Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Prokurátor obvinil Kajetána Kičuru a dal návrh na jeho väzobné stíhanie

Kajetán Kičura Zobraziť galériu (2)
Kajetán Kičura (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR predložil generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi podnet na podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie do väzby bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru Ústavnému súdu SR. Čižnár sa s týmto návrhom stotožnil a zaslal ho ÚS SR. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. ÚS SR by mal rozhodovať podľa dostupných informácií v stredu o 15.00 h. 

"Prokurátor ÚŠP vydal 21. apríla súhlas na zadržanie troch osôb v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou SŠHR. Všetky tri osoby polícia včera zadržala. Následne po ich vypočutí bola jedna osoba prepustená zo zadržania a voči jednej osobe následne vzniesol prokurátor ÚŠP obvinenie za podozrenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti," dodala hovorkyňa ÚŠP.

Ide o Kajetána Kičuru. Obvinenie voči Kičurovi musel vzniesť prokurátor ÚŠP a nie polícia, keďže ide o sudcu Okresného súdu v Čadci, ktorý má aktuálne prerušený výkon funkcie. Zároveň o prípadnom návrhu na jeho väzobné stíhanie, teda o žiadosti Čižnára, môže rozhodnúť len ÚS SR. Podľa neoficiálnych informácií by mal ÚS SR rozhodovať už v stredu o 15. hodine.

O tretej zadržanej osobe rozhoduje vyšetrovateľ. NAKA v utorok od rána zasahovala na strednom Slovensku. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji vykonávala zaisťovacie úkony v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia SŠHR SR. V rámci akcie mala aj v dome Kajetána Kičuru realizovať domovú prehliadku.

NAKA okrem iného na sociálnej sieti polície informuje aj o ďalšom obvinení. Na osobu Kajetána Kičuru bol spracovaný podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby.

AKTUÁLNE Prokurátor obvinil Kajetána
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

NAKA ešte v marci začala "ex offo" trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že Kičura nemá dôveru vlády.

Následne 24. marca vláda na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Kičuru z funkcie predsedu SŠHR odvolala. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ale aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Viac o téme: VäzbaProkurátorKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu