Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2020 Analýza Magyar Narancs: Ficovi nepomohla ani Orbánova podpora

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BUDAPEŠŤ - Slovenská opozícia dosiahla v sobotňajších parlamentných voľbách mohutné víťazstvo. Vládna strana Roberta Fica Smer-SD v uplynulých 14 rokoch vyhrala všetky voľby, teraz však utrpela vážnu porážku, pripomenul v nedeľu v analýze spravodajský server Magyarnarancs.hu, podľa ktorého Ficovi nepomohla ani podpora prejavená zo strany predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

Voľby sprevádzala relatívne vysoká účasť a už počas dňa sa dalo tušiť, že vládna strana Smer-SD, ktorá sa považuje za ľavicovú, v skutočnosti sa však vo svojej rétorike podobá viac maďarskej vládnej strane Fidesz, voľby prehrá, napísal server.

V rozsiahlej analýze priblížil vývoj, ktorý viedol k porážke Ficovej strany, a konštatoval, že Smeru-SD nepomohlo ani to, že sa snažil využiť protimigračnú kartu. Premiér Peter Pellegrini a líder kandidátky tejto strany pred niekoľkými týždňami spolu s Orbánom navštívili južné hranice Maďarska, kde sa v otázke migrácie predseda maďarskej vlády nevyjadroval vôbec zdržanlivo.

Magyar Narancs podotkol, že v SR môže vzniknúť koalícia s ústavnou väčšinou v parlamente, a dodal, že obe maďarské strany vypadli zo zákonodarného zboru. Pritom slovensko-maďarská strana Most-Híd vedená Bélom Bugárom, ktorá bola vo vládnej koalícii, príde aj o štátnu podporu, pretože nedosiahla trojpercentnú podporu voličov.

Maďarská komunitná spolupatričnosť MKO-MKS postavená na Strane maďarskej koalície (SMK), ktorú masívne podporovala Orbánova vláda, a ktorá sa tiež nedostala do parlamentu, sa môže radovať iba z toho, že porazila Most-Híd, píše sa v analýze Magyar Narancsu.

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoSmer-SDViktor OrbánVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu