Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci začali druhý rokovací deň: Popoludní ich čaká diskusia o programovom vyhlásení vlády

NR SR Zobraziť galériu (3)
NR SR (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci odštartovali druhý rokovací deň 6. schôdze Národnej rady SR rokovaním o sérii noviel z dielne ministerstva práce. Právne normy reagujú na vzniknutú mimoriadnu situáciu v dôsledku nového koronavírusu.

Návrh zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí má umožniť, aby vláda mohla nariadením upravovať lehoty vo veciach nárokov občanov či podmienky nárokov na niektoré dávky. Minister práce Milan Krajniak podotkol, že tento návrh napríklad rieši aj tzv. SOS dávku. Existuje humanitárny fond, z ktorého bolo možné vyplácať v mimoriadnych situáciách pomoc aj fyzickým osobám. Bola však obmedzená limitom 800 eur.

Nariadením vlády by sa táto pomoc však mohla poskytovať, aj keď prekročí sumu 800 eur. "Budeme môcť v tomto krízovom období rozšíriť tzv. SOS dávku. Bude možné ju udeliť aj pre tých, ktorí nespadajú do žiadnej kategórie pomoci," priblížil v úvode schôdze Krajniak. Ďalej predstavil zámer návrhu zákona o sociálnej ekonomike a návrh zákona o sociálnom poistení.

Členovia štátnej komisie zložili sľub

Noví členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili v stredu v priestoroch Bratislavského hradu sľub do rúk predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Zložením sľubu sa začalo funkčné obdobie štátnej komisie. Okrem parlamentných strán nominovali do komisie po jednom členovi aj predseda Ústavného súdu (ÚS) SR, Najvyššieho súdu (NS) SR, Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a generálny prokurátor SR. Komisia má 14 členov.

Členmi komisie sa stali Miroslav Sopko, Jiří Kubáček (delegáti OĽaNO), Peter Zoľák (delegát Sme rodina), Karol Kubela (delegát SaS), Radovan Ondrejka (delegát Za ľudí), Ján Knapp, Augustín Hambálek, Jaroslav Rybanský (delegáti Smeru-SD), Marek Mališ, Radovan Hrádek (delegáti ĽSNS). Ďalšími členmi sú Ladislav Orosz (delegát predsedu ÚS), Juraj Vačok (delegát sudcu NS, ktorý vykonáva úlohy predsedu tohto súdu), Vladimíra Klimentová (delegátka generálneho prokurátora) a Janka Pisková (delegátka predsedu NKÚ).

Na snímke členovia Štátnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Šéf parlamentu členom komisie pripomenul, že preberajú na seba zodpovednosť za celé volebné obdobie, pričom budú dohliadať na všetky voľby. Verí, že štátna komisia nájde vždy zhodu a súlad v rozhodovaniach, ktoré budú nezávislé a bez vplyvu politických strán. Predsedu štátnej komisie by mal parlament voliť v stredu v tajnej voľbe zo všetkých členov komisie. Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva delegujú do komisie desiatich členov politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

Rokovanie o programovom vyhlásení vlády

Popoludní od 14. hodiny čaká poslancov rokovanie o programovom vyhlásení vlády (PVV). Vládny kabinet sa ním zaväzuje pristupovať zodpovedne k verejným financiám a štátnemu majetku, bojovať chce proti korupcii a mieni zabezpečiť zvýšenie dôvery občanov v štát. Za základ označuje PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako vzdelanie, dôraz kladie PVV aj na podporu rodiny.

Poslanci začali druhý rokovací
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Okrem toho chce vláda zatraktívniť podnikateľské prostredie, zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska, deklaruje rovnosť príležitostí, efektívne využívanie eurofondov a znižovanie regionálnych rozdielov. Vláda chce zároveň zvýšiť ochranu životného prostredia.

Vládny program prerokovali aj parlamentné výbory, ktoré ho odporučili schváliť. Opozičný Smer-SD už avizoval, že je pripravený vystúpiť v pléne. Po diskusii príde na rad hlasovanie o vyslovení dôvery v podobe odobrenia PVV. Koalícia na to potrebuje aspoň 76 hlasov.

Viac o téme: PoslanciNR SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu