Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Leto pri mori? Štátny tajomník rezortu diplomacie M. Klus dáva Slovákom nádej a hovorí o dvoch krajinách

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Niektoré krajiny už rokujú o možných destináciách, kde by ich obyvatelia mohli stráviť letnú dovolenku. Mnohí Slováci na takúto pozitívnu správu len čakajú. Môžeme dúfať, že sa v lete dostaneme k moru? A koľko Slovákov máme ešte v zahraničí a chcú sa vrátiť domov? Zhovárali sme sa so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Martinom Klusom (SaS). On sám verí, že v lete k moru pôjde.

Nemci začali rokovania s Rakúskom, ako v lete uvoľniť hranice. Rovnako Česko začalo rokovania s Chorvátskom, ako zorganizovať letné dovolenky. Ako sme na tom my? Rokujeme s nejakou krajinou o letných dovolenkách?

Zachytili sme, že sa podobné diskusie vedú a aj na nedávnej diskusii lídrov Vyšehradskej štvorky otvoril v neformálnej časti túto otázku náš premiér smerom k českému premiérovi. Aktuálne to však vyzerá tak, že všetko zostáva v rovine úvah, vrátane možnosti vytvorenia akýchsi dovolenkových koridorov z Nemecka, Česka, či Maďarska cez Rakúsko a Slovinsko. Je pochopiteľné, že krajiny, ktorých hospodárstvo je vo veľkej miere závislé na turizme, majú záujem veci posúriť, no v EÚ nateraz v tejto téme panuje skôr skepsa. Tá je dopĺňaná požiadavkou zaistiť, aby v krajinách, odkiaľ majú potenciálni turisti prísť, ale aj v krajinách, kam majú prichádzať, bola epidémia zvládnutá.

Pokúšali ste sa rokovať či nadviazať kontakt s Chorvátskom, kde mnoho ľudí chodí na dovolenky a situácia tam nie je dramatická, že by aj Slováci pocestovali k moru?

Áno, minulý týždeň som mal naplánované telefonické diskusie s mojou chorvátskou kolegyňou, aj chorvátskym veľvyslancom na Slovensku. Pre mimoriadnu pracovnú vyťaženosť, vzhľadom na prebiehajúci summit lídrov EÚ, sme ich ale preložili na budúci týždeň. A áno, máte pravdu, že v Chorvátsku dnes našťastie dramatická situácia nie je, ale je mierne horšia ako u nás, preto je ešte stále opatrnosť na mieste. Nikto z nás totiž nemôže riskovať, že by sa situácia otvorením hraníc zhoršila.

Strávime v lete dovolenku pri mori, či na Slovensku?

Ja som nevyliečiteľný optimista a chystám sa toto leto aj k moru, aj do našich krásnych slovenských hôr. Na dobrej nálade mi pridávajú aj mimoriadne optimistické čísla z testovania u nás, ale aj v Rakúsku a dobré správy o tom, že viaceré letecké spoločnosti už v najbližších dňoch obnovia niektoré pravidelné aj charterové linky.

Ako to bude s cestovaním do iných krajín Grécko, Taliansko, Francúzsko či Španielsko?

Keďže Taliansko, Španielsko a Francúzsko patria k najviac zasiahnutým krajinám Európy, reálnejšie vidím dovolenky v zmieňovanom Chorvátsku, možno Grécku. Kiež by som sa mýlil a čísla by nám dovolili umožniť dovolenkovú sezónu naplno v celej Európe.

Kedy a v akom režime sa budú postupne uvoľňovať hranice?

Budúci týždeň chceme v rámci rezortu diplomacie navrhnúť ďalšie výnimky pre tzv. pendlerov a rozšíriť možnosti pre domácu karanténu na úkor tej štátnej. Ideálne by bolo dokončiť už aj túto fázu repatriácie a znížiť čísla tzv. individuálnych návratov. Až potom budeme môcť prikročiť k ďalšiemu uvoľňovaniu hraníc. Verím, že to bude čo najskôr.

Máte nejaký odhad, kedy sa obnoví letecká doprava?

Opäť to závisí od čísiel v rámci pandémie. Máj už ale vyzerá veľmi nádejne. Len to nechcem zakríknuť.

Koľko ľudí máme ešte v zahraničí a chceli by sa vrátiť domov? Budeme ich ešte prijímať?

Počet ostávajúcich reálnych záujemcov o repatriáciu je cca 1 670. Repatriácie pokračujú a ich intenzita sa odvíja od toho, ako nám ministerstvo vnútra uvoľňuje kapacity v karanténnych centrách.

Zvládlo Slovensko situáciu v súvislosti umiestnením ľudí do štátnej karantény, kde sa miešali pozitívne a aj negatívne testovaní?

Nechcem v tejto téme zasahovať do kompetencií kolegov na ministerstve vnútra. Za nás poviem, že naša idea zaviesť 72 hod. odstup medzi registráciou, ktorú realizuje rezort diplomacie a následnými individuálnymi návratmi na Slovensko, značne znížilo nápor na štátne karanténne zariadenia.

A čo si myslíte o osadách? Nevymkla sa kompetentným situácia z rúk?

Bohužiaľ, téma chudobných osád značne prekračuje problém pandémie. Úprimne verím, že naša vláda bude konečne prvá ponovembrová, ktorá sa s týmto problémom pokúsi konečne systémovo popasovať. Je to v eminentnom záujme nás všetkých.

Viac o téme: SlováciDovolenkaCestovanieMartin KlusHraniceCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu