Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ústavný súd súhlasil s väzbou pre obvineného bývalého šéfa SŠHR Kajetána Kičuru

Kajetán Kičura
Kajetán Kičura (Zdroj: Jan Zemiar)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu súhlasil so vzatím do väzby bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru. Vyhovel tak žiadosti generálneho prokurátora. O rozhodnutí ÚS informoval médiá jeho predseda Ivan Fiačan.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obvinil v utorok (21. 4.) Kajetána Kičuru z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Keďže obvinený je sudcom, aj keď s pozastaveným výkonom funkcie, musel vo veci väzby rozhodnúť aj ÚS. Obvinenému pritom umožnil vyjadriť sa k žiadosti generálneho prokurátora.

"Plénum na neverejnom zasadnutí po tajnom hlasovaní rozhodlo, že dáva súhlas na vzatie obvineného sudcu do väzby. Ústavný súd takto rozhodol z dôvodu, že nebola preukázaná existencia takých okolností, ktoré by znamenali nejaký zásah orgánov činných v trestnom konaní do súdnej moci. Ústavný súd prihliadol aj na to, že tento obvinený sudca má nepretržite prerušený výkon funkcie sudcu od roku 2012 a skutky, za ktoré je obvinený, nesúvisia s výkonom sudcovskej funkcie," uviedol Fiačan. Následne bude o návrhu na väzobné stíhanie Kajetána Kičuru rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

Polícia v utorok zadržala Kajetána Kičuru spolu s ďalšími dvoma osobami pre podozrenie z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou SŠHR. Z funkcie predsedu SŠHR ho nová vláda na návrh ministra hospodárstva odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Viac o téme: ústavný súdVäzbaSúhlasKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu