Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štedrý deň z pohľadu meteorológa za uplynulé desaťročie: Skutočne biele Vianoce tu boli dávno

December v roku 2002. Zobraziť galériu (5)
December v roku 2002. (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš, TASR/Svätopluk Písecký)

BRATISLAVA – Štedrý deň sa nám spája s mrazom i so snehom. Naposledy nám však sneh pod nohami praskal pred sedemnástimi rokmi, kedy bolo aj na juhozápade krajiny vyše desať metrov snehu. Pre Topky to skonštatoval meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič, ktorý na základe meteorologických pozorovaní zhrnul, aké počasie u nás panovalo na Vianoce za uplynulé desaťročie.

Posledný Štedrý deň, ktorý bol na celom území Slovenska biely, sa vyskytol v roku 2002. Aj na juhozápadnom Slovensku bolo vtedy vyše 10 cm snehu. „Bol aj veľmi silný mráz, napríklad v Poprade poklesla teplota na Štedrý deň ráno až na -21 °C. Silné mrazy potom pokračovali aj počas celých Vianoc. Ešte silnejší mráz bol o deň neskôr, keď teplota v Poprade poklesla až na -26,9 °C,“ vyčíslil meteorológ.    

Zima v Košiciach, 18. december 2002.
Zobraziť galériu (5)
Zima v Košiciach, 18. december 2002.  (Zdroj: TASR/Svätopluk Písecký)

Po spomenutom roku sa už taká situácia nezopakovala. „Za ostatných 10 rokov skôr prevládalo na Štedrý deň teplé počasie bez snehovej pokrývky, resp. sneh sa vyskytoval len miestami a bolo ho málo,“ dodal Matejovič.

Zimná Bratislava, 16. december 2002.
Zobraziť galériu (5)
Zimná Bratislava, 16. december 2002.  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

2009

Sneh bol na horách stredného Slovenska a tiež miestami na východe, bolo ho však celkovo málo, na Štrbskom Plese len 14 cm, na juhozápade bolo veľmi teplo, maximálna teplota tu vystúpila až na 13 °C.

2010

Maximálne teploty vystúpili na 8 až 12 °C, sneh bol len v horských oblastiach stredného Slovenska.

2011

Bolo premenlivo, na juhozápade sa vyskytoval dážď so snehom s teplotami okolo 5 °C, inde väčšinou snežilo a bol celodenný mráz, snehová pokrývka však nebola veľmi vysoká a ani v najvyšších polohách neprekročila 50 cm.

2012

Snehová pokrývka bola miestami aj na juhozápadnom Slovensku, kde dosahovala výšku do 5 cm, bola zároveň aj poľadovica, vyskytli sa však aj miesta, kde sneh nebol.

2013

Sneh bol len vyšších horských polohách, maximálne teploty vystúpili v nížinách až na 12 °C.

2014

Maximálna teplota dosiahla na juhozápadnom Slovensku až 14 °C, teplota nad 10 °C vystúpila ja na strednom a východnom Slovensku, sneh bol len v najvyšších horských polohách, bolo ho málo, na Chopku bolo napríklad len 28 cm snehu.

2015

Na celom území Slovenska vystúpili maximálne teploty na 10 až 12 °C, sneh bol len v najvyšších horských polohách, a bolo ho málo, napríklad na Štrbskom Plese dosiahla výška snehu len 14 cm.

2016

Na väčšine územia Slovenska sa vyskytol celodenný mráz a v Piešťanoch zaznamenali aj snehovú pokrývku, ktorá dosahovala výšku 1 cm, viac snehu bolo na východnom Slovensku, Stropkov hlásil 7 cm.

2017

Na juhozápade bolo okolo 10 °C, sneh bol na strednom a východnom Slovensku, veľmi veľa snehu bolo vo vysokých horských polohách, napríklad na Lomnickom štíte namerali až 234 cm.

2018

Bolo premenlivo a veterno, maximálne teploty sa pohybovali v intervale 3 až 7 °C, na juhozápade sa vyskytli zrážky vo forme dažďa, na zvyšku územia boli zrážky snehové alebo zmiešané, snehová pokrývka sa však vytvorila väčšinou len na horách, na Štrbskom Plese bolo na Štedrý deň 43 cm snehu.

2019

Tohtoročný Štedrý deň sa podobal na ten vlaňajší, niesol sa v plusových hodnotách.

Viac o téme: SnehVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu