Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PREDPOVEĎ klimatológa prináša znepokojivé závery: S týmto budeme mať problém počas leta aj na jeseň

Extrémne suchá zem v Afrike
Extrémne suchá zem v Afrike (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Slovensko bude mať pravdepodobne so suchom problém aj počas leta, prípadne aj na jeseň. Cítiť bude aj krátkodobý výpadok zrážok. Uviedol to klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Je podľa neho veľmi neštandardné, ak v našich prírodných podmienkach je na jar takéto dlhotrvajúce a výrazné sucho.

Vysvetľuje, že ak sa bude v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch otepľovať, začnú sa častejšie vyskytovať atmosférické zrážky, budú sa vyparovať. "Takže každý, aj krátkodobý výpadok zrážok, bude hneď cítiť. Veľmi pravdepodobne budeme problémy so suchom mať aj počas leta, prípadne aj jesene," dodáva Faško.

Dosah na úrodu

Z aktuálneho silného sucha existujú nepriaznivé dôsledky, ktoré budú mať dosah na tohtoročnú úrodu, myslí si Faško. Priblížil, že je rozhodujúce, ako dlho sucho ešte bude trvať a ako pravidelne sa potom budú zrážky vyskytovať. 

Nedostatok zrážok na Slovensku registruje SHMÚ približne od polovice marca 2020. "V tomto období dosiahol deficit zrážok viac desiatok milimetrov. Sú to veľké deficity zrážok, pretože v uvádzanom období spadlo v najkritickejších oblastiach iba približne 10 percent obvyklého množstva zrážok," povedal Faško. Dodáva, že sucho je najvýraznejšie v severných regiónoch Slovenska.

Viac o téme: LetoSuchoPredpoveďKlimatológSlovenskoPavol Faško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu