Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rušno v parlamente! Posledná schôdza začala vo veľkom štýle: „On je ožratý,“ označil Matovič Danka

V Národnej rade bolo naozaj rušno Zobraziť galériu (9)
V Národnej rade bolo naozaj rušno (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prvá tohtoročná schôdza a zároveň posledná v tomto volebnom období sa tiež nezaobišla bez rozruchu v parlamente. Po otvorení schôdze sa predseda Národnej rady SR Andrej Danko rozhodol poslancov oboznámiť s priebehom schôdze.

Po Dankovom prejave sa niektorí poslanci z opozície domnievali, že predseda parlamentu požil pred schôdzou alkoholický nápoj. Ďalšou rozbuškou bolo tvrdenie Danka, že nemá úctu voči prezidentke. Stalo sa tak po roztržke s nezaradeným poslancom Martinom Poliačikom. "Poďte so mnou na odber krvi, aby sme vedeli, či fetujete alebo nie," pridal olej do ohňa Danko.

Novoročná schôdza sa nezaobišla bez incidentu v parlamente

Danko si palác bude ctiť, keď bude nezávislý a apolitický

"K pani prezidentke nemám úctu. Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy," povedal Poliačikovi po tom, ako si vymenili názory v súvislosti s neschválením procedurálneho návrhu nezaradenej poslankyne Veroniky Remišovej. Na to vystúpil líder OĽaNO Igor Matovič s transparentom, na ktorom mal šípku ukazujúcu na Andreja Danka so slovami "On je ožratý"

Rušno v parlamente! Posledná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na Poliačikovu výčitku reagoval s tým, že voči nemu úctu nemá, ale má ju voči Remišovej. Následne šéf parlamentu vyzval nezaradeného poslanca, aby naňho v pléne nekričal a vyhlásil, že "môže ísť kričať k prezidentke do paláca"

Čaputová reagovať nebude

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa medzičasom už vyjadrila, že nevidí najmenší dôvod na tieto vyjadrenia reagovať. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Rušno v parlamente! Posledná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Danko hovorí o neskutočnej drzosti

"Toto, čo ste napísali, je neskutočná drzosť," reagoval Danko a požiadal Matoviča, aby si sadol späť na miesto a bol ticho, že z neho ide zloba. "Som šťastný, že je koniec volebného obdobia a tohto šialenca už nemusím vidieť," dodal Danko na Matovičovu adresu. "Ja chápem pána poslanca, že potrebuje popularitu a že si to užíva," povedal ešte predseda NR SR.

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Danko potom vyzval Matoviča, aby si sadol na svoje miesto. Matovič si síce sadol, no len pod lavicu Andreja Danka. "Pán poslanec, navrhli ste si, aby sme schválili to, že nebudeme poberať plat. Vy ste rok nechodili do práce a napriek tomu ste plat poberali," neodpustil si Danko poznámku na Matovičovu adresu, po ktorej nasledoval potlesk.

Poliačik Danka vyzval na ospravedlnenie

Poliačik jeho výrok o prezidentke označil za nepatričný a požiadal ho, aby sa zaň ospravedlnil. K výzve sa pridal aj Matovič. Dankovo vyjadrenie podľa jeho slov nie je hodné druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Poliačik avizoval pre Dankovo vyjadrenie na adresu prezidentky podanie na mandátovo-imunitný výbor.

Rušno v parlamente! Posledná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Danko si nechal na záver aj pamätný citát

"Takého človeka jak vy dám do vrecka hocikedy," odkázal Matovičovi ešte Danko počas toho, ako sa opozičný líder usádzal uz na svoje miesto. Počas uvádzania návrhu zákona Anny Zemanovej ešte Dankovi ušla jedna z jeho najnovších perál: "Vy si niekedy mýlite moju dobrosť s ľudskosťou," vyhlásil Danko v parlamente. "Veľmi dobre viete, že som iný človek, ako vy prezentujete v sociálnych médiách. Mám vás plné zuby všetkých," dodal ešte Danko a vyzval poslancov, aby sa nesmiali.

Dostál mal toho plné zuby

Opozičný poslanec a šéf OKS sa už po výrokoch Andreja Danka nezdržal a sám inicioval podnet na začatie disciplinárky voči predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi.

Ondrej Dostál (vpravo) už podal návrh na začatie disciplinárky
Zobraziť galériu (9)
Ondrej Dostál (vpravo) už podal návrh na začatie disciplinárky  (Zdroj: Topky/Maarty)

"Podal som návrh na začatie disciplinárneho konania proti predsedovi Dankovi. Za jeho hulvátske výroky, ktoré pred chvíľou predniesol v parlamente na adresu pani prezidentky Zuzany Čaputovej. Niekedy, keď sa vytočím, tak aj prokrastinovať zabudnem," napísal na sociálnej sieti a zverejnil dokument.

Rušno v parlamente! Posledná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

Danko vydal vyhlásenie

Predseda Národnej rady SR vydal po účasti na schôdzi vyhlásenie: Šéf národniarov plánoval na utorkovej poslednej parlamentnej schôdzi ukončiť toto volebné obdobie dôstojne. Členom zákonodarného zboru dokonca dal vyrobiť identifikačné odznaky, ktoré sú v iných európskych metropolách štandardom. Z rokovania sa vypustili koaličné aj opozičné body, tak aby bola schôdza čo najefektívnejšia a diskutovalo sa najmä o pozemkových úpravách. Na stole teda poslanci kvôli transparentnosti nemali ani nominácie na niektoré posty, ale po poslaneckom grémiu ani napríklad ospravedlnenie predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Ten sa mal po jeho neuvážených výrokoch ospravedlniť nezaradeným poslancom.  Nepremyslené vyjadrenia sú však jeho doménou, čo dokázal aj počas dnešného rokovania parlamentu, kde okrem iného, porušil aj smernicu o používaní audiovizuálnych pomôcok v rokovacej sále. Teatrálnym spôsobom tak chcel len opäť upútať televízne kamery a vyprovokovať konflikt, ktorými je Matovič povestný a kvôli čomu s ním majú problém aj jeho potenciálni opoziční partneri.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prioritou predsedu SNS Andreja Danka však bolo prijať zákon o pozemkových úpravách, ktorý široká odborná verejnosť posudzuje síce ako odvážny, ale za to nanajvýš potrebný. Novela zákona sa do Národnej rady SR dostala po tom, čo ju vrátila hlava štátu Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Za týmto krokom, ktorý takmer vzápätí kritizovali kartografi aj ďalší príslušníci príbuzných odborov však cítiť predvolebnú kampaň. „Je veľmi nešťastné, ak niekto verejne vyhlasuje, že niekoho nevymenuje, alebo ak spochybňuje nezávislosť Národnej rady SR. Rešpektujem funkciu aj úrad prezidentky. S čím však mám problém je to, pokiaľ sa nespráva apoliticky. Je na mieste uvážiť či vyjadrenia niektorých pracovníkov tejto inštitúcie v rozprúdenej politickej kampani pôsobia šťastne a či nenahrávajú niektorým politickým subjektom, čoho sme dnes, žiaľ, svedkom,“ uviedol predseda SNS a NR SR Andrej Danko.

Zároveň doplnil, že ma úctu ku každému človeku, či je to žena alebo muž a takisto, že rešpektuje akúkoľvek funkciu či post. Jediné čo žiada, je férový a spravodlivý prístup k všetkým.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaIgor MatovičMartin PoliačikAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu