Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila programové vyhlásenie: Je to ambiciózny plán

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády je schválené. Vláda ho v parlamente predloží už zajtra a požiada parlament o dôveru. Politici sú zaneprázdnení kvôli koronakríze, preto sa celý proces schvaľovania spomalil. Podľa premiéra Igora Matoviča ide o najambicióznejší program, aký Slovensko kedy mal.

Vláda neschválila programové vyhlásenie ani po štvrtkovom rokovaní, premiér napriek tomu uviedol, že spory v koalícii nie sú. Ministri sa podľa neho v súčasnosti viac venujú otázkam okolo koronavírusu. Dnes bude vláda pokračovať v rokovaní a predpokladá sa, že dnes ho schvália. Poslanci o ňom totiž budú hlasovať na pondelkovej schôdzi. 


KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Programové vyhlásenie stále neschválili! Nákaza v ďalších osadách


VIDEO Vyjadrenie premiéra Igora Matoviča k programového vyhláseniu vlády

Vláda schválila programové vyhlásenie, premiér požiada o dôveru parlament (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: Vláda schválila programové vyhlásenie

16:00 Nový vládny kabinet pripúšťa zmenu modelu financovania samospráv

Vláda zváži zmenu modelu financovania samospráv tak, aby dostávali podiel z celkového daňového výberu, nie iba z dane príjmov fyzických osôb. Rovnako tak vláda vykoná audit kompetencií a to, či aktuálne nastavenie ich financovania zodpovedá ich kompetenciám. Vláda sa vo svojom strategickom podklade manažovania krajiny zaviazala tiež zadefinovať pravidlá pri poskytovaní návratných finančných výpomocí samosprávam zo štátnych finančných aktív. 

15:35 Vláda sa chce v rámci obrany zamerať na transparentnosť aj motiváciu vojakov

Zákonnosť, transparentnosť a otvorenosť, ako aj eliminácia korupcie pri využívaní zdrojov sú prioritami vlády v oblasti obrany. Kabinet deklaruje, že bude zodpovedne pristupovať k zvyšovaniu obranyschopnosti SR. Vo svojom programovom vyhlásení vojakom sľubuje zlepšenie ich výstrojov, sociálneho zabezpečenia, motivácie či úrovne ich vzdelávania.

15:20 Vláda chce reformovať ŠOP aj Envirofond, niektoré vodné diela dostanú stop

Vďaka kríze spôsobenej novým koronavírusom má Slovensko príležitosť poučiť sa a začať budovať zelenšiu a voči zmenám klímy odolnejšiu ekonomiku. V oblasti životného prostredia avizuje reformu Štátnej ochrany prírody SR a Environmentálneho fondu, ako aj audit fungovania Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

14:30 Vláda deklaruje zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majektu

Jednou z priorít vlády je aj predchádzanie legalizácii príjmov z trestnej činnosti a jej odhaľovanie. Vláda sa zaväzuje upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Dôraz kladie aj na boj proti korupcii. Zmeniť plánuje podmienky pri voľbe policajného prezidenta a sústrediť sa chce na modernizáciu vzdelávania príslušníkov Policajného zboru. 

14:15 Vláda chce bojovať proti dezinformáciám, prehodnotiť by mala voľbu šéfa RTVS

Boj proti dezinformáciám a falošným správam, prehodnotenie mechanizmu voľby šéfa RTVS, rekodifikácia mediálneho práva či dlhodobý plán na obnovu pamiatok sú niektoré z priorít novej vlády v oblasti kultúry. Do programu zaradil kabinet i rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva. Vláda so znepokojením sleduje nárast dezinformácií v médiách a najmä na sociálnych sieťach, ktoré podľa nej účelovo vyvolávajú strach a nedôveru v štátne zriadenie a liberálnu demokraciu. 

14:00 V lesoch sa podľa PVV bude uplatňovať prírode blízke hospodárenie

Základným nástrojom, ktorý použije vláda na stabilizovanie lesov a zabezpečenie ich funkcií, je prírode blízke hospodárenie v lese. Po stáročiach holorubov a desaťročiach využívania podrastového hospodárskeho spôsobu je takéto hospodárenie podľa PVV základnou odpoveďou na klimatické zmeny a spoločenské požiadavky. V súčasnosti sa takto hospodári na 2 % výmery slovenských lesov.

13:45 Podnikanie uľahčí zmena zákonníka práce či jednotný daňovo-odvodový paušál

Sprehľadnenie systému poplatkov, zníženie počtu hlásení a výkazov, zavedenie univerzálnej voľnej živnosti a jednotného daňovo-odvodového paušálu pre malé firmy aj živnostníkov či väčšia flexibilita zákonníka práce a pracovno-právnej legislatívy. To sú niektoré z opatrení na podporu podnikateľského prostredia a zvýšenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

13:30 Eurofondy bude riadiť nové ministerstvo, kontrolovať ich bude ÚVO

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu SR sa pretransformuje na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. To bude riadiť všetky finančné prostriedky z fondov EÚ, ale aj peniaze z nórskeho aj švajčiarskeho finančného mechanizmu. V novom programovom období 2021 - 2027 bude toto ministerstvo riadiacim orgánom pre jediný operačný program Slovensko a programy cezhraničnej spolupráce SR - Rakúsko a SR – ČR. 

13:15 V oblasti dopravy sa chce vláda zamerať na udržateľnosť aj ekológiu

Doprava, ktorá podporuje trvalo udržateľný hospodársky rast s ohľadom na ekológiu. Cieľom je tiež zásadne zlepšiť starostlivosť o existujúcu železničnú a cestnú infraštruktúru. Súčasne chce pokračovať v dostavbe diaľnic a rýchlostných ciest. Kabinet pripraví aj projekt zlúčenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a Slovenskej správy ciest (SSC). Strategický plán rozvoja dopravy SR do roku 2030 sa zreviduje.

13:00 Vláda mieni aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu, prioritou je tiež budúcnosť EÚ

Vláda plánuje aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu, aktívne chce tiež podporiť transformáciu Ukrajiny, v oblasti migrácie mieni presadzovať návratovú politiku a riešenie migrácie v krajine pôvodu. Vláda chce aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu ako základný dokument, kde pomenuje životné záujmy, spojencov a partnerov, s ktorými ich bude presadzovať. Kľúčovým kritériom pri presadzovaní zahraničnopolitických záujmov SR má byť ochrana ľudských práv a základných slobôd, ako aj presadzovanie princípov právneho štátu.

12:45 Vláda chce riešiť problematiku dvojakého občianstva a zefektívniť štátnu správu

Vláda plánuje vyriešiť problematiku dvojakého občianstva a vrátiť štátne občianstvo Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorí oň prišli pre súčasnú platnú legislatívu. Zaoberať sa chce úpravou volebného systému v súvislosti s parlamentnými voľbami, zefektívniť plánuje štátnu správu. Vláda chce umožniť občanom Slovenska dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty slovenského občianstva. Kabinet sa tiež zaväzuje zjednodušiť podmienky nadobúdania štátneho občianstva pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

12:30 Vláda plánuje zavedenie pripoistenia, prevenciu potratov aj výstavbu nemocníc

Definovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti, zavedenie pripoistenia, výstavba nemocnice v Bratislave a dvoch v regiónoch, reforma nemocničnej siete, ako aj zrušenie doplatkov za lieky pre ťažko zdravotne postihnutých či dôchodcov patria medzi jedny z priorít vlády v oblasti zdravotníctva. Štát v zdravotníctve nebude ustupovať záujmovým a finančným skupinám v pozadí. Rovnako, že nepodporí eutanázie a zasadí sa o ochranu nenarodených detí.

12:15 Vláda chce, aby deti z ohrozeného prostredia chodili od 3 rokov povinne do škôlky

Dôsledná akreditácia vysokoškolských programov vrátane zníženia ich počtu a zvýšenia kvality, ambícia odoberať podvodne získané tituly na vysokých školách či povinná škôlka pre deti od troch rokov, ktoré sú ohrozené rizikovým prostredím. Vláda napríklad plánuje digitálnu transformáciu školstva, redefinovať chce úlohu školskej inšpekcie, a tiež navýšiť počty odborných zamestnancov, špeciálnych pedagógov a pedagogických asistentov. 

12:00 Vláda chce prijať zákon o postavení menšín aj zlepšiť postavenie Rómov

Vláda plánuje prijať zákon o postavení národnostných menšín. Má prispieť k spomaleniu asimilácie príslušníkov národnostných menšín. Ochranu a podporu národnostných menšín totiž vláda považuje za svoje prirodzené poslanie. PVV hovorí aj o zlepšení sociálneho, ekonomického a občianskeho postavenia Rómov v spoločnosti.

11:45 Vláda prijme zmeny na očistu justície a obnovu dôvery ľudí v právny štát

Vláda plánuje prijať také zmeny, ktoré pomôžu obnoviť dôveru ľudí v právny štát a očistiť justíciu. Dosiahnuť to mieni ústavným zákonom v oblasti justície, reformou súdnej mapy, efektívnym zákonom o zaisťovaní majetku a presadiť chce aj trestný čin prikrmovania. Ústavný zákon v oblasti justície má okrem iného zahŕňať zmeny v Súdnej rade SR, previerku majetkových pomerov všetkých sudcov. Reforma čaká aj Ústavný súd SR. 

11:30 Vláda chce s korupciou bojovať cez hmotnú zodpovednosť aj novelu infozákona

Novela infozákona, zákon o lobingu aj hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sú niektoré zo spôsobov, akými chce vláda premiéra Matoviča bojovať s korupciou. Výsledky nasledujúcich protikorupčných opatrení chce vláda merať prostredníctvom rebríčka Transparency International. Za úspech bude vláda považovať zlepšenie o 20 miest oproti aktuálnemu umiestneniu.

11:00 Vláda si nakoniec zatlieskala, o programovom vyhlásení bude zajtra rozhodovať parlament. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:53 Všetkých 11 riešení, o ktorých dal Matovič na stránke Rozhodni.to hlasovať, je v programovom vyhlásení. Ide o body, ktoré avizoval v predvolebnej kampani. 

10:40 „Cez deň sme riešili koronakrízu, v noci sme často celé hodiny diskutovali o prioritách jednotlivých strán. Napriek tomu je výsledkom dokument, za ktorý sa všetci štyria partneri môžeme zo zdvihnutou hlavou postaviť,“ povedala Remišová s tým, že dôležitá je podľa nej najmä očista justície a rozvoj regiónov. 

10:36 Sulík ocenil, že vláda bola schopná kompromisov, aj keď to niekde trvalo dlhšie. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:34 Kollár uviedol, že minulé vlády dávali dokopy svoje programové vyhlásenie „za slnečného počasia“. Táto vláda musela prijať už 18 zákonov a riešiť koronakrízu.

10:32 „Veľké ďakujem mojím partnerom, že sme takto kvalitný dokument v tak ťažkej dobe dokázali dať dokopy,“ dodal. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:30 Matovič uviedol, že ide o najambicióznejší plán a číta úvod programového vyhlásenia. 

„Predkladáme svoj program v mimoriadne zložitej dobe pre Slovensko. Pandémia Covid-19 doslova paralyzovala svet, Európu, ako aj našu krajinu. Vláda preto od prvého dňa sústreďuje mimoriadne úsilie na minimalizáciu zdravotných rizík a ochranu života ľudí. Zároveň prijíma opatrenia na ochranu pracovných miest, pomoc živnostníkom a postihnutým zamestnávateľom. Napriek ťaživej situácii si uvedomujeme, že očista Slovenska a sľúbené zmeny pred voľbami nemôžu čakať do konca súčasnej krízy. Predkladáme preto toto programové vyhlásenie, ktoré je najambicióznejším plánom na zmenu fungovania Slovenska k lepšiemu v jeho histórii,“ číta premiér. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:20 Programové vyhlásenie následne vláda v pondelok predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

10:10 Vláda schválila programové vyhlásenie, uviedol minister školstva na Facebooku. Dokument je dostupný stránky úradu vlády. 

9:59 Matovič na vláde ukázal programové vyhlásenie. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: Vláda rokuje o programe

9:53 V prípade školstva kladie PVV dôraz na zefektívnenie rezortu, siete škôl, zjednotenie financovania a kompetencií. „PVV by malo nastaviť smer, kadiaľ ísť, reálne veci sa budú následne rozpracovávať,“ povedal pred rokovaním vlády minister školstva.

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:52 So svojou časťou programu je spokojný aj šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. „Ide o veľmi ambiciózny plán,“ uviedol. 

Čo sa týka školstva, ide o veľmi ambiciózny plán, uviedol šéf rezortu Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:45 Milan Krajniak je s programom spokojný, keďže sa mu ako ministrovi práce podarilo do programu dostať väčšinu rodinnej politiky. 

Krajniak PVV (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:40 Do programu sa podľa Kollára dostalo aj zrušenie doplatkov za lieky pre dôchodcov a malé deti. „Považujem to za veľmi dôležité,“ povedal po príchode na rokovanie vlády.

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:35 Boris Kollár uviedol, že rokovali do pol druhej a viac-menej sa dohadovali len na slovíčkach. „Za našu stranu som veľmi spokojný. Do PVV sa nám podarilo dostať všetko, čo sme chceli a čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami,“ povedal šéf parlamentu.

Kollár PVV (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:21 Na úrad vlády dorazil aj minister financií Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec. Rokovanie nekomentovali, detaily oznámi premiér na tlačovke. „Vydržte, bude to o chvíľu,“ povedal Heger. 

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:16 Premiér Matovič zverejnil na sociálnej sieti „koštovku“. Zdá sa, že programové vyhlásenie vlády je hotové, má byť takmer dvakrát rozsiahlejšie. „Vláda SR umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu, nadobnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR.“

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

9:05 Vládny kabinet mal včera rokovať zhruba do pol tretej rána a rokovania mali pokračovať aj dnes od deviatej. Premiér oznámil tlačovku na 10-tu. Koalícia má dnes schváliť programové vyhlásenie. 

8:59 Vyjadrenie Jaroslava Naďa. 

Vláda rokovala do neskorej noci, podľa ministra obrany to bude najlepšie programové vyhlásenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:57 Programové vyhlásenie vlády je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa hotové. „Veď dnes ho musíme schváliť. Poviem to úprimne, myslím si, že je najlepšie, aké kedy bolo,“ povedal Naď. „Za moju oblasť, oblasť bezpečnosti a oblasť zahraničnej politiky veľmi dobre,“ uviedol s tým, že niektorí sedeli do rána, iní to mali hotové skôr. „Ja som bol menej problémová kapitola, ja som mal pokojnú noc.“

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:50 Na rokovanie vlády dorazil aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. „Jednoznačne nám koronakríza ukázala, že našu potravinovú komôrku musíme mať plnšiu,“ uviedol pred rokovaním. 

Mičovský programové vyhlásenie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:45 Poslanci parlamentu sa stretnú v pondelok o 13-tej na schôdzi, na ktorej majú schvaľovať okrem iných bodov aj programové vyhlásenie. 

8:40 „Chceli sme pôvodne dnes, ale vzhľadom na to, že väčšina ministrov je maximálne vyťažená koronakrízou, snažíme sa tieto veci riešiť za pochodu po večeroch,“ povedal vo štvrtok Matovič. Minister financií potvrdil, že program sa podľa neho dostal jemne na druhú koľaj. „Ale, samozrejme, na ňom pracujeme.“

Závidím Ficovi, Radičovej aj Pellegrinimu

Premiér Matovič včera na sociálnej sieti uviedol, že na programe budú rokovať až do sobotného večera. „Závisť nie je pekná vlastnosť a zvyčajne ňou vôbec netrpím. Teraz po ceste na Úrad vlády, kde budeme dnes do noci finalizovať naše programové vyhlásenie, som sa pri závisti pristihol,“ napísal s tým, že závidí časy, kedy Fico, Radičová či Pellegrini mohli v pokoji bez nejakej koronakrízy dávať 30 dní dokopy svoj program.

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

„Závidím im, že dostali obvyklých 100 dní, ktoré sa dáva každej vláde na rozbeh. Nám nebola dopriata ani minúta a navyše opozícia, rôzni múdrosráči a médiá vlastnené oligarchami nasadili voči nám tú najzákernejšiu politiku, akú len v mimoriadne ťažkej dobe nasadiť mohli,“ uviedol s tým, že neostáva nič iné, ako sa nevzdať a poďakoval všetkým, ktorí stoja pre Slovensko s vládou. 

Prezidentka upozorňuje na dôležitosť obsahu programového vyhlásenia

Prezidentka Zuzana Čaputová upozorňuje na dôležitosť obsahu programového vyhlásenia vlády, od vládnej koalície očakáva, že obsahom dokumentu budú opatrenia v súlade so spoločenskou objednávkou ľudí. Hlava štátu to povedala v reakcii na štvrtkové stretnutie s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Obsah PVV je podľa prezidentky veľmi dôležitý pre kroky vlády aj po skončení krízy.

KORONAVÍRUS Hotovo! Vláda schválila
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Viac než počet strán programového vyhlásenia ma preto zaujíma, či v ňom obsiahnuté opatrenia budú v súlade so spoločenskou objednávkou vyjadrenou občanmi vo voľbách, ako aj s prísľubmi politických strán, najmä v prioritných oblastiach, ktoré sledujem. Tie totiž boli aj obsahom povolebných rozhovorov s politickými stranami,“ uviedla Čaputová. 

Poslanci sa zídu opäť v pondelok

Poslanci parlamentu sa zídu opäť v pondelok. Prerokovať majú programové vyhlásenie vlády aj niekoľko ďalších vládnych návrhov zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Šiestu schôdzu parlamentu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár, začne sa o 13-tej. Programové vyhlásenie má v pléne predložiť premiér Igor Matovič. Jeho obsah zatiaľ nie je zverejnený. Parlament má však o ňom začať rokovať už v pondelok. V zmysle Ústavy SR musí vláda predložiť Národnej rade SR svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery do 30 dní od vymenovania. Vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca.

Viac o téme: Programové vyhlásenieIgor MatovičRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu