Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vláda schválila zvýšenie príspevku na poskytovanie služieb v nocľahárni

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V čase núdzového stavu na Slovensku v dôsledku nového koronavírusu sa zvýši mesačný finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby v nocľahárni na 150 eur na miesto z pôvodných 120 eur. Zároveň rezort práce navrhuje, aby bol príspevok poskytnutý na každé miesto v zariadení sociálnych služieb, a to bez ohľadu na to, či je obsadené.

Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý v pondelok schválil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) s pripomienkami. Opatrenia majú nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. Finančný príspevok pre nocľahárne sa zvyšuje pre to, aby prijímatelia sociálnej služby mohli v nej zotrvať aj počas celého dňa. Podľa ministerstva práce sa tak eliminuje možnosť šírenia prenosu nákazy.

"Ak dôjde k núdzovej situácii, v ktorej bude musieť byť občan bez domova umiestnený do karantény, sme pripravení poskytnúť mu bezpečné miesto v nocľahárni počas celého dňa," uviedol v stanovisku pre médiá minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Okrem toho sociálna služba tak nebude poskytovaná len s cieľom prenocovania. "Z uvedeného dôvodu ide o spolufinancovanie zvýšených nákladov na bežné výdavky v rozsahu ekonomicky oprávnených nákladov uvedených v zákone o sociálnych službách," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu nariadenia. Týkať sa môžu napríklad zvýšených nákladov na čistiace a dezinfekčné prostriedky, vykurovanie, vodné, stočné, energie, hygienické pomôcky či potraviny.

KORONAVÍRUS Vláda schválila zvýšenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň sa nariadením vlády upravia vybrané podmienky poskytovania finančného príspevku poskytovaného z rozpočtovej kapitoly ministerstva práce pre zariadenia sociálnych služieb, podmienených odkázanosťou s pobytovou formou sociálnej služby, a zariadenia sociálnych služieb krízovej intervencie, termíny a spôsob jeho vyplácania, podmienky jeho čerpania a zúčtovania, dôvody jeho vrátenia a lehotu jeho zúčtovania. Vláda schválila, aby bol termín vyúčtovania všetkých finančných príspevkov za rok 2019 predĺžený o dva mesiace, teda až do 31. mája tohto roka.

Rovnako schválila predĺženie termínu na predloženie vyúčtovania na prvý a druhý štvrťrok 2020 pre všetky zariadenia sociálnych služieb, na ktoré poskytuje finančné príspevky. Tie dostanú zariadenia sociálnych služieb bez ohľadu na obsadenosť lôžka.

Neobsadené miesta v zariadeniach sociálnych služieb bude ministerstvo považovať počas krízovej situácie za obsadené a poskytovatelia nebudú musieť finančný príspevok vrátiť. "Chceme finančnú pomoc doručiť poskytovateľom sociálnych služieb čo najskôr, preto nebude viazaná na vyúčtovanie dotácie. Všetkým poskytovateľom sociálnych služieb pošleme príspevok do 16. apríla 2020," doplnil Krajniak.

Viac o téme: VládaNocľaháreňPríspevokKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu