Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Slovensko v zajatí počasia! FOTO Uzatvorené cesty, vylieva sa potok, vietor láme stromy a strháva fasády

Ilustračné foto Zobraziť galériu (71)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR, Tip čitateľa, HaZZ)

BRATISLAVA – Deň v znamení výstrah! Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje najmä pred silným vetrom. Najsilnejšie zafúka na západe krajiny, pričom na horách hrozí mohutná víchrica či orkán. Utorkové počasie nepraje ani motoristom. Na viacerých miestach ich potrápi znížená viditeľnosť, niektoré úseky sú dokonca pre nákladnú dopravu uzavreté. Z dôvodu hustého sneženia sú uzavreté aj viaceré horské priechody.

22:00 Ďakujeme, že ste s nami situáciu sledovali online.

21:50 Pri troch spadnutých stromoch, ktoré zvalil silný vietor, zasahovali od 16.40 h príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Rožňavskom okrese. Informoval o tom operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach. „Ani v jednom prípade to však nijako zásadne neobmedzilo dopravu,“ konštatoval operačný dôstojník. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Rožňavský okres výstrahu druhého stupňa pred vetrom. So silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť do 28 metrov za sekundu, treba podľa jeho predpovede v okrese rátať do stredy 5. februára do 22.00 h.

21:40 ŠKODY Dnešné nepriaznivé počasie si vyžiadalo takmer 300 výjazdov hasičov. Najvážnejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, v ktorých boli hasiči vyslaní k 75 a 73 výjazdom technického charakteru.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Prezídium HaZZ)

Často zasahovali aj v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji (43 a 36 výjazdov), v Trenčianskom a Žilinskom kraji pomáhali 21- a 16-krát. Na východe Slovenska bola situácia pokojnejšia, hasiči v Prešovskom kraji zasahovali 8-krát, v Košickom 7-krát. Celková bilancia výjazdov hasičov sa od 8.00 do 21.00 hod vyšplhala na 279. Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri popadaných stromoch, uvoľnených strešných krytinách a zatopených priestoroch.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Prezídium HaZZ)

21:30 POČASIE Na juhu ešte prší, na severe od cca 500 m n.m. aj sneží. „Duje už poriadny vetrisko, nárazy sa pohybujú nad 20 m/s. Pozor na horských priechodoch, tam to je kritické, vietor bude pri snehovej pokrývke cestu neustále zavievať,“ upozornilo na svojom facebookovom účte Meteo Východ.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Meteo Východ)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Meteo Východ)

21:15 DOPRAVA Horský priechod Čertovica je neprejazdný pre nákladný dopravu nad 3,5 tony.

21:07 DOPRAVA Pred Socovcami smerom z Turčianskeho Ďura je zaplavená cesta, úsek je neprejazdný, úsek môžete obísť cez Blažovce.

21:00 ŚKODY Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) eviduje v utorok večer približne ešte 5700 zákazníkov, ktorí sú bez elektrickej energie. Ide prevažne o lokality v Trenčíne a Bratislave. „Mimoriadne silný vietor, ktorý zasiahol západné Slovensko, spôsobil na viacerých miestach výpadky elektrickej energie. Najpostihnutejšie boli oblasti Bratislava, Trnava, Trenčín, Nové Zámky a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav,“ uviedla hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Doplnila, že doposiaľ bola odstránená porucha na viac než 70.000 odberných miestach.

20:46 VÝSTRAHA Na D1 medzi Popradom a Liptovským Mikulášom husto sneží, fúka tam vietor. Pozor na šmyk.

20:41 DOPRAVA Dopravná situácia na slovenských cestách je pre sneženie, snehové jazyky, vietor či zníženú viditeľnosť komplikovaná aj počas utorkového večera. Na viacerých miestach hlásia vodiči zdržanie. Niektoré horské priechody (HP) sú neprejazdné. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a portál Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk. Väčšina HP je zjazdná. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem HP Grajnár, Donovaly, Šturec, Zbojská, Huty, Látky-Prašivá, Javorník, Súľová, Dobšiná, Štós, Čertovica, Podspády, Vernár, Makov a Besník, kde je na vozovkách vrstva utlačeného až kašovitého snehu do troch centimetrov, na HP Čertovica, Vrchslatina a Príslop do piatich centimetrov.

HP Čertovica je pre husté sneženie a skrížené kamióny uzatvorený pre všetku dopravu. HP Donovaly a Príslop je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Na cestách v okrese Námestovo sa tvoria snehové jazyky a záveje. V okolí Tatranskej Štrby je víchrica a dohľadnosť je z dôvodu silného sneženia obmedzená na 50 metrov. Znížená dohľadnosť do 100 metrov pre dážď alebo sneženie je v lokalitách Východná, Podtureň, Važec, Liptovský Mikuláš, Dechtáre, Dovalovo, Košice, Milhosť, Ludvíkov dvor, Haniska a Turňa nad Bodvou.

20:25 VÝSTRAHA Cesta z Bystrej na Chopok je uzatvorená, na ceste je popadané elektrické vedenie, upozorňuje polícia.

20:22 POČASIE Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí od zajtrajšej desiatej dopoludnia pre všetky okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, pre regióny Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske a Trenčín.

Druhostupňová výstraha až do štvrtkovej polnoci potrápi okresy Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Kežmarok a Poprad. V menovaných lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 - 26 m/s (85 - 95 km/h).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre vyznačené regióny Banskobystrického a Žilinského kraja platí prvý výstražný stupeň. To znamená, že v žltou farbou vyznačených lokalitách sa od utorka deviatej rána miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 12 m/s (45 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h).

19:30 POČASIE Na našom území dnes zúri veľmi silný vietor. Podľa iMeteo.sk súvisí s tlakovou nížou Petra, ktorá sa práve v týchto chvíľach presúva našim územím smerom na východ.

19:21 DOPRAVA Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

  • Donovaly priebežne uzatvárajú pre dopravu nad 10 metrov
  • Makov je uzavretý
  • Kremnické bane sú prejazdné
  • Čertovica je uzatvorená pre nákladné vozidlá
  • Šturec je pre nákladné vozidlá nad 10 m neprejazdný, neprejde ani osobná doprava
  • Vernár je pre nákladnú dopravu neprejazdný
  • Šútovce, Príslop a Veľké Pole sú pre vozidlá nad 10 m dĺžky po celú zimnú sezónu uzatvorené
  • Fačkovské sedlo je od 1. Novembra 2019 uzavreté pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov.
  • Pezinská Baba prejazdná v oboch smeroch.

19:17 ŠKODY Veľké problémy v súvislosti s vetrom majú na strednom Slovensku. Portál iMeteo.sk uvádza, že bez elektrickej energie je už 4000 domácností. Energetici však očakávajú, že ich počet počas noci výrazne stúpne, a preto vyhlásili kalamitu. Bez elektriny sú aktuálne oblasti ako Podkonice, Tále, Kolárovice, Chopok, Nová Baňa, či Partizánska Ľupča.

19:10 ŠKODY Nepriaznivá poveternostná situácia si vyžiadala 253 výjazdov hasičov. Hasiči v Bratislavskom a Trnavskom kraji zasahovali 72- a 70-krát.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

V Nitrianskom kraji sa počet výjazdov vyšplhal na 42, v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji je to zhruba 30 výjazdov. Hasiči sú na mnohých miestach aj v týchto chvíľach, pri odstraňovaní následkov nepriaznivej poveternostnej situácie budú pokračovať aj naďalej.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

18:55 VÝSTRAHA Dážď komplikuje dopravu na viacerých úsekoch v Žilinskom kraji. Na snímkach je aktuálna situácia na ceste pred obcou Socovce okres Martin.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

18:25 VÝSTRAHA Košická polícia upozorňuje vodičov na nebezpečenstvo, ktoré ich môže zastihnúť na cestách Košického kraja. „V každom okrese je situácia rozdielna. V niektorých miestach sú cesty pokryté snehom, inde zas fúka silný nárazový vietor a prekvapiť vás môže aj aquaplaning. Na cestu sa pripravte s dostatočnou časovou rezervou, nezabúdajte na správne svietenie a plne sa venujte cestnej premávke,“ uviedli predstavitelia zákona.

18:15 DOPRAVA Polícia v Žilinskom kraji upozorňuje vodičov na úplne neprejazdnú cestu I/10 v smere na hraničný priechod do Českej republiky Makov - Bumbálka-Bílá.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Podľa informácií, ktoré polícia zverejnila na sociálnej sieti, je na českej strane viacero nákladných motorových vozidiel na neupravenej ceste skrížených. „Zasahujú tam hasiči a nachádzajú sa tam aj odťahové služby,“ doplnili.

18:10 POČASIE Severe Weather Slovakia o.z. zhrnulo, že vysoké vodné stavy pretrvávajú a pribúdajú, pomaly by však mali kulminovať, pričom na niektorých tokoch už klesajú vodné stavy. Problémy spôsobujú najmä vyliate rieky a potoky, ako napríklad Bebrava, Turiec a iné. Tretí stupeň povodňovej aktivity je aktuálne na tokoch Bebrava, Radiša, Nitra a Turiec.

18:04 DOPRAVA Premávka na horskom priechode Makov je v oboch smeroch uzavretá z dôvodu skrížených kamiónov. Cesta je podľa polície úplne neprejazdná a tvoria sa rozsiahle kolóny.

18:02 POČASIE Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes najsilnejší vietor zaznamenal v nižších polohách na meteorologickej stanici v Nitre. „Podľa operatívnych údajov o 11.20 hod. SEČ dosiahol severozápadný vietor priemernú rýchlosť 80 km/h (víchrica) a v rovnakom čase náraz vetra 105 km/h,“ spresnil SHMÚ. Z horských staníc je aktuálne najsilnejší vietor na Chopku. „Od 15.00 hod. SEČ má severozápadný vietor priemernú rýchlosť 120 km/h (orkán) a v nárazoch dosahuje 164 km/h. (NH),“ doložil.

17:59 VÝSTRAHA Na vjazde do Šamorína z Dunajskej Lužnej hasiči odstraňujú spadnutý strom, prejdete striedavo v jednom pruhu, rátajte so zdržaním.

17:57 VÝSTRAHA Vodiči na HP Pusté Pole hlásia husté sneženie a zníženú viditeľnosť.

17:50 ŠKODY Hasiči pre silný vietor zasahovali počas pri 224 udalostiach. Najčastejšie ich privolávajú k popadaným stromom, uvoľneným strešným krytinám a zatopeným priestorom. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

 Počet výjazdov stúpol najmä v Trnavskom a Bratislavskom kraji. V nich hasiči zasahovali 68 a 67-krát. „Príslušníci v Nitrianskom kraji doposiaľ pomáhali 37-krát, v Banskobystrickom 25-krát, v Trenčianskom 17-krát, v Žilinskom sedemkrát a v Prešovskom kraji trikrát,“ doplnila.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

17:09 DOPRAVA V týchto chvíľach je úplne neprejazdný horský priechod Čertovica, z dôvodu skrížených vozidiel v smere od Liptovského Hrádku. Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 10 m.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

16:21 DOPRAVA Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Komárne zasahovali v utorok krátko po 15.00 h pri dopravnej nehode v miestnej časti Komárna Ďulov Dvor. Silný vietor tam pravdepodobne prevrátil nákladné auto, cesta je v súčasnosti zablokovaná. „Obchádzková trasa vedie cez Ižu a Chotín, meria približne 20 kilometrov,“ informovala polícia.

16:05 VÝSTRAHA Obec Liešťany, okres Prievidza, vyhlásila pre vytrvalý dážď tretí stupeň povodňovej aktivity. „V niektorých obciach je vybrežených pár tokov, ale starostovia nič nevyhlasujú aj z dôvodu, že ide o extravilán,“ povedal pre TASR vedúci odboru krízového riadenia OÚ Prievidza Dušan Krovina. V Čavoji steká voda do obce z okolitých polí. Situácia sa upokojila aj v Tužine a Nedožeroch-Brezanoch. „Čakáme, aké informácie dostaneme z horských obcí, ktorým môže spôsobiť problémy voda z polí, hôr a pasienkov,“ priblížil. Okresný úrad predpokladá, že hladina vodných tokov bude klesať, keďže prestalo pršať a v stredu (5. 2.) by malo začať mrznúť.

16:01 VÝSTRAHA Za Hontianskymi Nemcami a Banskou Štiavnicou je na ceste veľa vody a blata na ceste, pozor na šmyk.

15:57 POČASIE Severe Weather Slovakia o.z. na svojom Facebooku zverejnilo zábery, ktoré ukazujú, ako to dnes vyzeralo v Gabčíkove.

15:42 DOPRAVA Krátko po tretej popoludní sa v miestnej časti Komárna (Ďulov Dvor) prevrátil kamión. „Silný vietor tu pravdepodobne prevrátil nákladné auto a cesta je zablokovaná. Obchádzková trasa vedie cez Ižu a Chotín a meria okolo 20 kilometrov,“ uviedla na svojej sociálnej sieti polícia.

15:35 VÝSTRAHA Medzi Ruskovcami a Sobrancami vyteká na cestu voda, úsek je označený dopravnými značkami.

15:33 DOPRAVA Všetky cestármi sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

  • Na R1 za výjazdom do Zvolena, v smere od Žiaru nad Hronom, odstraňujú spadnutý strom
  • V Prešovskom kraji husto sneží, polícia žiada vodičov o ohľaduplnosť a zvýšenú pozornosť
  • Na silný bočný vietor si dávajte pozor na celom západe Slovenska, na otvorených úsekoch je jazda veľmi nebezpečná pre prázdne nákladné vozidlá a dodávky
  • Spadnuté stromy a konáre sú medzi Kútmi a Holíčom, na D1 v okolí Trenčína, Voderád, Trnavy a Senca
  • Na všetkých horských priechodoch na strednom Slovensku rátajte s obmedzeniami pre šmýkajúce sa kamióny
  • Na Donovaloch osobná doprava prejde, vozidlá nad 10 m majú zákaz
  • Šturec je prejazdný pre všetku dopravu
  • Čertovica je prejazdná pre všetky vozidlá
  • Poľadovica je hlásená na úsekoch ciest Podspády - Tatranská Javorina, Podspády - Podspády/Jurgow št. hr, Tatranská Lomnica - Tatranská Kotlina
  • Znížená viditeľnosť je na Sedle Besník, v okolí Čertovice a Vlčkoviec, v lokalitách Východná, Dovalovo a Pastierske

15:20 ŠKODY Na západnom Slovensku je v dôsledku mimoriadne silného vetra aktuálne takmer 7000 zákazníkov bez elektrickej energie. Informuje o tom Západoslovenská distribučná na svojom webe. Najpostihnutejšie sú podľa nej oblasti Bratislava, Trnava a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav. „Naše pohotovostné zložky sú v teréne a pracujú na obnovení dodávky elektriny na úrovni vysokého napätia. Následne budú riešiť opravy sietí nízkeho napätia,“ uviedla Západoslovenská distribučná.

15:17 ŠKODY Nitrianski policajti najčastejšie riešia odfúknuté neukotvené veci, ktoré vietor odhodil do zaparkovaných vozidiel a polámané stromy. V Šuranoch spadol múr na zaparkované auto a zo strechy sfúklo na iné auto izolačný materiál. Na ceste pred Šuranmi došlo k dopravnej kolízii.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

„Vodič valníka s prívesným vozíkom sa mohol len prizerať, ako vietor prázdny vozík odfúkol rovno pod oprotiidúce auto,“ priblížili zástupcovia zákona s tým, že došlo k zrážke, pri ktorej sa nikomu nič nestalo a vznikli len minimálne materiálne škody.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

15:12 ŠKODY Na Prístavnom moste v smere do Petržalky došlo pred jedenástou dopoludnia k prevráteniu kamióna a následnému úniku kvapaliny. Muži zákona už zverejnili autentické video z incidentu, pod ktorý sa podpísal silný bočný vietor.

15:05 VÝSTRAHA Okresný úrad v Bánovciach nad Bebravou plánuje na území Bánovského okresu vyhlásiť druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity. Hladinu rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahla popoludní Bebrava v Krásnej Vsi a bánovskej mestskej časti Biskupice. V Bánovciach nad Bebravou má túto výšku Radiša. Situáciu v obciach okresný úrad naďalej monitoruje. „Podľa povodňových plánov, ktoré majú firmy na toku, dosiahla Bebrava úroveň tretieho stupňa, druhý stupeň hlásila elektráreň na Bebrave. Vedia, čo tam majú robiť, majú schválený povodňový plán, ako majú postupovať,“ dodal Kasala.

14:52 POČASIE V regiónoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Trenčín,  Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Kežmarok a Poprad sa do šiestej večer nasledujúceho dňa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 15 až 17 m/s (55 až 60 km/h) alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 až 29 m/s (85 - 105 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varoval hydrometeorologický ústav.

14:40 POČASIE Slovenský hydrometeorologický ústav odvolal tretí výstražný stupeň pred vetrom, ktorý vydal od jedenástej dopoludnia pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok a neskôr aj pre región Nitra. 

SHMÚ
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:30 VÝSTRAHA Na R1 za výjazdom Žiar nad Hronom - východ smerom do Zvolena, spadol na cestu strom, blokuje oba pruhy.

14:29 ŠKODY Pohľad do Opatoviec nad Nitrou, okres Prievidza, kde sa vyliala rieka.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:25 VÝSTRAHA V Pezinku na Šenkvickej ceste spadol na cestu strom, úsek je momentálne neprejazdný.

14:18 ŠKODY Po odtrhnutí časti oporného múru uzavreli v Turzovke–Predmieri (okres Čadca) cestu II/484 v jednom jazdnom pruhu.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Stúpajúca hladina rieky Predmieranka deštruuje oporný múr a bez urýchlených opatrení môže dôjsť k poškodeniu celej cesty. Po utorkovom zasadnutí krízového štábu o tom informoval prednosta Mestského úradu (MsÚ) v Turzovke František Mravec. 

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

14:15 VÝSTRAHA Vodiči, pri vstupe do obce Udiča (okr. Považská Bystrica) sa vylieva miestny potok. Voda je už na vozovke, cesta je zatiaľ prejazdná. Zdvíha sa aj hladina rieky Váh. „V blízkosti ciest pri vodných tokoch zvýšte opatrnosť a rešpektujte pokyny polície. Problémy s vylievaním sa vodných tokoch sú hlásené aj v okr. Prievidza a Nové Mesto nad Váhom. Jazdite opatrne,“ apeluje na šoférov polícia.

14:09 VÝSTRAHA Na D1 tesne pred Trnavou v smere z Hlohovca je v pravom pruhu spadnutý strom.

14:08 DOPRAVA Na Čertovici sa šmýkajú nákladné autá, situáciu komplikuje silný nárazový vietor.

14:04 ŠKODY Staromestskí dobrovoľní hasiči zasahujú pri viacerých udalostiach. Fotografie zo zásahov zverejnili na svojom Facebooku.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/DHZO BA-Staré Mesto)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/DHZO BA-Staré Mesto)

13:58 VÝSTRAHA Medzi Blatným a Kaplnou sa prevrátil kamión, úsekom prejdete, fúka tam však silný nárazový vietor.

13:57 ŠKODY Počet výjazdov hasičov stúpol na 177. Ich pomoc je najčastejšie potrebná v Bratislavskom a Trnavskom kraji (55 a 54 udalostí), kde je zaznamenaných množstvo popadaných stromov a uvoľnených striech, ktoré ohrozujú okolie.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V ostatných krajoch je bilancia výjazdov priaznivejšia. Hasiči v Nitrianskom kraji boli vyslaní k 24 udalostiam, príslušníci v Banskobystrickom kraji pomáhali 19-krát, v Trenčianskom kraji bolo zaznamenaných 16 výjazdov, v Žilinskom a Prešovskom kraji zasahovali hasiči 7- a 2-krát.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

13:51 POČASIE Medická záhrada v Bratislave bude dnes zatvorená. Dôvodom je silný vietor.    

13:48 DOPRAVA Medzi Slovenským Pravnom a Ivančinou sa vylieva na cestu voda z rieky, úsek je ťažšie prejazdný.

13:45 POČASIE Najvyšší stupeň hydrologickej výstrahy SHMÚ pred povodňou z trvalého dažďa platí do 15.00 h v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Zvýšený stupeň výstrahy trvá v okresoch Turčianske Teplice a Partizánske. Hydrologická výstraha sa okrem severozápadu SR rozšírila aj na časť Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Na možnú povodeň z trvalého dažďa upozorňuje SHMÚ na svojom webe aj v prípade východoslovenských okresov Michalovce a Bardejov.

13:40 VÝSTRAHA V obci Hnilec je súvislá utlačená vrstva snehu. Šmýka sa!

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

13:37 DOPRAVA Medzi Novou Dedinou a Podlužanmi je na ceste spadnutý strom, vozovka je momentálne neprejazdná.

13:35 VÝSTRAHA Polícia upozorňuje vodičov na vyliaty tok rieky Turiec v Moškovci, Ivančinej, Socovciach, Rakove a na Dubovom hrozí vyliatie potoka. Cesty sú monitorované hliadkami polície.

13:30 ŠKODY Snímka dokumentuje vzniknuté škody po silnom vetre na ulici Prokopa Veľkého v hlavnom meste.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Mimi Šramová)

13:14 DOPRAVA Linky bratislavskej MHD číslo 96 a 98 v smere do Petržalky už jazdia vo svojom obvyklom režime. 

13:12 ŠKODY Situácia na Kollárovom námestí. Hneď za zastávkou vietor vyvalil oplotenie stavby. 

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:03 DOPRAVA Situácia na cestách sa vracia do normálu. Informuje o tom banskobystrická polícia. Šturec prejazdný bez obmedzenia. „Aktuálne sú pre osobnú dopravu prejazdné všetky cesty, aj horské priechody v našom kraji. Horský priechod Šturec je prejazdný pre všetky druhy dopravy,“ uviedla polícia na sociálnej sieti. 

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - BB kraj)

13:01 Samosprávy v Nitrianskom kraji prijímajú bezpečnostné opatrenia v súvislosti so silným vetrom, ktorý môže podľa meteorológov trvať v regióne až do stredy do 22. hodiny. „Nitra dnes dostala výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Vzhľadom na vývoj počasia sme prijali viaceré opatrenia. Až do odvolania zatvárame mestský park na Sihoti. Rovnaké opatrenie platí aj pre mestský cintorín,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Mestská samospráva v Topoľčanoch z dôvodu silného vetra zatvorila starý cintorín. „Mestský park odporúčame obísť, vstup je len na vlastné riziko,“ upozornilo vedenie mesta.

12:58 POČASIE Hydrometeorologický ústav vzhľadom na predpokladaný vývoj poveternostnej situácie očakáva na tokoch prevažne vzostup až výrazný vzostup s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňa povodňovej aktivity najmä v povodí Nitry, v povodí horného a stredného Váhu, v povodí Hrona, Ipľa a v dolnej časti povodia Bodrogu. 

12:47 POČASIE Stred níže sa presúva cez stredné Slovensko na juhovýchod, a tak vietor utícha. Od severozápadu sa už pomaly mení na severák. Na svojom facebookovom účte to spresnilo Meteo Východ. „Aj zrážkové pásmo južnej oblačnej vetvy sa odsunulo z nášho územia, prichádzajú zrážky v severnom prúdení,“ dodali jeho meteorológovia.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Meteo Východ)

12:42 DOPRAVA Horský priechod Šturec sprejazdnili pre všetky vozidlá.

12:40 VÝSTRAHA Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred vetrom aj pre Nitriansky okres. Tretí výstražný stupeň platí aj pre regióny Bratislava, Malacky a Pezinok. V menovaných lokalitách sa do druhej popoludnia ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 29 až 32 m/s (105 až 115 km/h).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

12:33 VAROVANIE Na silný bočný vietor si dávajte pozor na celom západe Slovenska, na otvorených úsekoch je jazda veľmi nebezpečná pre prázdne nákladné vozidlá a dodávky.

12:27 VÝSTRAHA Na D1 za Hornou Stredou smerom do Trnavy, na km 90, je odstavený kamión s odtrhnutou plachtou.

12:26 VÝSTRAHA Medzi Priepasným a Poliankou je spadnutý strom, prejdete v jednom pruhu.

12:24 ŠKODY Ružinovský starosta Martin Chren opísal, že na Prístavnom moste sa prevrátil kamión, sídliskom lietajú ľahšie plastové kontajnery na separovaný zber, na Mierovej zlomilo konár a na Kvetnej zas strom.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Martin Chren - starosta Ružinova)

„Práve sme dostali informáciu z Medzilaboreckej, kde vyvrátilo veľký strom aj s koreňmi. Požiarnici, naši pracovníci civilnej ochrany aj Ružinovský Podnik sú v teréne,“ informoval Chren.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Martin Chren - starosta Ružinova)

12:16 NAŽIVO Aktuálna situácia na Dobšinskom kopci. 

12:15 ŠKODY Peter upozornil, že v Bratislave si treba dať pozor aj na zastávkach. Informačný stĺp dopadol približne meter od miesta, kde stál.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa-Peter Molnár)

12:10 DOPRAVA Horský priechod Dobšiná je pre nákladnú dopravu nad 3,5 t. uzatvorený.  

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

12:05 POČASIE Zábery zachytávajú aktuálnu situáciu na Nevädzovej ulici v bratislavskom Ružinove pri OC RETRO.  

Bratislavu ochromil vietor

12:02 VAROVANIE Výstraha tretieho stupňa kvôli veľmi silnému vetru napĺňa svoje hrozby. Bratislavský dopravný podnik informoval, že na Prístavnom moste je prevrátený kamión, linky 96 a 98 sú v smere do Petržalky odklonené cez most Apollo. Linka 43 kvôli popadaným stromom nepremáva. Linka 99 nepremáva po Antolskej.

11:58 ŠKODY V dôsledku intenzívneho dažďa sa vyliala voda z miestneho potoka v obci Streženice v Púchovskom okrese. Rozliala sa po poliach, ale aj po ceste II. triedy, ktorú na dve hodiny úplne paralyzovala. „Voda stiekla do potokov, ktoré ju nestíhali odvádzať a vyliala sa na lúky a polia, ale aj do stredu obce na cestu II. triedy, ktorá bola v niektorých úsekoch úplne odstavená,“ priblížil starosta obce Juraj Hrišo.

11:54 ŠKODY Trenčianska polícia oznámila uzavretie ulíc Nábrežie svätého Metoda a Nábrežie Jána Kalinčiaka v Prievidzi z dôvodu vylievania sa rieky Handlovka a zatápania predmetných miestnych komunikácii.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

„Vzhľadom na zmenu dopravnej situácie žiadame účastníkov cestnej premávky, aby sa plne venovali vedeniu motorového vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávka a dbali na zvýšenú ohľaduplnosť a opatrnosť,“ uviedli zástupcovia zákona.

11:50 ŠKODY Počet výjazdov hasičov v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou naďalej rastie. „Do 11.30 h sme zaznamenali 77 takýchto prípadov, najviac ich doteraz bolo v Trnavskom a Bratislavskom kraji - 26, respektíve 24 výjazdov,“ informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Prezídium HaZZ)

V Banskobystrickom kraji zasahovali 13-krát, k ôsmim udalostiam ich privolali v Trenčianskom kraji. „Prevažnú väčšinu udalostí tvoria popadané stromy, ktoré blokujú cestnú komunikáciu,“ priblížila Farkasová. Predpokladá, že počet nevyhnutných výjazdov hasičov bude ešte rásť.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Prezídium HaZZ)

11:46 VAROVANIE Rieky sa vylievajú z korýt, na Záhorí nepremávajú vlaky. „Už sme za frontálnym rozhraním, vietor bude postupne k večeru slabnúť, ale kým ustúpia povodne, potrvá to dlhšie,“ informoval portál Severe Weather Slovakia o.z.

11:43 DOPRAVA Na horských priechodoch má problémy najmä nákladná a kamiónová doprava.

  • I/10 Makov - Husté sneženie (bez ďalších obmedzení)
  • I/14 Šturec - Uzavretý pre nákladné autá nad 10 metrov
  • I/51 Biela Hora - Silný vietor, popadané konáre
  • I/59 Donovaly - Uzavretý pre všetky vozidlá (husté sneženie)
  • I/66 Vernár - Neprejazdný pre nákladné autá (skrížená vozidlá)
  • I/72 Čertovica - Uzavretý pre všetky vozidlá
  • I/78 Príslop - Uzavretý pre všetky vozidlá (prevrátený kamión)

11:40 DOPRAVA Vo všetkých severných okresoch Prešovského kraja husto sneží. Horský priechod Vernár je z dôvodu hustého sneženia pre nákladnú dopravu neprejazdný. Muži zákona sú na mieste a riadia dopravu.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

Cestári sa snažia, aby bola táto cesta v čo najkratšom čase opäť prejazdná. Na diaľnici D1 v úseku Mengusovce - Važec je takisto pre husté sneženie znížená rýchlosť na 100 km/h.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

11:35 VAROVANIE Tretí stupeň povodňovej aktivity už máme na šiestich vodočetných staniciach, pričom hladiny tokov stále stúpajú.

11:33 ŠKODY Policajti zasahujú na viacerých úsekoch. Na ceste II/590, úsek Petrová Ves-Šaštín Stráže, je spadnutý strom. V danom úseku havarovalo aj nákladné vozidlo, ktoré strhol silný vietor.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trnavský kraj)

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trnavský kraj)

11:24 ŠKODY V obci Horovce v Púchovskom okrese sa vylial miestny potok Suchlica. V obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovali o tom hasiči. Podľa starostu obce Milana Velasa zatiaľ nedokážu dostať vyliatu vodu pod kontrolu, potok sa vylial do terénov, kde nie je možné použiť protipovodňové vaky.

„Vylial sa potok, ktorý je v správe povodia Váhu. Samozrejme, roky nebol čistený aj keď tam píšeme rok čo rok žiadosti o prečistenie. Odpoveď je vždy, že nemajú peniaze. Tak teraz, keď vzniknú veľké škody, už asi budú peniaze,“ skonštatoval starosta s tým, že voda zatápa aj výstavbu rodinných domov.

11:20 DOPRAVA Horský priechod Donovaly je uzavretý pre kamióny, osobná doprava už prejde.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

11:16 VÝSTRAHA Najmä cesty v okresoch Trnava, Senica a Skalica sú pre popadané stromy ťažšie prejazdné. Upozornila na to nitrianska polícia, ktorá apeluje na vodičov, aby jazdili opatrne a jazdu prispôsobili silnému nárazovému vetru. „Zároveň odporúčame jazdiť takou rýchlosťou, aby ste vedeli včas zareagovať na situáciu na ceste,“ dodali predstavitelia zákona.

11:13 VÝSTRAHA Na D1 za odpočívadlom Piešťan v smere do Trnavy na 73. kilometri blokuje pravý pruh spadnutý strom.

11:11 ŠKODY Nárazy vetra v hlavnom meste dosiali rýchlosť okolo 100 km/h. Snímky mapujú škody po vetre.

11:09 VÝSTRAHA Medzi Kremnicou a Žiarom nad Hronom je na ceste veľa vody, pozor na aquaplaning.

11:08 DOPRAVA Horský priechod Čertovica je uzavretý pre všetku dopravu, dôvodom je skrížený kamión.

11:05 ŠKODY Silný vietor strhol zateplenie bytového domu. Incident, o ktorom nás informoval čitateľ, sa stal v bratislavskej Petržalke na Kopčianskej ulici.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)
 

11:02 POČASIE Silný vietor na Záhorí a v okolí Bratislavy môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až nad 105 km/h. Upozornila na to služba Meteopress SK.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Meteopress SK online)

10:59 DOPRAVA Na horskom priechode Príslop je v oboch smeroch kolóna, cesty sú zasnežené.

10:57 VÝSTRAHA Medzi Kútmi a Holíčom je niekoľko spadnutých stromov, úsek je neprejazdný.

10:56 VÝSTRAHA V Bratislave na Prístavnom moste smerom do Petržalky sa prevrátil kamión, blokuje ľavý pruh. Tvoria sa rozsiahle kolóny. Pri udalosti sa, našťastie, nikto nezranil.

Pri udalosti sa našťastie
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Facebook:Polícia SR - Bratislavský kraj)

10:55 DOPRAVA Podľa nášho čitateľa je horský prechod Vernár uzavretý.

Vernár
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:53 DOPRAVA Medzi Šaštínom-Strážami a Petrovou Vsou sa prevrátil kamión, prejazdný je jeden pruh.

10:50 DOPRAVA Aktuálne je už prejazdný horský priechod Kremnické Bane. Cesta II/529 cez Lom nad Rimavicou a aj horský priechod Šturec sú naďalej uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 m. Sneh komplikuje prácu aj záchranným zložkám.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

10:47 VÝSTRAHA Na D1 za Voderadmi smerom do Bratislavy, km 40, sú na ceste popadané konáre a autá náhle dobrzďujú. Ďalej na km 38 smerom do Bratislavy je v pravom pruhu odstavený kamión s odtrhnutou plachtou a za ním ďalší.

10:45 DOPRAVA Horský priechod Šturec je uzavretý pre nákladné autá, osobné už tadiaľ prejdú.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

10:44 ŠKODY  V obci Hovorce (okres Púchov) je z dôvodu vyliatia miestneho potoka vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Nárast výjazdov hasičov je zreteľný najmä v Banskobystrickom, Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

10:43 ŠKODY Hasiči od rána zasahujú na 30 miestach, a to najmä pri popadaných stromoch, ktoré blokujú cestné komunikácie a ohrozujú zaparkované vozidlá. V niekoľkých prípadoch boli vyslaní k odčerpávaniu prebytočnej vody zo zatopených priestorov. 

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

10:41 DOPRAVA Horský priechod Šturec je uzavretý pre nákladné autá, osobné už tadiaľ prejdú.

10:40 VÝSTRAHA Za Horným Srním v smere do Česka steká na dvoch miestach voda z lesa na cestu, môže sa šmýkať.

10:39 VÝSTRAHA Na starej ceste za Lozornom v smere do Malaciek pri starom priemyselnom parku trčí do jazdného pruhu zlomená značka, fúka tam silný vietor.

10:37 VÝSTRAHA V Bratislave pred vjazdom do Devínskej Novej Vsi smerom od Hornbachu padol na cestu strom, úsek je podľa šoférov neprejazdný a tvorí sa kolóna, odporúčajú obchádzku po ceste II/505 pri Metre smerom na Volkswagen.

10:31 VÝSTRAHA Strom spadol na cestu aj pre Báčom v smere zo Šamorína. Prejdete tadiaľ v jednom pruhu, rátajte so zdržaním.

10:30 VÝSTRAHA V Bratislave na zjazde z Prístavného mosta na Bajkalskú je do jazdného pruhu nahnutý plot, preto tam spomaľte.

10:26 VÝSTRAHA Na horskom priechode Biela Hora je silný vietor, ktorý láme konáre zo stromov. Tie sú popadané na ceste.

10:22 DOPRAVA Pohľad na cestu na Štrbské Pleso. Podľa nášho čitateľa v polovici cesty stojí kamión.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:20 DOPRAVA Horský priechod Čertovica je uzavretý pre kamióny, osobné autá tadiaľ prejdú so zdržaním.  

10:17 VAROVANIE Zástupcovia bratislavského Starého Mesta v súvislosti s očakávaným silným nárazovým vetrom ľuďom neodporúčajú pohyb pod stromami, najmä v parkoch a mestských lesoch. „Prípadné polámané konáre stromov môžete nahlásiť na Oddelení životného prostredia, alebo prostredníctvom našej aplikácie,“ píše sa na facebookovom účte Starého Mesta.

10:13 DOPRAVA Horský priechod Kremnické Bane už sprejazdnili pre všetky vozidlá.

10:12 VAROVANIE Hrozba víchrice, ktorá môže dosiahnuť až 115 km/h, núti zatvárať aj pietne miesta v hlavnom meste. „Už sme boli nútení uzatvoriť areál Krematória i cintorín v Slávičom údolí, postupne, podľa lokalít, príde k uzatvoreniu ďalších miest,“ spresnil Boris Šramko, riaditeľ spoločnosti Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

10:07 DOPRAVA Fotografia našej čitateľky zachytáva nepiaznivé podmienky na ceste v Dolnom Kubíne smerom na Ružomberok. 

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:02 VAROVANIE Počas dnešného predpoludnia na západe Slovenska výrazne zosilnie vietor. Nárazy vetra budú v čase medzi 10.00 a 15.00 hod. najmä v Bratislavskom kraji ojedinele dosahovať rýchlosť až do 115 km/h. „Je pravdepodobné, že najmä na juhozápade bude vietor spôsobovať aj väčšie škody. Neskôr, v priebehu dňa, vietor zosilnie aj v iných lokalitách Slovenska,“ varoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

10:00 DOPRAVA Na D1 medzi Mengusovcami a Važcom je znížená rýchlosť na 100 km/h pre husté sneženie a snehové jazyky.

09:53 DOPRAVA Medzi Muráňom a Tisovcom sa skrížili kamióny, podľa vodičov je úsek neprejazdný a aj v okolí hlásia zasnežené šmykľavé cesty.

09:45 VÝSTRAHA Medzi Brusnom a Nemeckou odstraňujú spadnuté stromy, prejdete striedavo v jednom pruhu.

09:40 VAROVANIE Do šiestej večer, prípadne zajtrajšieho obeda, môže na severe a vo vyšších polohách od nadmorskej výšky 650 m n. m. spadnúť aj viac ako 25 cm snehu. Informovala o tom služba Meteopress SK. „Pri silnom vetre sa budú najmä na horských priechodoch vytvárať aj snehové jazyky a záveje,“ dodala.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Meteopress SK online)

09:34 DOPRAVA Šoféri hlásia neupravené cesty na trase Tvrdošín - Oravský Podzámok.

09:32 DOPRAVA Medzi Polomkou a Heľpou sa šmýkajú nákladné autá.

09:30 DOPRAVA Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem cesty II/584 Srdiečko - Bystrá a na cestách III. triedy v oblasti Stakčína, kde sa na cestách nachádza miestami zľadovatený centimetrový sneh. Na cestách III. triedy v okolí Trstenej je miestami utlačený centimetrový sneh. Čerstvý sneh sa nachádza na úsekoch ciest I/10 Makov - Vyšní Labajovci, II/537 Podbanské - Tatranská Polianka a II/538 Tatranská Štrba - Štrbské pleso.

09:23 Aktuálna mapa zjazdnosti.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

09:19 VÝSTRAHA V oblasti tokov stredného a horného Považia a Liptova, Kysúc, Oravy a dolného a horného Hrona platí výstraha prvého stupňa pred povodňami. Ako ďalej informujú meteorológovia na stránke Slovenského meteorologického ústavu, povodeň vzniká z topiaceho sa snehu.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

09:12 DOPRAVA Na horskom priechode Vernár je niekoľko skrížených nákladných aj osobných áut, ďalšie nákladné neprejdú, osobné iba ťažko.

Vernár
Zobraziť galériu (71)
Vernár  (Zdroj: Tip čitateľa)

09:05 VÝSTRAHA Za Hubovou smerom do Ružomberka spadol na cestu strom, prejdete striedavo v jednom pruhu, tvorí sa kolóna, stratíte aspoň 15 minút.

08:59 DOPRAVA Cesta 1/72 horský priechod Čertovica je úplne neprejazdný, nakoľko sa tam nachádza skrížený kamión, hliadky polície vykonávajú odklon vozidiel.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

08:55 Cesta 1/14 horský priechod Šturec je úplne neprejazdný pre zasneženú, neupravenú cestu, na mieste sú hliadky polície.

08:50 Cesta 1/78 medzi Oravským Podzámkom a Hruštínom – horský priechod Príslop je pre kamiónovú dopravu neprejazdný z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok, tvoria sa kolóny - sú tam skrížené nákladné vozidlá, hliadky polície sú na mieste a regulujú dopravu.

Príslop
Zobraziť galériu (71)
Príslop  (Zdroj: Tip čitateľa)

08:48 Na horskom priechode Vernár je niekoľko skrížených nákladných aj osobných áut, úsek je zjazdný len s dobrými zimnými pneumatikami.

08:45 Cestu druhej triedy v Turzovke, časti Predmier, čiastočne uzavreli. Polícia na sociálnej sieti informuje, že cestu podmýva voda a časť z nej sa zosúva. Dopravu na mieste policajti regulujú striedavo v jednom jazdnom pruhu.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

08:35 Horské priechody Šturec aj Donovaly sú momentálne v dôsledku napadaného čerstvého snehu uzavreté pre nákladnú dopravu. Zelená vlna RTVS k tomu dodáva, že v smere na Banskú Bystricu sa vytvorila rozsiahla kolóna, v ktorej zdržanie dosahuje minimálne hodinu. Banskobystrická polícia doložila, že z dôvodu hustého sneženia je uzavretý aj horský priechod Kremnické Bane.

Aktuálna situácia na Donovaloch
Zobraziť galériu (71)
Aktuálna situácia na Donovaloch  (Zdroj: Tip čitateľa)

08:30 Horský prechod Huty je v dôsledku hustého sneženia a neupravených ciest neprejazdný.

08:20 Na viacerých miestach je znížená dohľadnosť i poľadovica. Ako na svojom webe zjazdnost.sk informuje Slovenská správa ciest (SSC), znížená dohľadnosť do 50 metrov (m) je na sedle Besník, do 100 m v okolí Čertovice a Vlčkoviec, do 200 m v lokalitách Východná, Dovalovo, Pastierske.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

V oblasti Vysokých Tatier je potrebné rátať s poľadovicou. „Poľadovica je tiež na trase Gelnica - Hnilčík,“ informuje Zelená vlna RTVS a apeluje na maximálne opatrnú jazdu.

08:00 Na poveternostné podmienky na cestách v Žilinskom kraji na svojej sociálnej sieti varuje aj polícia. „Upozorňujeme vodičov na zmenu poveternostných podmienok v Žilinskom kraji. Buďte na cestách opatrní, jazdite bezpečne. Na niektorých úsekoch sa vyskytuje poľadovica, taktiež zaznamenávame husté sneženie,“ uviedli muži zákona.

Pozor na silný vietor!

V utorok sa bude cez naše územie ďalej na východ presúvať tlaková níž, ktorá postupne zapríčiní výrazné zosilnenie vetra. „Najsilnejší zafúka na západe, kde nárazy dosiahnu 80, no ojedinele aj okolo 100 km/h, inde zväčša 60 až 80 km/h,“ vystríha SHMÚ.

Ten vydal tretí výstražný stupeň pred vetrom pre okresy Bratislava, Pezinok a Malacky. Do druhej popoludní sa v uvedených lokalitách očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 29 až 32 m/s (105 až 115 km/h).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ varoval SHMÚ.

Silný vietor do šiestej večer potrápi aj regióny Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Trenčín, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Kežmarok a Poprad. V menovaných okresoch treba miestami rátať s vetrom, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 15 až 17 m/s (55 až 60 km/h) alebo v nárazoch rýchlosť 23 až 29 m/s (85 až 105 km/h).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš, FB/Polícia SR, FB/SHMÚ)

Regióny Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Gelnica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Bardejov, Humenné, Levoča, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina do šiestej či ôsmej večer potrápi vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h).

Na horách hrozí orkán!

Veľmi veterno bude aj na horách, popoludní bude vo vysokých polohách víchrica. Podľa SHMÚ je šanca aj na mohutnú víchricu či orkán, a to najmä na hrebeni Nízkych Tatier.

Výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách bola vydaná pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín, v ktorých sa na horách, v polohách nad 1500 m ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 45 až 50 m/s (160 až 180 km/h).

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozornil hydrometeorologický ústav.

Okresov Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo sa do štvrtkovej polnoci dotýka výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. V daných regiónoch sa na horách v polohách nad cca 1500 m miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ vystríha SHMÚ.

Sneženie a snehové jazyky

Níž prinesie aj zrážky, od stredných polôh budú snehové a na severe a vo vyšších polohách ojedinele spadne aj viac ako 20 cm snehu. Pri pretrvávajúcom vetre a vzniknutej snehovej pokrývke sa tu budú vytvárať aj snehové jazyky a záveje.

Do šiestej večer sa v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín a Čadca v polohách nad 800 m na mnohých miestach očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 cm nového snehu.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ pripomenul SHMÚ.

Snehové jazyky a záveje sa budú do štvrtkovej polnoci tvoriť v regiónoch Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca a Žilina.

ONLINE Slovensko v zajatí
Zobraziť galériu (71)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Rakúsku zúri hurikán

V utorok v noci nad územie Rakúska dorazil výrazný studený front s vetrom až 130 km/h. Tlaková níž Petra priniesla sneh i pokles teploty. Veľké množstvo čerstvého snehu a povodne sa očakávajú najmä na juhu Rakúska. V Alpách hrozia lavíny, na mnohých cestách je ľad. V západnom Rakúsku sa vyskytuje aj búrka typu hurikán. Tá má popoludní zaútočiť na Viedeň. Viedenská zoo uzavrela svoje priestory až do odvolania.

Aj z nemeckého Bavorska hlásili prudké povodne, rieky tam stále stúpajú. Meteorologické stanice v spomínaných štátoch vydali výstrahu pred nepriazňou počasia.

Viac o téme: VietorVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu