Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Gröhling rokoval s rektormi o opatreniach v oblasti vysokých škôl

Branislav Gröhling (SaS)
Branislav Gröhling (SaS) (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) prijal vo štvrtok (2. 4.) zástupcov Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a predsedu výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Roberta Redhammera. Predmetom rokovania boli kroky, ako riešiť vzniknutú situáciu v oblasti vysokého školstva, koordinácia vysokých škôl a opatrenia, ktoré už prijali v reakcii na šírenie nového koronavírusu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Rektori naznačili, že nebudú predlžovať akademický rok a že vedia zrealizovať aj prakticky všetky štátne záverečné skúšky do konca akademického roka aj pri mimoriadnych opatreniach. Prezident SRK Rudolf Kropil potvrdil, že na vysokých školách v súčasnosti prebieha výučba dištančnou formou, boli zrušené verejné podujatia a prijímacie konania na vysokých školách sa realizujú v zjednodušenej forme elektronicky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kropil sa s ministrom školstva zhodli na potrebe koordinovanej činnosti, ako aj na úprave legislatívy vo oblasti vysokého školstva, na ktorej už ministerstvo pracuje. "Považujem za kľúčové vyslať spoločný signál študentom aj pracovníkom vysokých škôl. Chcem ich ubezpečiť, že ministerstvo aj vysoké školy reflektujú súčasnú situáciu a zohľadnia ju pri fungovaní a činnosti vysokých škôl, vo výučbe, pri prijímacích konaniach či záverečných skúškach," uviedol minister školstva.

"Odporúčam vysokým školám, aby komunikovali so študentmi. Informovanie študentov je veľmi dôležité a je to aj súčasťou zabezpečovania kvality vo vzdelávaní, ktoré bude predmetom budúcich akreditácií," povedal Redhammer. Dodal, že pri akreditácii bude dôležitejšie to, či školy naučia študentov obsah vzdelávania študijného programu než to, akými metódami ich to naučia. Na všetkých slovenských univerzitách je v týchto týždňoch prerušená prezenčná výučba. Dôvodom je zabránenie šíreniu nového koronavírusu.

Viac o téme: Vysoké školyMinister školstvaSlovenskoSaSKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu