Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na horách si dávajte pozor: Lavínové nebezpečenstvo stále pretrváva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo Vysokých, Západných, Nízkych Tatrách a Malej Fatre nad 1 400 metrov nad morom trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. Vo Veľkej Fatre malé, čo je prvý stupeň. Informovala o tom na svojej stránke Horská záchranná služba (HZS). Hlavnú úlohu hrá sneh, ktorý napadol pred tromi dňami. Najviac ho pribudlo vo vysokých polohách Tatier. Vo Fatrách ho bolo menej aj kvôli tomu, že tam spočiatku väčšinou pršalo.

Sneženie sprevádzala víchrica, to znamená, že sneh je uložený na záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch a žľaboch, kde je aj nebezpečenstvo koncentrované. Postupne však snehu pribúda. Zrážky prichádzajú od severu, preto je najviac nového snehu v Západných, Vysokých Tatrách a Malej Fatre. Severné prúdenie prináša aj ochladenie, v najvyšších polohách teploty klesajú pod -10°C. Znamená to, že sa nový sneh horšie naväzuje na podklad.

Horská záchranná služba upozorňuje aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch a nafúkaných žľaboch nad 35° možné miestami aj pri malom dodatočnom zaťažení, napríklad jeden lyžiar. Tendencia lavínového nebezpečenstva je so snežením a vetrom stúpajúca.

Dnes ráno bolo na horách zamračené počasie so slabým snežením. Teploty vzduchu sa pohybovali od -13 do -3°C. Od nedele poobedia postupne sneží. Hranica sneženia už klesla na 400 metrov nad morom. Od včera pribudlo ďalších 5 až 20 cm snehu. Ten je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac ho je na východných, juhovýchodných a južných svahoch.

Hrebene sú vyfúkané do ľadu. V polohách do 1800 m leží nový sneh na trávnatom alebo skalnom podloží, stará snehová pokrývka tu takmer nie je. Vo vyšších polohách, nad 1 800 m, je celková výška snehu 50 až 110 cm. Sneh padal zväčša mokrý, no postupne s ochladením je čoraz suchší. Jeho charakter ale do výraznej miery ovplyvnil spomínaný vietor, ktorý ho ubil miestami do veľmi tvrdých, nosných dosiek. Najbližšie dni by malo pribudnúť v Západných a Vysokých Tatrách a Malej Fatre ďalších 30 cm nového snehu.

Viac o téme: HorySneženieLavínaNebezpečenstvoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu