Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Koalícia na pokraji definitívnej dohody: Matovič finišuje! Prvé ministerstvá dohodnuté

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Facebook/I.M.)

BRATISLAVA - Zdá sa, že koaličné rokovania pomaly finišujú a ani nie dva týždne od volieb by sme mohli spoznať novú vládu. Igor Matovič včera uviedol, že dnes sa zrejme dohodnú na personálnom zložení vlády. Mená však zrejme predstavia až zajtra.

  • koaličné rokovania pokračujú aj tento týždeň
  • vzniknúť by mala štvorkoalícia, predsedníctvo Za ľudí minulý týždeň jednomyseľne rozhodlo o tom, že vstúpia do rokovania o koalícii
  • Andrej Kiska má opäť problémy so srdcom, v koaličných rokovaniach ho nahradí Veronika Remišová
  • Matovič včera po stretnutí s ekonomickými expertami uviedol, že dnes bude dohoda na personálnom zložení vlády
  • Sulík v debate dodal, že v stredu by sme mohli poznať zloženie vlády
  • pri vyjednávaniach o vláde stále platí pomer 8-3-2-2
  • prezidentka Zuzana Čaputová by chcela vládu do dvoch týždňov

Ďalšie kľúčové rokovanie koalície! Vláda je už takmer hotová: Kiska má problémy so srdcom


15:45 Najistejšou členkou vlády sa nateraz javí Mária Kolíková ako ministerka spravodlivosti

Ako to zatiaľ vyzerá?

- ministerstvo spravodlivosti: Mária Kolíková (Za ľudí)
- ministerstvo vnútra: Gábor Grendel (OĽaNO)
- ministerstvo obrany: Jaroslav Naď (OĽaNO), Milan Krajniak (Sme rodina)
- ministerstvo financií (?): Richard Sulík (SaS), Eduard Heger (OĽaNO)
- ministerstvo hospodárstva: Eduard Heger (OĽaNO)
- ministerstvo zdravotníctva: Marek Krajčí (OĽaNO)
- ministerstvo školstva: Branislav Gröhling (SaS)
- ministerstvo zahraničných vecí (?): Tomáš Valášek (Za ľudí), Veronika Remišová (Za ľudí), diplomat (OĽaNO)
- ministerstvo dopravy: Štefan Holý (Sme rodina)
- ministerstvo práce (?): Petra Krištúfková (Sme rodina), Vladimír Ledecký (Za ľudí)
- ministerstvo pôdohospodárstva: Vladimír Ledecký (Za ľudí)
- ministerstvo kultúry: Natália Milanová (OĽaNO)
- ministerstvo životného prostredia: (?)

15:09 Podľa našich informácií sa dohoda štvorkoalície na rezortoch mierne komplikuje. Niektoré ministerstvá sú ešte stále otvorené. Finálna dohoda na šéfoch jednotlivých rezortov a ostatných postoch bude zrejme až v stredu alebo vo štvrtok.

15:00 Fico je pripravený byť so Smerom v opozícii

Fico potvrdil, že na pozíciu podpredsedu parlamentu bude kandidovať Peter Pellegrini. Fico nebude mať záujem o žiadny post, okrem funkcie predsedu strany a šéfa poslaneckého klubu. „Sme pripravení rokovať o pozíciách v parlamente,“ povedal Fico s tým, že Smer je na to personálne a odborne pripravený. „Nebude to mať s nami koalícia ľahké. Nebudeme robiť šašoviny ako pán Matovič,“ uviedol. „Nemôže mafián kontrolovať SIS,“ povedal na adresu Kollára a možnosti, že bude Sme rodina obsadzovať tento post. 

14:57 „Peter Pellegrini je naším jediným kandidátom na podpredsedu parlamentu,“ povedal po rokovaní poslaneckého klubu Smeru Juraj Blanár. Na to, čo bude s Robertom Ficom odmietol odpovedať. Pellegrini na otázky neodpovedal. 

14:54 Matovič je momentálne v centrále SaS v Liberálnom dome. 

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

14:51 Podpredsedovia parlamentu

Hnutie OĽaNO má podľa zdrojov navrhnúť za podpredsedu parlamentu poslanca Jána Budaja

Podpredsedom parlamentu za stranu SaS by mal byť Martin Klus. Strana po voľbách oznámila, že bude jej nominantom na tento post. Pozíciu podpredsedu snemovne Klus zastával aj v minulom volebnom období. Nahradil Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala europoslankyňou.

Zatiaľ je otázne, kto bude podpredsedom snemovne za stranu Za ľudí.

Post štvrtého podpredsedu pripadne opozícii. Mala by ho obsadiť najsilnejšia opozičná strana Smer-SD. Volebný líder strany Peter Pellegrini sa tesne po voľbách vyjadril, že ak túto možnosť dostane, bude sa o funkciu podpredsedu parlamentu uchádzať.

14:49 Vedenie parlamentu by malo fungovať so štyrmi podpredsedami. Tak to bolo aj v minulom volebnom období. Tri miesta podpredsedov si rozdelí budúca koalícia OĽaNO, SaS, Za ľudí. Štvrtá koaličná strana Sme rodina má obsadiť už spomínaný post šéfa snemovne. Jedno miesto podpredsedu parlamentu pripadne opozícii.

14:48 Predsedom parlamentu by sa mal stať líder hnutia Sme rodina Boris Kollár

Sám pritom po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou krátko po voľbách vyhlásil, že hnutiu ako druhej najsilnejšej strane koalície tento post patrí. „Na tom sa už asi nič nezmení,“ uviedol pre agentúru SITA zdroj z prostredia budúcich vládnych strán.

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

14:00 Kollár zároveň potvrdil, že kandidát hnutia Štefan Holý je „stále v hre“ o post ministra dopravy. Niektorí partneri s nomináciou Holého nesúhlasia pre jeho napojenie na podnikateľa Vladimíra Poóra.

Kollár taktiež uviedol, že jeho hnutie má záujem o post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Petra Krištúfková, ktorá sa s obsadením tohto postu najčastejšie spomína, však podľa jeho slov nie je kandidátkou na túto funkciu, pretože nechce ísť do exekutívy.

13:45 Spoznáme novú vládu už zajtra?

Matovič by mohol mená členov vlády predstaviť v stredu 11. marca, povedal Kollár po dnešnom rokovaní s lídrom OĽaNO. „Dnes som s Igorom Matovičom rokoval štyri hodiny. Ak to, na čom sme sa dohodli, schvália aj ostatní partneri, myslím si, že by zajtra mohol predstaviť konkrétne mená budúcej koalície,“ priblížil Kollár. Podľa jeho slov mal ísť Matovič po ich vzájomnom stretnutí za Sulíkom.

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

12:25 Nájomné bývanie je podľa experta potrebné riešiť spolu s pracovnými príležitosťami a rozvojom regiónov. Riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) František Palko uviedol, že v súčasnosti nie je ani tak problém s financovaním nájomných bytov, keďže tí, ktorí žiadajú o dotáciu Ministerstvo dopravy a výstavby SR a o úver Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), prostriedky od štátu dostanú, ak splnia zákonom stanovené podmienky a žiadosť a projekt sú v poriadku.

11:52 Poslancov dnes v parlamente čakajú administratívne úkony aj fotenie na poslanecké preukazy. „Nabudúci týždeň dostanú všetky potrebné doklady, aby mohli pracovať poslanci v rámci tejto budovy i ostatých budov,“ uviedol vedúci kancelárie Daniel Guspan. V súvislosti s koronavírusom zaviedli aj opatrenia, poslanci nechodia naraz, ale po jednom a nepoužívajú jedno pero. 

11:45 Dnes sa mal v historickej budove parlamentu konať slávnostná ceremónia odovzdávania osvedčení zvoleným poslancom, kvôli koronavírusu však bol tento akt zrušený. 

11:20 V parlamente sa mihol aj Andrej Danko. S novinármi však hovoriť nechcel. „Nie, nie. Vôbec nič nepoviem, ja už som civilista. Teraz ma berte, že ja tu vôbec nie som,“ odkázal im. 

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:45 Podľa našich informácií majú spoločne rokovať Igor Matovič, Boris Kollár a Milan Krajniak. Zatiaľ nie je známe, ako dnes budú rokovania prebiehať a či budú lídri o niečom informovať.  

10:05 Lídri jednotlivých strán možnej budúcej koalície pokračujú v rokovaniach aj dnes. Podľa Matoviča by dnes malo byť známe personálne zloženie vlády, mená zrejme oznámia až zajtra. 

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

9:35 Kollár po včerajšom stretnutí expertov netrvá na 25-tisíc nájomných bytoch ročne

„Ja sa nebudem hádzať o zem, keď to bude 1000 bytov, keď to bude 10.000 bytov alebo 14.860. Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností a ako sa k tomu postaví súkromný sektor, ako sa k tomu postavia správcovské spoločnosti. Každý jeden byt, ktorý postavíme, je do plusu od nuly, keď sa teraz nič nerobí,“ povedal.

9:05 Riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš včera ocenil stretnutie ekonomických expertov a lídrov možnej budúcej koalície ohľadom problematiky výstavby nájomných bytov, na ktorom sa zúčastnil. „Mali sme výborné, konštruktívne stretnutie. Je super, že politici stoja o kritické zhodnotenie ich nápadov, nechajú si poradiť a chcú presadiť dobré riešenia,“ napísal na sociálnej sieti.

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Štefan Kišš)

8:30 Igor Matovič ešte včera do neskorých večerných hodín rokoval s Veronikou Remišovou, ktorá zastupuje Andreja Kisku. Ten oznámil, že má problémy so srdcom a na istý čas sa stiahne. 

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Spoznáme v stredu vládu?

Igor Matovič včera po stretnutí predstaviteľov koalície a ekonomických expertov uviedol, že dnes by mala mať nová koalícia dohodu na personálnom zložení vlády. „Je dohodnutého veľmi veľa, sme pred finále,“ povedal Matovič v priestoroch Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Matovič poznamenal, že nie všetko, čo bolo medializované o prerozdelení ministerstiev, je pravdivé. Naznačil, že v súčasnosti rokujú ešte o kompetenciách jednotlivých ministerstiev a detailoch.

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa vlastných slov verí, že "detaily nikoho nevyrušia tak, aby sme to museli nanovo skladať". Na otázku, kedy sa verejnosť dozvie zloženie vlády a nominácie, odpovedal, že čoskoro. Sulík v debate Denníka N takisto potvrdil, že koaličné rokovania finišujú. Sám odhaduje, že celý vládny kabinet by mohla koalícia strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí predstaviť v stredu.

Nájomné byty sú zatiaľ otvorenou otázkou

Lídri možnej budúcej koalície včera na stretnutí ekonomických expertov riešili otázku výstavby štátnych nájomných bytov, ktoré presadzuje Sme rodina. Matovič uviedol, že je zhoda lídrov na tom, že nájomné byty treba postaviť. Otázne však je koľko a akým spôsobom. Je totiž potrebné prijať ešte niekoľko opatrení predtým, než sa s výstavbou začne. Kollár nebude trvať na počte 25-tisíc novopostavených nájomných bytov ročne.

ONLINE Koalícia na pokraji
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Sme rodina chce spolu s OĽaNO, Za ľudí a SaS viac zapojiť do výstavby nájomných bytov súkromný sektor. Model financovania, ktorý navrhlo hnutie Sme rodina, v súčasnosti nie je realizovateľný. Štátne nájomné byty by sa tak mohli stavať v obmedzenej miere pre niektoré skupiny záujemcov, napríklad učiteľov či zdravotníkov. „Keby sme chceli ísť rakúskym modelom, musíme počkať na testy Eurostatu, ktoré budú prebiehať v júni a potom v decembri,“ povedal Kollár. „Tam dostaneme záverečnú odpoveď na to, či môžeme ísť týmto spôsobom,“ spresnil. 

Spor o rezort financií neexistuje

Po rozdelení rezortov budú nasledovať rokovania o tézach programu novej koalície. „Teraz je veľmi dôležité, aby každý dostal svojho patróna a ten potom dostane úlohu, aby urobil časť programového vyhlásenia vlády pre daný rezort,“ priblížil Matovič. Podľa neho predtým musí ešte koaličná dohoda určiť mantinely ako reformovať napríklad zdravotníctvo či školstvo. Znamená to, že rokovať sa bude ešte o programových tézach koalície. Až potom by mala verejnosť spoznať mená ministrov.

Budúci premiér odmietol, že by existoval nejaký spor o to, kto bude zastávať post ministra financií. Líder strany SaS Richard Sulík totiž po voľbách povedal, že ak by skončila SaS druhá v poradí podľa výsledkov volieb, tak by si nárokovala rezort financií, ale keďže nie je druhá, tak si ho nárokovať nebude. „Ten rozdiel bol medzi nami dosť výrazný, bolo by správne, aby premiérska strana mala rezort financií. Môj osobný názor. Ale kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ poznamenal Matovič.

Kisku nahradí Remišová

Na koaličných rozhovoroch sa nezúčastňuje líder strany Za ľudí Andrej Kiska, ale Veronika Remišová. Matovič poznamenal, že Kiska ho telefonicky informoval, že má zdravotné problémy a zastúpi ho práve Remišová. Matovič dodal, že s Remišovou rokuje od piatka. Samotný Kiska si nesadne na žiadne kreslo do novej vlády. „Andrej Kiska nikdy nemal ambíciu byť v exekutíve,“ podotkol Matovič s dôvetkom, že o tom šéf Za ľudí hovoril už po voľbách.

Andrej Kiska v pondelok večer oznámil, že sa pre ochorenie srdca sťahuje z rokovaní o budúcej vláde, a len tri hodiny po tom už Sulík povedal, že s ním v politike viac nepočíta. Podľa Sulíka neboli naplnené jeho osobné očakávania, povedal v diskusii denníka N. Štvorkoalícia by si mala rozdeliť vládne posty v pomere osem OĽaNO, tri Sme rodina. Po dva by mali mať strany SaS a Za ľudí. Kabinet Igora Matoviča sa bude opierať v parlamente o podporu 95 poslancov.

Viac o téme: Igor MatovičKoaličné rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu