Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudskoprávny výbor odporučil vláde navrhnúť odvolanie Pőtheovej

Soňa Pötheová
Soňa Pötheová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny odporučil vláde, aby navrhla odvolanie Sone Pőtheovej z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Uznesenie výbor prijal na svojom utorkovom zasadnutí. Informoval o tom člen výboru Ondrej Dostál (SaS) na sociálnej sieti.

Dostál priblížil, že výbor prijal uznesenie po prerokovaní informácií o zisteniach verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Dodal, že Pőtheová na výbor neprišla z dôvodu práceneschopnosti. "Úrad poslal dve minúty pred začiatkom výboru písomné vyjadrenie, pod ktorým nebol nikto podpísaný. Nepovažovali sme ho za dostatočné, a preto sme prijali uznesenie," uviedol.

Pőtheová mala pred výborom vysvetliť postup úradu pri vyžadovaní informácií od českého centra. Návrh na jej pozvanie podal člen výboru Dostál. Argumentoval tým, že Patakyová situáciu preverila a konštatovala porušenie práva na slobodu prejavu, základných princípov správneho konania a dobrej verejnej správy.

Viac o téme: OdvolanieVládaĽudskoprávny výborSoňa Pötheová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu