Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Anketa s novým lídrom Mostu: Érsek aj ako katolík chápe problémy homosexuálnych párov

Árpád Érsek aj ako konzervatívny katolík vie pochopiť problémy párov rovnakého pohlavia Zobraziť galériu (2)
Árpád Érsek aj ako konzervatívny katolík vie pochopiť problémy párov rovnakého pohlavia (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Arpáda Érseka Most-Híd dosadil ako lídra na kandidátke pomerne nedávno. Po štyroch rokoch vlády sa už Béla Bugár na prvé miesto kandidátky nepostavil. Érseka mnohí poznajú ako ministra dopravy a je otázne, ako chce Most-Híd v týchto dňoch prilákať viac voličov, keďže strana sa po posledných prieskumoch potáca okolo štyroch percent. Toto je líder kandidátky Most-Híd - Arpád Érsek.

Ste za pevné zakotvenie Slovenska v EÚ?

Naša orientácia je, a mala by zostať, na Európsku úniu. A to nielen kvôli voľnému pohybu cez hranice. Veď sa napríklad pozrite, koľko kilometrov ciest sa stavia a rekonštruuje z fondov EÚ. Zakotvenie Slovenska v EÚ je pre nás výhodné ako z ekonomického, tak aj z bezpečnostného hľadiska. Ale na druhej strane to, že čerpáme z únie výhody nás k niečomu aj zaväzuje.

Presadzujte vystúpenie z organizácie NATO?

Nie. Myslím si že má opodstatnenie, aby tak malá krajina ako Slovensko, bola  v nejakom bezpečnostnom systéme a tým je teraz pre nás najvýhodnejšie NATO.

Ste za odluku cirkvi od štátu?

Súčasný zákon o financovaní cirkví, ktorý bol prijatý v tomto volebnom období, považujem za vyhovujúci. My musíme vychádzať z toho, že sme kresťanský štát a väčšina ľudí, ktorí v tomto štáte žijú, sú kresťansky založení. Preto by mali všetky cirkvi registrované v SR spolupracovať so štátom. Ale na druhej strane by nemali zasahovať do presvedčenia ľudí.

Súhlasili by ste s uzákonením práv homosexuálov vytvárať partnerské zväzky?

Ja som konzervatívny a veriaci katolík, ale viem, že to títo ľudia nemajú ľahké. Určite, ak partneri žijú spolu dlhé roky, tak by mali mať napríklad právo nahliadnuť do  zdravotnej dokumentácie alebo by mali mať upravené majetkoprávne veci. Toto áno. Ale nie som za to, aby bolo všetko tak, ako keď je vzťah medzi ženou a mužom. Mal by to byť iný zväzok, nie sobáš.

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ako vnímate slovenské školstvo a zdravotníctvo, vidíte priestor na zmenu, napr. nízke hodnotenie žiakov v systéme, plesne v nemocniciach?

Určite je tu priestor na zmenu. Ale treba povedať, že každý teraz pred voľbami sľubuje, že bude stavať nemocnice, no my sa na to pozeráme reálne a chcem opraviť tie existujúce.  Keď postavia nové nemocnice, tak čo s tými starými? Necháme ich chátrať?  Na to sa musí zamerať štát. A čo je podstatné, treba zabezpečiť, aby v nemocniciach bol dostatok lekárov a zdravotných sestier. Preto chceme presadiť tzv. štipendijný program, aby absolventi medicíny zostali na Slovensku.

Určite, že súbežne so štátom fungujú aj súkromné nemocnice  a zdravotnícke zariadenia, ale štát musí zabezpečiť tú základnú zdravotnú starostlivosť pre každého občana Slovenskej republiky, či má peniaze alebo nemá.

Aký máte názor na sprísnenie potratov? Je súčasná legislatíva vyhovujúca?

Myslím, že súčasná legislatíva je vyhovujúca. Je to vždy na vedomí a svedomí matky, ktorá sa rozhodne pre zákrok. Táto téma je tu vždy pred voľbami a považujem ju za politikárčenie a lacný populizmus. Myslím, že terajší stav je dostačujúci.

Ako podľa vás zasiahla vražda novinára Jána Kuciaka politické dianie v krajine?

Mňa osobne strašne zasiahla, pretože toto je trestný čin najvyššieho rangu, za to, že niekto skúma vec z opačnej strany, alebo má iný názor, za to nemôže byť zavraždený. Kde to žijeme! Mňa osobne sa to veľmi dotklo a žiadam, aby to bolo vyšetrené a všetci tí, ktorí boli do tohto nehorázneho činu akokoľvek zapletení, aby boli aj potrestaní tak ako zákon hovorí.

Ako sa staviate ku klimatickej zmene?

Je to obrovská téma nielen budúcnosti, už teraz vidíme aké sú obrovské klimatické zmeny iba u nás. Určite to bude mať dopad na emisie, na otepľovanie, v poľnohospodárstve. Tieto veci treba veľmi citlivo  a spoločne riešiť. Nie je to tematika jedného štátu, je to aj Európsky, aj celosvetový problém.

Ste za to, aby sa znižovali dane?

Dane vždy reguluje zákon, proti daniam sa štrajkovať nedá, musia byť na základe výsledkov štátu, ale určite je niekedy zníženie daní lepšia vec ako opatrenia, ktoré sme teraz videli v Národnej rade.

Ale treba povedať, že vďaka Mostu-Híd išli dame aj v tomto volebnom období dole.

Ste za zvýšenie dôchodkového veku?

Dôchodkový systém si zaslúži veľkú pozornosť a komplexné riešenie. Vek odchodu do dôchodku je len jediným kritériom. Ale nebol by som rád, keby tí, ktorí teraz poctivo pracujú a platia si dôchodkové  poistenia, aby nemali napr.  o 10 rokov na dôchodok.

Aký máte názor na trestnoprávnu zodpovednosť politikov?

Každý politik, keď vstupuje do politiky, si musí byť vedomý, že musí konať podľa zákonov a tým pádom je trestnoprávne stíhateľný. Trestnoprávna zodpovednosť nutná.

Viac o téme: Anketa Arpád ÉrsekVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu