase, keď viedla firma Port Service spor s FNM, sa pritom javilo, že štát ho vyhrá. Krajský aj Najvyšší súd sa totiž zhodli, že Port Service nemá nárok na úhradu ušlého zisku. V roku 2010 však vstúpil na scénu Dobroslav Trnka, ktorý podal v prospech firmy mimoriadne dovolanie. Spoločnosť vtedy zastupovala Danuše Tichá, manželka Trnkovho námestníka Ladislava Tichého. Aj s ním si Kočner písal o tom, ako do novinárov investoval peniaze. "By si sa posral, ako ich mám prelustrovaných. Viem kto koho j***, kto je buzík, ožran, tyran.... Aj s foto a videodokumentáciou,“ písal Kočner Tichému.

Ľahký zárobok

Prvé dva spory na Krajskom aj Najvyššom súde vyhral štát, po Trnkovom zásahu sa vec opäť dostala na nižší súd, ktorý vyhrala firma Port Services a štát jej mal vyplatiť odškodné. FNM sa voči rozhodnutiu odvolal a v roku 2015 sa spor dostal opäť na Najvyšší súd. 

Ten nakoniec rozhodol a štát tak firme Port Services nemusel zaplatiť nič. Ľahký zárobok firmy na úkor štátu sa však nekonal. Portál oslovil aj Dobroslava Trnku, aj Pavla Pavlisa. Trnka na otázky neodpovedal, Pavlis tvrdí, že o tom, že v pozadí firmy, ktorá sa so štátom súdila o 60 miliónov, by mohol byť Kočner, nemal žiadnu vedomosť. 

Hovorca spoločnosti Agrofert, do ktorej portfólia patrí aj Duslo Šaľa – a konečným užívateľom výhod je Andrej Babiš – odmietol spájanie so spoločnosťou Port Service.

Viac o téme: PredajFirmaAndrej BabišMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu