Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bihariová z progresívcov sa chce súdiť s ĽSNS: Dezinformácie v novinách a následná žaloba

Irene Bihariovej už došla s kotlebovcami trpezlivosť Zobraziť galériu (3)
Irene Bihariovej už došla s kotlebovcami trpezlivosť (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Facebook/Michal Truban)

BRATISLAVA - Predvolebné obdobie beží na plné obrátky a strany využívajú rôzne formy kampane. Strana ĽSNS Mariana Kotlebu už po Slovensku dlhšie šíri svoje vlastné periodikum. V jednom z vydaní sa pustili do Ireny Bihariovej, ktorá je momentálne jednou z hlavných tvári koalície PS/Spolu a Progresívne Slovensko vedie ako podpredsedníčka. Tá celú záležitosť nenecháva len tak.

ĽSNS v periodiku Naše Slovensko píše, že Irene Bihariovej schválila ministerka školstva dotáciu niekoľkých tisícov eur na to, aby po školách chodila zdieľať "zhubnú LGBT agendu". Vraj tak mala urobiť za asistencie mimovládok. Z celého prípadu tiež obviňujú stranu SNS, ktorej rezort školstva patrí. „Namiesto toho, aby SNS spravila s týmito agentmi poriadok, ich štát ďalej štedro financuje,“ píše sa v novinách.

Výtlačok periodika šíreného kotlebovcami po Slovensku
Zobraziť galériu (3)
Výtlačok periodika šíreného kotlebovcami po Slovensku  (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Obrátila sa na súd

Právnička a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová celý prípad rozhodne nenechá len tak a začala konať. „Nechcem, aby sme sa len prizerali tomu, ako sa bez akýchkoľvek následkov šíria bohapusté nezmysly – raz sú to tendenčne postrihané videá, inokedy prekrútené propagandistické články, inokedy prejavy plné očividných klamstiev,“ píše v statuse Bihariová, ktorá sa ako právnička špecializuje aj na trestné činy extrémizmu a krátko pred Vianocami dala okresnému súdu v Banskej Bystrici doručiť žalobu voči ĽSNS.

Irena Bihariová sa bude brániť
Zobraziť galériu (3)
Irena Bihariová sa bude brániť  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Žalobou to nekončí

Bihariová na žalobu zároveň zbierala financie od verejnosti. „Zbierala som ich za účelom úhrady právnych služieb, ktoré chcem využiť v súvislosti s občianskoprávnou žalobou na ĽSNS. Nikdy v živote som pred tým na nič nepýtala verejne peniaze, o to viac ma potešilo, že sme v rekordnom čase vyzbierali vyše 9000 EUR,“ tvrdí kandidátka PS/Spolu.

Nad novinami ĽSNS sa rozhorčil aj jej stranícky šéf Michal Truban. Popísal tiež, čo sa bude v nasledujúcich dňoch okrem podanej žaloby diať. „Zvyšné financie, rovnako ako vysúdené peniaze, použije na boj proti dezinformáciám. Konkrétne dá vytlačiť a rozdistribuovať nestranícke noviny s najčastejšími bludmi a nezmyslami, ktoré šíria extrémisti, s ich overiteľnou protiargumentáciou a faktickými vysvetleniami. Bez akejkoľvek zmienky o Progresívnom Slovensku a propagácie strany,“ napísal na sociálnej sieti Truban, ktorý dodal, že Bihariovej noviny budú distribuované Slovenskou poštou do domácností.

„Netúžim nijak profitovať z boja proti klamstvám, napokon, ani mi nejde výlučne o očistu mena. V tomto prípade nejdem riešiť svoju osobnú výhru, ale hájiť princíp férovosti a nás všetkých, ktorí sme len pre svoj názor verejne znemožňovaní, ohováraní a urážaní,“ dodala Bihariová.

Kotlebovci o podaní žaloby vedia

Kotlebovci iniciovanie žaloby na okresnom súde registrujú. "Vnímame to, ako snahu pani Bihariovej zviditeľniť seba a stranu, za ktorú kandiduje. Sama je príkladom politiky mimovládnych organizácií, ktoré ĽS-Naše Slovensko dlhodobo kritizuje," povedal hovorca strany Kotlebovci - ĽSNS Ondrej Ďurica.

Odmietavo sa k tvrdeniam v periodiku ĽSNS stavia aj rezort školstva. "Tvrdenie strany ĽSNS sa nezakladá na pravde, MŠVVaŠ SR neposkytlo pani Irene Bihariovej žiadnu dotáciu na uvedený účel," píše sa v stanovisku ministerstva, ktorý vedie Martina Lubyová.

Viac o téme: NovinyŽalobaĽSNSIrena Bihariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu