Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ONLINE Zostavovanie vlády sa zamotáva: FOTO Matovič stále mlčí! lídri rokovali až do večera

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Zdá sa, že sa situácia zamotáva. Kým v pondelok to bolo podľa možného budúceho premiéra Igora Matoviča isté takmer na sto percent, novú vládu zrejme neoznámia ani dnes. Rokovania sa skomplikovali. Dohoda sa totiž zasekla na možných šéfoch niektorých ministerstiev, aj keď je väčšina už dohodnutá.

  • koaličné rokovania pokračujú aj tento týždeň
  • vzniknúť by mala štvorkoalícia, predsedníctvo Za ľudí minulý týždeň jednomyseľne rozhodlo o tom, že vstúpia do rokovania o koalícii
  • Andrej Kiska má opäť problémy so srdcom, v koaličných rokovaniach ho nahradila Veronika Remišová
  • Matovič so Sulík už začiatkom týždňa uviedli, že v stredu by sme mohli spoznať novú vládu
  • včera nastali komplikácie pri výbere nových šéfov niektorých ministerstiev
  • pri vyjednávaniach o vláde stále platí pomer 8-3-2-2
  • prezidentka Zuzana Čaputová by chcela vládu do dvoch týždňov

ONLINE Koalícia na pokraji definitívnej dohody: Matovič finišuje! Prvé ministerstvá dohodnuté


20:30 Rokovania lídrov trvali zrejme až do večera. Boris Kollár odchádzal z parlamentu krátko po pol ôsmej, nie je však jasné, kde sa rokovania odohrali. Matovič sa celý deň novinárom vyhýbal. Jediný, kto sa pred novinárov postavil bol Jaroslav Naď, ktorý takisto nič nepovedal, len zopakoval známu vetu. 

Galéria: Kollár opúšťa parlament

17:38 Rokovalo sa v zostave dvoch strán aj štyroch. Potenciálni koaliční partneri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí aktuálne stále pokračujú v spoločných rokovaniach o zostavení novej vlády. Rokujú o prerozdelení jednotlivých rezortov a o tom, ktoré osobnosti budú v ich vedení.

17:35 Jaroslav Naď z OĽaNO potvrdil, že niektoré ministerstvá sú ešte otvorené. „Nechcem hovoriť kedy to bude hotové. Verím, že to bude dohodnuté veľmi rýchlo.“ Podľa jeho slov aj menej dôležitý rezort a jeho obsadenie môže mať vplyv na nejaké väčšie rezorty. Priamo na to, či je sporný rezort financií neodpovedal. 

17:34 Rokovania boli v rôznych formátoch, informoval Naď 

„V tomto momente môžem potvrdiť, že všetky politické strany majú záujem na tom, aby sa rokovania skončili čím skôr,“ povedal Naď. „Veríme, že budete trpezliví. Je uzavretých veľa vecí, ale kým nie je uzavreté všetko, nie je uzavreté nič.“

16:40 Medzi lídrami štyroch možných koaličných strán podľa našich informácií momentálne prebieha rokovanie. 

16:20 V návrhu je aj tabuľka, ktorá ukazuje, ako by boli rozdelené mandáty, pokiaľ by sa koalícia do parlamentu dostala.

ONLINE Zostavovanie vlády sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

15:55 Koalícia PS/SPOLU sa nakoniec na základe podnetov od ľudí rozhodla podať ústavnú sťažnosť na parlamentné voľby. V parlamentných voľbách potrebovali na postup do parlamentu sedem percent, získali však 6,96 % a chýbalo im 926 hlasov. 

13:57 Igor Matovič je momentálne na obede s Eduardom Hegerom, Borisom Kollárom a Milanom Krajniakom. O predsedníctve OĽaNO, prípadne o oficiálnom koaličnom rokovaní zatiaľ nie je ani chýru, ani slychu. 

ONLINE Zostavovanie vlády sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

13:35 Niektorí členovia hnutia OĽaNO sedia v priestoroch Hradnej hviezdy v Bratislave. Nachádza sa tu napríklad dvojka kandidačnej listiny hnutia a potenciálny minister obrany Jaroslav Naď či bývalý redaktor RTVS Kristián Čekovský, ktorý sa za hnutie do parlamentu prekrúžkoval z desiateho miesta kandidátky.

12:56 Podpredseda strany SaS Branislav Gröhling uviedol, že rozhovory o vláde neskončili a verí, že vláda by mala byť známa v najbližších dňoch. „Rokovania pokračujú a pokiaľ sa budúci premiér nepostaví na tlačovú besedu a tam vysloví mená ministrov, nebudem to komentovať. Potom to bude stopercentné,“ povedal.

12:45 Zatiaľ stále nie je známe, kedy Matovič predstaví nový vládny kabinet alebo či povie mená svojich ministrov po predsedníctve. 

ONLINE Zostavovanie vlády sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

12:20 Dnes by malo zasadať aj predsedníctvo hnutia OĽaNO. 

11:12 Riešili vážnejšie veci

„Pani prezidentka sa stretla s Igorom Matovičom a debatovali o procese zostavovania novej vlády,“ priblížil Strižinec. To, v akom štádiu je zostavovanie vlády, podľa vlastných slov zatiaľ nevie.

10:49 Stretnutie Matoviča a prezidentky Čaputovej sa skončilo. Matovič pred novinármi ušiel a nevyjadril sa k tomu, o čom rokovali. 

Galéria: Matovič zo stretnutia s Čaputovou ušiel

10:35 Igor Matovič je už viac než hodinu u prezidentky Čaputovej. Téma rokovania je však otázna. O dnešné stretnutie s hlavou štátu mal požiadať Matovič.

9:40 Na okrúhlom 200. zasadnutí sa dnes zíde dosluhujúci vládny kabinet. V programe má zatiaľ len niekoľko bodov, ďalšie môžu ešte pribudnúť v priebehu dopoludnia. Ministri sa dnes budú oboznamovať s výsledkami mimoriadneho zasadnutia Európskej rady a preberú aj správu o realizácii opatrení na ozdravenie krajiny Žiarskej kotliny.

9:35 Podľa našich informácií dohoda zrejme nebude ani dnes. Rokovania sa totiž zamotávajú. Matovič síce v pondelok uviedol, že vláda je takmer hotová, no lídri sa zrejme zasekli na menách niektorých budúcich šéfov rezortov. 

9:25 Mená možných šéfov rezortov sa však stále menia a nič nie je zatiaľ isté. „Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ opakujú lídri strán. 

ONLINE Zostavovanie vlády sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

9:05 Dohodnutá by už mala byť aj väčšina ministerstiev, niektoré sú však ešte stále otvorené. Najväčší spor medzi lídrami možnej budúcej koalície je na mene Štefana Holého zo Sme rodina, ktorý by mal šéfovať rezortu dopravy.

- ministerstvo spravodlivosti: Mária Kolíková (Za ľudí)
- ministerstvo vnútra: Gábor Grendel (OĽaNO)
- ministerstvo obrany: Jaroslav Naď (OĽaNO), Milan Krajniak (Sme rodina)
- ministerstvo financií (?): Richard Sulík (SaS), Eduard Heger (OĽaNO)
- ministerstvo hospodárstva: Eduard Heger (OĽaNO)
- ministerstvo zdravotníctva: Marek Krajčí (OĽaNO)
- ministerstvo školstva: Branislav Gröhling (SaS)
- ministerstvo zahraničných vecí (?): Tomáš Valášek (Za ľudí), Veronika Remišová (Za ľudí), diplomat (OĽaNO)
- ministerstvo dopravy: Štefan Holý (Sme rodina)
- ministerstvo práce (?): Petra Krištúfková (Sme rodina), Vladimír Ledecký (Za ľudí)
- ministerstvo pôdohospodárstva: Vladimír Ledecký (Za ľudí)
- ministerstvo kultúry: Natália Milanová (OĽaNO)
- ministerstvo životného prostredia: (?)

8:45 Medzi prvými dohodnutými menami by mali byť posty premiéra, predsedu parlamentu a jeho podpredsedov. 

- premiér: Igor Matovič
- predseda parlamentu: Boris Kollár
- podpredsedovia parlamentu: Ján Budaj (OĽaNO), Martin Klus (SaS), ? (Za ľudí), Peter Pellegrini (Smer)

8:30 Včera sa podľa našich informácií dohoda štvorkoalície na rezortoch mierne skomplikovala. Niektoré ministerstvá sú ešte stále otvorené. 

Dohoda sa zrejme posúva

Začiatkom týždňa Igor matovič tvrdil, že dohodnuté je veľmi veľa a vláda je na 99 percent hotová. O pár hodín sa však situácia zmenila. Napriek tomu aj ostatní lídri Boris Kollár a Richard Sulík uviedli, že dohoda bude v stredu alebo vo štvrtok. Podľa našich informácií sa však rokovania zasekli. Už predtým sa hovorilo o spore na menách niektorých možných šéforv ministerstiev. Najväčší problém bol s menom Štefan Holý zo Sme rodina, ktorý by mal šéfovať rezortu dopravy. Časti koalície však prekážajú medializované informácie, že má blízko k podnikateľovi Vladimírovi Poórovi, ktorý sa v minulosti politicky angažoval v HZDS. 

Budúci premiér odmietol aj to, že by existoval nejaký spor o to, kto bude zastávať post ministra financií. Richard Sulík totiž po voľbách povedal, že ak by skončila SaS druhá v poradí podľa výsledkov volieb, tak by si nárokovala rezort financií, ale keďže nie je druhá, tak si ho nárokovať nebude. „Ten rozdiel bol medzi nami dosť výrazný, bolo by správne, aby premiérska strana mala rezort financií. Môj osobný názor. Ale kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ poznamenal Matovič.

Kisku nahradí Remišová

Na koaličných rozhovoroch sa nezúčastňuje líder strany Za ľudí Andrej Kiska, ale Veronika Remišová. Matovič poznamenal, že Kiska ho telefonicky informoval, že má zdravotné problémy a zastúpi ho práve Remišová. Matovič dodal, že s Remišovou rokuje od piatka. Samotný Kiska si nesadne na žiadne kreslo do novej vlády. „Andrej Kiska nikdy nemal ambíciu byť v exekutíve,“ podotkol Matovič s dôvetkom, že o tom šéf Za ľudí hovoril už po voľbách.

Andrej Kiska v pondelok večer oznámil, že sa pre ochorenie srdca sťahuje z rokovaní o budúcej vláde, a len tri hodiny po tom už Sulík povedal, že s ním v politike viac nepočíta. Podľa Sulíka neboli naplnené jeho osobné očakávania, povedal v diskusii denníka N. Štvorkoalícia by si mala rozdeliť vládne posty v pomere osem OĽaNO, tri Sme rodina. Po dva by mali mať strany SaS a Za ľudí. Kabinet Igora Matoviča sa bude opierať v parlamente o podporu 95 poslancov.

Viac o téme: VládaIgor MatovičRichard SulíkBoris KollárVeronika RemišováKoaličné rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu