Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Minister obrany telefonoval so zástupcom generálneho tajomníka NATO

Minister obrany SR Jaroslav Naď
Minister obrany SR Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia vo svete v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, jej vplyv na súčasné aktivity Severoatlantickej aliancie (NATO), ale aj náklady na obranu boli témami utorkového telefonického rozhovoru ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽaNO) a zástupcu generálneho tajomníka NATO Mirceu Geoanu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovensko je podľa ministra pripravené potvrdiť proatlantické smerovanie a kredibilitu voči svojim spojencom. "Aliancia predstavuje aj v súčasnej krízovej situácii naozaj efektívnu platformu na zdieľanie skúseností, pomoc a asistenciu medzi spojencami. Máme nielen možnosť ukázať silu jednotného postupu, ale tiež využiť viacero možností Aliancie pri reakcii na pandémiu," uviedol Naď.

 Témou rozhovoru bol aj vplyv pandémie na aliančné a medzinárodné operácie. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu a prijatie opatrení jednotlivých členských štátov bol zredukovaný napríklad počet síl participujúcich na cvičení Defender Europe 2020, ktoré malo byť zamerané na oblasť presunu aliančných síl cez územie Európy. Okrem toho boli zrušené aj tri sprievodné cvičenia, a to Swift Response, Saber Strike a Dynamic Front 2020, kde plánovali účasť aj Ozbrojené sily (OS) SR.

Minister informoval zástupcu generálneho tajomníka NATO aj o prehodnotení plánovaných rotácií slovenských vojakov v najbližšom období v rámci operácií NATO. Zmeny sa majú dotknúť predovšetkým misií Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku, Resolute Support v Afganistane a pravdepodobne aj operácie v Iraku.

Aktuálnou prioritou je boj s novým koronavírusom

Naď hovoril s Geoanom aj o nákladoch na obranu. "Mojou ambíciou je dosiahnuť počas pôsobenia na čele rezortu obrany sľúbené dve percentá HDP na obranu, a rovnako tak plniť všetky záväzky voči našim spojencom," uistil minister zástupcu NATO. Vyjadril tiež záujem o budovanie trvalo udržateľného rozvoja OS SR. Doplnil, že aktuálnou prioritou je boj s novým koronavírusom.

Šéf rezortu obrany počas telefonátu vyzdvihol tiež asistenciu OS  SR pri opatreniach na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19. Spomenul napríklad zapojenie vojenského zdravotníctva a profesionálnych vojakov do testovania v rómskych komunitách. Vyzdvihol tiež prácu profesionálnych vojakov pri plnení asistenčných úloh pre Policajný zbor a nasadenie leteckej techniky pri repatriácii občanov a prevoze materiálu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

Viac o téme: TelefonátNATOJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu