Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meteorológovia upozorňujú: Na toto ročné obdobie je veľmi sucho, minulý rok bolo ešte väčšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od začiatku marca chýbajú na takmer celom území Slovenska výdatnejšie trvalejšie zrážky, ktoré by zasiahli jeho väčšiu časť. Keďže priemerná denná teplota sa pomaly zvyšuje, vlhkosti v hornom profile pôdy je stále menej. Minulý rok v tomto čase však bolo na viacerých miestach ešte väčšie pôdne sucho ako teraz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Pôdne sucho sa preto stupňuje predovšetkým na juhu Slovenska. "Aktuálne je v profile 0 až 100 centimetrov (cm) na Slovensku pôda nasýtená vodou na väčšine územia na 60 až 90 percent. V profile 0 až 40 cm je situácia, samozrejme, oveľa horšia. Tu je nasýtenie pôdy zväčša na úrovni 15 až 50 percent, len ojedinele, najmä na severe, aj viac," konštatujú meteorológovia.

Minulý rok bola situácia v súvislosti s relatívnym nasýtením pôdy v druhej dekáde apríla na viacerých miestach, predovšetkým na juhu východného Slovenska, ešte horšia. V profile 0 až 100 cm dosahovalo relatívne nasýtenie pôdy zväčša len 40 až 70 percent, a len výnimočne bola situácia o niečo lepšia. "Dokonca na Záhorí a na juhu východného Slovenska to bolo ojedinele na úrovni 30 až 40 percent," uviedli príklad meteorológovia.

Situácia sa minulý rok začala výrazne zlepšovať od začiatku mája, na východe už od konca apríla. V máji bol na celom území Slovenska veľakrát trvalý krajinský dážď.  "Uvidíme, čo príde v tomto roku počas zvyšných dní jari. Momentálne je viac-menej jasné, že v najbližších dňoch sa situácia na väčšej ploche nášho územia, čo sa týka pôdneho sucha, nezlepší," tvrdia meteorológovia. Predpovedné modely však podľa nich naznačujú, že budúci týždeň by už malo pršať častejšie a aj na väčšej ploche. Predpoveď je však stále neistá.

Viac o téme: PočasieTeplotaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu