Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit schválili! Na stole je otváranie ekonomiky

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Premiér dnes oznámil, že konkrétne opatrenia o otváraní ekonomiky predstavia budú pondelok. Podľa neho to nie je otázka ekonomiky, ale medicínska otázka. Minister práce a minister financií predstavili dva modely pre ekonomiku. Jedným z nich je dlho diskutovaný kurzarbeit. Zamestnávatelia však budú mať na výber.


KORONAVÍRUS Kľúčový týždeň pre slovenskú ekonomiku: Vláda zavádza kurzarbeit! Zamestnávatelia majú na výber


VIDEO Minister práce a minister financií informovali o kurzarbeite

KORONAVÍRUS Vláda schválila kurzarbeit, zamestnanci majú na výber z dvoch možností (Zdroj: Topky/Maarty)

17:50 Dnešné rokovanie vlády skončilo.

17:13 Minister vnútra Roman Mikulec k aktuálnej situácii.

17:09 Ivan Korčok k schváleniu pomoci pre Taliansko.

16:57 Jozef Mihál končí ako štátny tajomník na ministerstve práce, vo funkcii je necelý mesiac. Podľa informácií Denníka N odchádza, pretože mal iný pohľad na fungovanie rezortu ako minister Milan Krajniak. K situácii sa vyjadril Richard Sulík. 

16:49 Podnikatelia v SR by mohli v dôsledku krízy požiadať o dočasnú ochranu

Podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku by mohli požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v justícii, ktorú v utorok odsúhlasila vláda. Kabinet navrhuje prerokovať návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

16:35 Vláda schválila humanitárnu pomoc Taliansku

Vláda schválila návrh na poskytnutie humanitárnej pomoci Taliansku v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Návrh predložil minister zahraničnýc vecí Ivan Korčok. Ministerstvo vnútra má zabezpečiť leteckú prepravu humanitárnej pomoci do Talianska a späť. Na túto pomoc ministerstvo financií vyčlení 250-tisíc eur. 

16:30 Ľudia majú byť pred prijatím do sociálneho zariadenia testovaní

Ľudia, ktorí budú umiestňovaní do zariadení sociálnych služieb, ale i ľudia bez domova, majú byť testovaní, či sa nenakazili novým koronavírusom. 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

16:27 Slovenská ekonomika v tomto roku klesne o 6,2 %

Medzinárodný menový fond počíta v tomto roku s hlbokou recesiou slovenskej ekonomiky. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. MMF vo svojich aktuálnych prognózach očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku klesne o 6,2 % po zvýšení o 2,3 % v roku 2019. Na budúci rok by sa ekonomika mala zotaviť a vzrásť o 5 %. Vzhľadom na recesiu sa výrazne spomalí aj inflácia. 

16:03 Lekári môžu vykonávať preventívne prehliadky

Preventívne prehliadky sa síce nemusia, ale stále môžu realizovať, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Mieni, že mladší lekári, ktorí disponujú ochrannými pomôckami, by sa nemali báť ordinovať a prípadne aj vykonávať preventívne prehliadky. „Záleží od vnútorného nastavenia každého jedného lekára, či má záujem preventívne prehliadky realizovať alebo nie, ako sa dohodne so svojimi pacientmi,“ komentoval šéf rezortu zdravotníctva s tým, že takáto prehliadka bude lekárovi zaplatená.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

16:00 Dočasné kontroly na hraniciach SR budú obnovené až do 7. mája

Od 18. apríla do 7. mája sa predlžuje dočasné obnovenie kontroly na vnútorných hraniciach SR s Rakúskom, Maďarskom, Českom, Poľskom a na medzinárodných letiskách. Na utorkovom zasadnutí o tom rozhodla vláda. Návrh zdôvodnila súčasným vývojom situácie s novým koronavírusom.

15:44 Vláda schválila zavedenie kurzarbeitu

Vláda schválila rozšírenie pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov v čase mimoriadnej situácie na Slovensku. Ide o tzv. tretiu sociálnu pomoc a zavádza sa ňou aj nástroj kurzarbeit. Zamestnávatelia budú môcť na svojich zamestnancov čerpať pomoc spomedzi možností, ktorá bude pre nich výhodnejšia. Kabinet prijal návrh na zmenu podmienok projektu podpory udržania zamestnanosti v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie z dielne ministerstva práce.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kompenzácia zo strany štátu bude spočívať v poskytovaní príspevku pre zamestnávateľov zasiahnutých mimoriadnou situáciou, a to na úhradu časti mzdových nákladov ich zamestnancov a v poskytovaní príspevku pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) alebo iné fyzické osoby na kompenzáciu výpadku ich príjmov zo zárobkovej činnosti.

15:30 Programové vyhlásenie vlády je pripravené, kabinet ho má odobriť vo štvrtok

Návrh programového vyhlásenia vlády (PVV) je pripravený, všetky rezorty už odovzdali materiály. Uviedol minister práce Milan Krajniak. Dodal, že vláda má o PVV formálne hlasovať vo štvrtok na svojom zasadnutí. (tasr)

15:11 O otvorení obchodov by mali rozhodovať aj ekonómovia

„Prakticky všetci ekonómovia hovoria, že nám to zlikviduje to maloobchodné podhubie, ktoré tu vznikalo dlho,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že sa z toho budeme spamätávať jednu a možno aj dve dekády. Vláda by podnikateľom mala podľa Sulíka pomôcť znášať náklady na nájom. „Opakovane som sa to snažil riešiť, neviem, prečo taká vec nebola schválená.“

KORONAVÍRUS O otvorení obchodov by mali rozhodovať aj ekonómovia, uviedol Sulík (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

15:04 O zriadení karanténneho zariadenia v Humennom sa zatiaľ len uvažuje

O využití záchytného tábora v Humennom ako karanténneho zariadenia pre prevenciu šírenia ochorenia COVID-19 v súčasnosti ministerstvo vnútra len uvažuje. „K včera (13. 4.) medializovaným informáciám a žiadosti skupiny rómskych občanov ísť do štátnej karantény MV SR disponuje informáciou, že Rómovia napokon svoju žiadosť stiahli a do štátnej karantény bol včera prevezený iba jeden občan z obce Bystrany,“ uviedla hovorkyňa rezortu Michaela Paulenová.

14:55 Minister obrany telefonoval so zástupcom generálneho tajomníka NATO

Aktuálna situácia vo svete v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, jej vplyv na súčasné aktivity Severoatlantickej aliancie, ale aj náklady na obranu boli témami utorkového telefonického rozhovoru ministra obrany SR Jaroslava Naďa a zástupcu generálneho tajomníka NATO Mirceu Geoanu.

Na snímke minister obrany
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

14:15 Remišová varuje pred nárastom kybernetických útokov počas koronakrízy

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová varuje ľudí pred počítačovými zločincami, ktorí čoraz viac zneužívajú aktuálnu situáciu okolo pandémie nového koronavírusu ako súčasť svojich kybernetických operácií. Podvodníci sa pritom maskujú ako dôveryhodný subjekt.

14:00 Od druhej by mala rokovať vláda, schvaľovať by mali ďalšie opatrenia, okrem iného aj avizovaný kurzarbeit. 

13:55 Vláda zavádza kurzarbeit

Vláda pripravila rozšírenie pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov v čase mimoriadnej situácie na Slovensku. Ide o tzv. tretiu sociálnu pomoc a zavádza sa ňou aj nástroj Kurzarbeit. Zamestnávatelia budú môcť na svojich zamestnancov čerpať pomoc spomedzi dvoch možností, ktorá bude pre nich výhodnejšia. 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister práce Milan Krajniak informuje o tretej sociálnej pomoci. „Zamestnávatelia budú môcť na svojich zamestnancov čerpať jednu z dvoch možností. Prvou je kurzarbeit, ktorý bude poskytovaný na každého zamestnanca, ktorý je na prekážkach v práci. Bude preplatená plná náhrada mzdy,“ uviedol minister. Zamestnávateľ nemusí preukázať pokles tržieb. Druhou možnosťou je doterajší model. Kde zamestnávateľ preukáže pokles tržieb a bude odstávať príspevok na zemestnanca. 

13:42 Premiér dodal, že medzi prevádzkami, ktoré sa z epidemiologického hľadiska dajú otvoriť, nie sú masáž či kaderníctvo. „Na základe toho, že ten vývoj je dobrý, chceme ten plán vypracovať. Nech to má hlavu aj pätu. Bude presný zoznam prevádzok,“ povedal Matovič. „Rozhodovanie o tom, kedy budú prevádzky otvorené, nie je ekonomická otázka, ale medicínska.“ Matovič uviedol, že o otváraní nebudú rozhodovať politici ani ekonómovia.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:30 Definitívne opatrenia na otvorenie ekonomiky predstavia v pondelok

Prioritou je chrániť zdravie a životy. „Bonus by mali dostať chorí ľudia, ktorým musíme odsúvať operácie. Budúci pondelok zverejníme presný plán, kedy a ktoré prevádzky budeme otvárať,“ povedal Matovič s tým, že nevidí dôvod na unáhlené otváranie prevádzok bez rozmýšľania. „Počkáme, ako dopadne testovanie v rómskych osadách a dedinkách okolo, aký veľký je problém v karanténach, v DSS a ako veľký problém vyrobili ľudia, ktorí nedodržiavali opatrenia počas sviatkov,“ povedal.

Kľúčová je disciplína

O tom, ktoré obchody, a v akom termíne budú otvorené, rozhodnú podľa premiéra epidemiológovia. Mali by to byť najskôr najmä prevádzky s nízkym rizikom šírenia ochorenia. Minister financií Eduard Heger upozornil, že si Slovensko nemôže dovoliť zvýšenie chorobnosti, ktoré by zatváralo firmy. „Disciplína bude v najbližších mesiacoch kľúčová,“ povedal Heger. „Je kľúčové, aby sme udržiavali zdravé obyvateľstvo,“ zdôraznil. Veľké ekonomiky sa podľa ministra v súčasnosti musia vyrovnať s pandémiou a Slovensko musí byť pripravené, aby sa po rozbehnutí týchto ekonomík zapojilo do medzinárodného obchodu.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Kurzarbeit
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér Matovič sa obáva možných nových ohnísk nákazy, ktoré mohli vzniknúť nekontrolovaným návratom ľudí zo zahraničia do platnosti nariadenia o povinnej karanténe v štátnom zariadení. Rizikom sú podľa neho aj rómske osady, ale aj dôsledky správania sa ľudí počas uplynulých dní. Podľa Matoviča zaregistrovali viacero porušení zákazu zhromažďovaní, ktoré sa môžu prejaviť v nasledujúcom týždni.

Po zatvorení takmer všetkých prevádzok obchodu a služieb v polovici marca vláda od 30. marca sprístupnila viaceré prevádzky. Boli medzi nimi napríklad očné optiky, stanice technickej a emisnej kontroly (STK a EK), záhradkárstva či stavebniny. Rýchle otvorenie aj ďalších obchodov či služieb presadzuje minister hospodárstva a vicepremiér pre ekonomiku Richard Sulík.

Viac o téme: EkonomikaOpatrenieIgor MatovičKoronavírusRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu