Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predpoveď počasia na víkend: Dočkáme sa SNEHU, zasype aj západ!

Sneh a hmla v hlavnom meste Zobraziť galériu (8)
Sneh a hmla v hlavnom meste (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr., Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Hoci sa výraznejšie sneženie na našom území očakáva až v závere januára, meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predpovedajú, že snehu sa dočkáme už tento víkend. Snehové vločky budú padať najmä na západe a severe Slovenska.

Piatok

Celé Slovensko sa ráno ponorilo do hmly. Hydrometeorologický ústav pred ňou vydal aj výstrahu prvého stupňa. Do približne desiatej hodiny sa vo všetkých slovenských regiónoch vyskytla hmla s dohľadnosťou 50 až 200 m.

Na sníme bratislavská Petržalka zahalená do hmly
Zobraziť galériu (8)
Na sníme bratislavská Petržalka zahalená do hmly  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul SHMÚ.

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Do zhruba dvanástej na obed platí aj prvý výstražný stupeň pred poľadovicou. Varovanie sa dotýka všetkých okresov. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia...). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozornil SHMÚ.

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Stred tlakovej výše sa v piatok presúva z našej oblasti smerom nad Ukrajinu a po jej zadnej strane k nám začína od juhovýchodu až juhu prúdiť vo vyšších vrstvách ovzdušia teplý vzduch.

Čítajte aj: Schyľuje sa k zvratu! Prvé vyhliadky meteorológov, kedy bude snežiť aj v nižších polohách

Meteorológovia hlásia oblačné až zamračené, hmlisté počasie. Na horách a lokálne aj v nižších polohách – najmä na severe – sa vyskytne aj zmenšená oblačnosť. Možnosť slabých zrážok – aj mrznúcich s tvorbou poľadovice.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Počas dňa sa oteplí na -2 až 3 stupne, pri zmenšenej oblačnosti na okolo 5 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý, na západe a v horských oblastiach postupne prevažne južný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h).

Vo všetkých slovenských pohoriach platí malá lavínová hrozba

„Lavínové nebezpečenstvo sa v popoludňajších hodinách zvyšuje na južných svahoch vplyvom natopenia horných vrstiev snehu. Na takýchto svahoch sa môžu uvoľniť samovoľné spontánne malé lavíny a splazy z mokrého snehu, najmä vo Vysokých a Západných Tatrách. Na horách panuje inverzné počasie typické skôr pre jarné obdobie. Počas noci sneh na väčšine miest zamrzol, povrch snehovej pokrývky je dopoludnia tvrdý až ľadový,“ TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. „Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení," doplnil Sedlák.

V slovenských horách bolo v piatok ráno jasné počasie s dobrou dohľadnosťou. Teploty sa pohybovali v rozsahu od mínus štyroch na vrcholoch hôr po mínus dva stupne Celzia v horských dolinách. V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie, v najvyšších polohách fúkal slabý južný vietor do piatich metrov za sekundu, v nárazoch do 15 metrov za sekundu.

Sobota

Tlaková výš sa bude z Ukrajiny presúvať nad západné Rusko. Súčasne bude cez strednú Európu postupovať pomaly ďalej na východ studený front spojený s tlakovou nížou nad Nórskym morom.

Počasie sa veľmi nezmení. Bude oblačno až zamračené, lokálne hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude zmenšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na západe, hrozí slabé sneženie alebo mrholenie, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na -1 až -6, v údoliach ojedinele na okolo -8 stupňov. Počas dňa sa teplota vyšplhá na -2 až 3 stupne, pri zmenšenej oblačnosti na približne 5 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v priebehu dňa zoslabne.

Nedeľa

Studený front sa bude v našej oblasti vlniť a vo vyššom tlaku vzduchu sa začne rozpadávať.

V znamení oblačného až zamračeného počasia sa bude niesť i nedeľa. Zmenšená oblačnosť sa vyskytne len ojedinele, najmä na východe. Na západe a severe na viacerých miestach, inde ojedinele, bude snežiť, do zhruba 300 m sa objaví aj dážď so snehom alebo dážď. Ojedinele sa bude tvoriť poľadovica.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 0 až -5, pri zmenšenej oblačnosti na približne -7 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 0 až 5 stupňov. Fúkať bude slabý, postupne severozápadný až severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu