Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obžalovaný Marian Kočner má už vlastnú knižnicu: Ide o terabajty dát od polície!

O Kočnerovi je už prístupná knižnica s obsahom terabajtov dát Zobraziť galériu (2)
O Kočnerovi je už prístupná knižnica s obsahom terabajtov dát (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Marian Kočner, ktorý je momentálne obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka a taktiež figuruje v kauze televíznych zmeniek, má odteraz svoju vlastnú knižnicu dát. Tie majú pochádzať priamo od policajných zdrojov.

V princípe ide o 70 TB (terabajtov) dát, ktoré zadržala polícia a mala ich v archívoch. O sprístupnenie knižnice sa pričinila Medinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Prevádzka knižnice bola spustená dnes a dáta, ktoré boli zaistené políciou, sú poskytované slovenským novinárom.

Dáta nadobudnuté legálne

OCCRP ich má k dispozícii hlavne preto, aby analyzovala aj tie ich časti, ktoré neboli pre vyšetrovanie vraždy relevantné. „OCCRP získala dáta od zdroja, ktorý ich nadobudol legálnou cestou. Po ich skopírovaní a predbežnom spracovaní do prehliadateľnej podoby zriadila v Bratislave Kočnerovu knižnicu – špecializované pracovisko, prostredníctvom ktorého môžu akreditovaní novinári a analytici dáta prezerať a analyzovať. Informácie, ktoré z dát získajú, budú spoločne preverovať a zverejňovať," píše sa v tlačovej správe organizácie

Pavla Holcová
Zobraziť galériu (2)
Pavla Holcová  (Zdroj: topky)

„Našou prioritou je zaistiť bezpečnosť dát a zodpovedné zaobchádzanie s informáciami, ktoré z nich získame,“ povedala Pavla Holcová, ktorá je zakladateľka portálu Investigace.cz a pôsobí tiež ako regionálna editorka OCCRP. „V Kočnerovej knižnici platia mimoriadne prísne bezpečnostné pravidlá a obmedzenia. Všetky redakcie podpísali s OCCRP zmluvu o spolupráci, v ktorej sa zaviazali dodržiavať najvyššie etické a profesionálne štandardy žurnalistiky,“ uzavrela.

Viac o téme: Knižnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu