Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chrípka útočí na každom rohu: Slovensko trápi vysoká chorobnosť, počet prípadov výrazne stúpol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 31,8 percenta. Lekári nahlásili 70 714 týchto ochorení. Chorobnosť na chrípku stúpla o 75,2 percent. Informovali o tom pracovníci Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Košickom kraji, najnižšiu v Žilinskom kraji. Respiračnými ochoreniami najčastejšie trpeli deti do päť rokov. Komplikácie lekári zaznamenali u 1 374 osôb, čo predstavuje 1,9 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (715). Ostatné komplikácie predstavovali pneumónie (341) a otitídy (318).

Lekári v 5. kalendárnom týždni nahlásili 8 936 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 12,6 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Na chrípku najviac ochoreli 6 až 14 ročné deti.


Ďalší dvaja Slováci, ktorí majú príznaky na koronavírus, priletia z Číny: Okamžitá karanténa


Hlásených bolo aj šesť prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI a to u 81-ročnej ženy zo Žilinského kraja, u 33-ročnej ženy z Trenčianskeho kraja, u 66-ročného muža z Trenčianskeho kraja, u 75-ročného muža z Trenčianskeho kraja, u 72-ročného muža z Nitrianskeho kraja a u 30-ročnej ženy z Košického kraja, kde sa ochorenie skončilo úmrtím.

V jednom prípade bol potvrdený vírus chrípky A/H1pdm09. Nikto nebol očkovaný proti chrípke. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 16 prípadov SARI, z nich štyria chorí zomreli.

Chrípka útočí na každom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyučovanie prerušili v 262 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 156 materských škôl (41 v Košickom kraji, 35 v Prešovskom kraji, 24 v Trnavskom kraji, 23 v Nitrianskom kraji, 12 v Trenčianskom kraji, 11 v Bratislavskom kraji, 10 v Žilinskom kraji), 99 základných škôl (42 v Prešovskom kraji, 23 v Košickom kraji, 14 v Nitrianskom kraji, 10 v Trnavskom kraji, päť v Trenčianskom kraji, dve v Bratislavskom kraji, tri v Žilinskom kraji) a sedem stredných škôl (tri v Trnavskom kraji, dve v Prešovskom kraji, jedna v Nitrianskom kraji, jedna v Trenčianskom kraji).

Viac o téme: ChrípkaChorobnosťSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu