Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu: Poslanci posunuli do prvého čítania všetkých osem noviel zákonov

Igor Matovič predložil na 6. schôdzi NR SR programové vyhlásenie vlády. Zobraziť galériu (13)
Igor Matovič predložil na 6. schôdzi NR SR programové vyhlásenie vlády. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci sa dnes schádzajú na ďalšej schôdzi parlamentu. Prerokovať majú Programové vyhlásenie vlády (PVV) aj niekoľko ďalších vládnych návrhov zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Šiestu schôdzu parlamentu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), začať by sa mala o 13.00.


NAŽIVO Rokovanie parlamentu


KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila programové vyhlásenie: Je to ambiciózny plán


ONLINE

Online je na konci. Ďakujeme, že ste s nami sledovali aktuálne dianie.

17:24 Schôdza je prerušená do stredy, kým neprebehnú rokovania výborov.

17:21 Do druhého čítania prešli všetky návrhy zákonov. Predsedovia výborov zvolávajú zasadania týchto výborov.

17:19 Zmierniť negatívne dosahy na dopravu, výstavbu, ale aj bytovú politiku má za cieľ návrh zákona z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR o niektorých opatreniach v pôsobnosti rezortu dopravy. Zámerom je tiež znížiť riziko ohrozenia verejného zdravia. Právnu normu plénum Národnej rady (NR) SR v pondelok posunulo do druhého čítania. (tasr)

17:18 Vláde má byť po novom umožnené nariadením vlády upravovať lehoty vo veciach nárokov občanov či podmienky nárokov na niektoré dávky. Počíta s tým návrh zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí a služieb zamestnanosti, ktorý v pondelok posunul parlament do druhého čítania, rokuje o ňom v skrátenom režime. (tasr)

17:17 Zamestnávateľ alebo povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) nebudú povinní zaplatiť poistné za apríl tohto roka. Táto výnimka sa má týkať tých, ktorí mali v apríli uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia štátneho orgánu najmenej na 15 dní. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v pondelok posunul parlament 126 hlasmi do druhého čítania. Plénum o nej rokuje v skrátenom režime. (tasr)

17:15 Podmienky získavania štatútu registrovaného sociálneho podniku sa majú upraviť. Týkajú sa najmä lehôt pri oznamovacích povinnostiach. Počíta s tým návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podniku, ktorý v pondelok posunul parlament 130 hlasmi do druhého čítania. (tasr)

17:14 Niektoré rozhodnutia valných zhromaždení pozemkových spoločenstiev nebudú počas pandémie ochorenia COVID-19 potrebné. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pozemkových spoločenstvách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v pondelok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. (tasr)

17:13 Podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku by mohli požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v justícii, ktorú v pondelok posunuli poslanci parlamentu do druhého čítania. Plénum o návrhu rokuje v zrýchlenom režime. (tasr)

17:12 Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce by mohli vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie. Predpokladá to návrh novely zákona o vysokých školách, ktorý v pondelok poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. (tasr)

16:46 Hlasovanie prebehne o 17:00.

16:16 Poslanci idú skutočne rýchlym tempom a prvé čítanie sa pomaly končí. Eduard Heger ako jeden z posledných rečniacich ministrov odôvodňuje svoj návrh.

16:05 Ján Mičovský sa už nachádza v sále NR SR. Ospravedlnil sa za omeškanie a výmenu poradia. "Pokúsim sa o to, aby sa to už neopakovalo," skonštatoval Mičovský a pokračuje odôvodňovaním návrhu o pozemkových spoločenstvách v súvislosti s COVID-19.

15:53 Peter Pellegrini preskočil bod o rokovaní novely zákona v područí minstra pôdohospodárstva Jána Mičovského, keďže ten sa nachádza na ministerstve a bude mu určitý čas trvať vrátiť sa do NR SR. "Na toto si však netreba zvykať, páni poslanci," dodal podpredseda Pellegrini. Pokračuje sa v rokovaní o bode ministerstva spravodlivosti. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odôvodňuje návrh zákona.

15:48 Richard Sulík na brífingu SaS označil odchod poslancov Smeru za ich "opičky". Podľa neho je čudovanie sa nad niečim takým rovnaké, ako by bolo čudovanie sa nad tým, že by mačka prestala chytať myši.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Braislav Bibel)

15:32 Poslanci majú možnosť z dôvodu zdravotného zabezpečenia sledovať rokovanie z vlastných kancelárií namiesto sedenia v rokovacej sále. Pred hlasovaním budú vyzvaní sa vrátiť.

15:27 Pristúpi sa k prvým čítaniam spomínaných noviel zákonov. V prípade, že sa dnes poslancom nepodarí skončiť rokovanie do 20:00, bude sa pokračovať zajtra o 9:00.

15:27 Parlament posunul všetkých osem noviel zákona do skráteného legislatívneho konania.

15:06 O desať minút by sa malo hlasovať o ôsmich návrhoch zákonov na skrátené legislatívne konanie.

15:00 V pléne NR SR medzičasom návrhy zákonov odôvodnili ministri Branislav Gröhling a Ján Mičovský. Nasleduje Eduard Heger ako šéf rezortu financií.

14:55 Predseda Smeru pozýva Matoviča v stredu na odbornú diskusiu a verí, že sa mu "bude pariť z hlavy". Pritom očakáva, že sa k PVV prihlási množstvo poslancov Smeru v rozprave. "Je to paškvil. Celé ako to je. Ak mal niekto problém so zákonom, nebol som to ja. Bol to Igor Matovič, Andrej Kiska, Ľubomír Galko a ďalší," konštatuje Fico.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

14:48 Fico sa vlády pýta, odkiaľ chcú zobrať peniaze na naplnenie PVV. Spomína pritom čiastku 25 miliárd, pričom Slovensko má len 17 miliárd štátneho rozpočtu. "Toto PVV navyše vôbec nezohľadňuje pandémiu, vôbec," kritizuje Fico. Smeráci podľa Fica odišli z pléna NR SR, lebo sa nechcú nechať urážať od "daňového podvodníka Igora Matoviča".

14:46 Šéf Smeru Robert Fico tvrdí, že viacerí poslanci vládneho zoskupenia potvrdili, že Matovič ich požiadal aby nebola možnosť vystupovať poslaneckých klubov, lebo sa na to necítil po psychickej stránke, tvrdí predseda Smeru.

14:32 Začína sa rokovanie o zákonoch sociálnych veci. Návrhy odôvodní minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. Ide o zbierku zákonov o sociálnom poistení, ktoré majú byť prerokované v skrátenom legislatívnom konaní.

14:26 Matovič počas prestávky zvolal brífing pred parlamentom. Hovorí o ďalších podrobnostiach z PVV. Prízvukuje predovšetkým body z agendy OĽaNO Rozhodni.to, kde ľudia hlasovali v otázkach ako napríklad zľavy v štátnych poplatkoch po účasti vo voľbách či elektronické voľby.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

14:01 Predseda parlamentu predĺžil prestávku až do 14:30.

13:46 Kollár vyhlásil 20-minútovú prestávku.

13:45 Matovič predniesol svoju reč a za potlesku si sadá späť na svoje miesto.

13:38 Igor Matovič pripomína, že ľuďom podľa vlastných slov dovolil napísať si vlastnú časť PVV formou online hlasovania, ktoré OĽaNO spustilo ešte pred voľbami.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

13:35 Premiér pripomína, aby poslanci nenasledovali doterajšie vlády v tom, že zamestnávali na úradoch vlastných rodinných príslušníkov. Robí tak však po tom, ako sa napríklad na ministerstve vnútra stala hovorkyňou partnerka Jaroslava Naďa (OĽaNO) z rezortu obrany.

13:33 Podľa slov Matoviča PVV vznikalo doslova "po nociach", kým ministri po zvyšok dňa bojovali na svojich rezortoch s koronavírusom.

13:30 Premiér apeluje na poslancov vládnej koalície. "Máme unikátnu príležitosť. Musíme držať spolu. My vláda sme pre vás prostredníkom na tieto skutky a nové zákony. Tí, ktorí odišli, dobre vedia, že ak budeme spolu, tým viac si budú istí, že ich časy sa definitívne skončili," hovorí Matovič a ukazuje dokument.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

13:26 Matovič označuje odchod poslancov Smeru za symbolický. "Sú to ľudia, ktorí budovali lepšie Slovensko a teraz sú symbolicky za dverami," hovorí predseda vlády pri predkladaní PVV. V príhovore pripomína aj Mariana Kočnera, ktorý si podľa jeho slov kupoval rozsudky.

13:23 Matovič pripomína, že PVV predkladá jeho vláda v mimoriadne ťažkých časoch. "Napriek ťaživej situácii si uvedomujeme, že očista Slovenska a sľuby nemôžu čakať do konca krízy," pokračuje premiér.

13:20 "Netušil som, že budem mať takúto príležitosť, predkladať vyhlásenie vlády. Odpusťte mi, že to nemá zaužívanú štátnu kultúru. Mrzí ma, že poslanci za Smer opustili túto sálu v momente, keď sa začína rokovať PVV, ktoré nie je len programom voličov strán, ktoré volili nás, ale bez rozdielu na to, koho naši občania volili," hovorí na začiatok premiér. Matovič tak pochválil poslancov ĽSNS s tým, že podľa neho majú viac politickej kultúry ako Smer.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

13:19 Premiér predkladá programové vyhlásenie vlády (PVV). Parlament požiada o dôveru. Ešte predtým Kollár pokarhal poslancov OĽaNO, aby nepoužívali mobilné telefóny v NR SR

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)
.

13:18 Matoviča poslanci privítali veľkým potleskom, poslanci Smeru húfne odchádzajú.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

13:17 Poslanci schválili, že budú pokračovať v rokovaní aj po 19tej hodine večer, najviac však do 20:00.

13:14 Program 6. schôdze NR SR bol schválený 112 poslancami.

13:13 Blanár tiež pozmeňovacím návrhom žiadal od vlády infrormácie od telekomunikačných služieb počas veľkonočných sviatkov. Návrh rovnako neprešiel.

13:11 Juraj Blanár zo Smeru predkladá pozmeňujúce návrhy najmä ohľadom sledovania mobilných telefónov formou UVZ. Od vlády žiadal, aby na nasledujúcu schôdzu doniesli tieto informácie. Návrh však neprešiel.

13:09 Boris Kollár otvoril schôdzu. Parlament je uznášaniaschopný. Prítomných je 127 poslancov.

12:55 Schôdza parlamentu by sa mala o pár minút začať.


Matovič predloží dokument

Programové vyhlásenie má v pléne predložiť premiér Igor Matovič (OĽaNO). Jeho obsah už medzičasom bol zverejnený. Parlament o ňom začne rokovať už dnes. V zmysle Ústavy SR musí vláda predložiť Národnej rade (NR) SR svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery do 30 dní od vymenovania. Vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Na stole aj novinky v oblasti školstva

Zákonodarcovia by mali na schôdzi rokovať aj o návrhu, aby sa mohli štátnice, rigorózne skúšky, ale aj obhajoby rigoróznej či habilitačnej práce na vysokých školách vykonať aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, napríklad prostredníctvom videokonferencie. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách.

Predĺžiť by sa mohlo aj funkčné obdobie orgánov vysokých škôl a školských samospráv až do posledného dňa tretieho kalendárneho mesiaca po skončení krízovej situácie, ak nie je možné technicky zabezpečiť voľbu nových členov. Upravuje tiež okruhy riešení v oblasti regionálneho školstva, týkajúce sa napríklad zabezpečenia elektronickej verzie učebníc.

Pomoc podnikateľom a skrátené legislatívne konanie

Rokovať by mali poslanci aj o dočasnej ochrane pre podnikateľov, ktorí boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie koronavírusu. Vyplýva to z navrhovaných opatrení v súvislosti s koronavírusom v oblasti justície. Sociálne podniky by mohli zas dostať viac času na oznámenie niektorých zmien. Upraviť by sa mohli aj podmienky získavania štatútu registrovaného sociálneho podniku. Týkajú sa najmä lehôt pri oznamovacích povinnostiach. Počíta s tým návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch.

KORONAVÍRUS Dnešné rokovanie parlamentu:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Snemovňa má v skrátenom legislatívnom konaní prerokovať aj zmeny v zákone o sociálnom poistení. Zamestnávateľ alebo povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) by nemuseli byť povinní zaplatiť poistné za apríl tohto roka. Výnimka by sa mala týkať tých, ktorí mali v apríli uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia štátneho orgánu najmenej na 15 dní.

V programe schôdze je tiež voľba členov Súdnej rady SR, predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, a tiež predsedu Osobitného kontrolného výboru NRSR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Viac o téme: Rokovanie KoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu