Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda zdigitalizuje stavebné konanie a zruší stavebné úrady

Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina)
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Vláda SR sa zaviazala k plnej digitalizácii stavebného konania, a to najneskôr do novembra 2021. Vyplýva to z jej programového vyhlásenia, ktoré kabinet odsúhlasil v nedeľu (19. 4.). Medzi ďalšími plánmi novej vlády je aj umožniť obciam vyjadriť svoje požiadavky na rozvoj územia či významne eliminovať byrokraciu v stavebníctve.

Kabinet chce tiež zrušiť stavebné úrady a posilniť pozíciu špecializovaných okresných úradov pri analýze vplyvov a záujmov aktérov. Posilniť chce aj postavenie Slovenskej stavebnej inšpekcie pri kontrole stavebníctva a rozhodovaní v rozporovom konaní. Vláda chce rekodifikovať stavebné právo, čo má motivovať aktérov na konštruktívnu participáciu. Zaviazala sa schváliť nové stavebné predpisy zodpovedajúce potrebám 21. storočia, a to do októbra tohto roka.

Vládny kabinet chce rekodifikáciou stavebného práva zefektívniť prípravy a realizácie stavieb a investičných zámerov pri súčasnom rešpektovaní legislatívy životného prostredia. Väčší dôraz sa bude klásť aj na zodpovednosť osôb vo výstavbe za kvalitu stavieb.

Cieľom vládneho kabinetu je aj zefektívnenie procesu EIA a jeho nastavenie na medzinárodný štandard vyspelých krajín. Posilní sa aj pozícia projektanta, ale i jeho zodpovednosť. Štát vstúpi do procesu len v prípade zistených rozporov. „Tým sa výrazne eliminuje možnosť obštrukcií, posilňuje sa pozícia všetkých aktérov a títo sú motivovaní k aktívnej a konštruktívnej súčinnosti,“ napísali vo vyhlásení.

Kabinet si lepšie posvieti na infraštruktúrne projekty a na projekty v záujme miest, obcí či samosprávnych krajov. Bude klásť dôraz na ich lepšiu prípravu, účinné nástroje na vyrovnanie vlastníckych práv k pozemkom vrátane úpravy legislatívy týkajúcej sa rýchleho a efektívneho, no spravodlivého procesu vyvlastňovania – a na odstránenie legislatívnych a faktických prekážok spomaľujúcich proces výstavby takýchto stavieb.

Kabinet sa zaviazal prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR k spolupodieľaniu sa na vzdelávaní a zvyšovaní odbornej úrovne štátneho aparátu. Ďalej bude podporovať európske politiky smerujúce k ochrane klímy, hlavne výstavbu energeticky efektívneho a dekarbonizovaného fondu budov s prvkami inteligentnej automatizácie budov. Zrevitalizuje aj zastaraný bytový fond a tvorbu nového štátneho nájomného bývania.

Viac o téme: Stavebné konanieVládaDigitalizáciaStavebné úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu