Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, majte sa na pozore: FOTO Nebezpečná kozmetika môže byť aj na našom území

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov Zobraziť galériu (3)
Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ), ktoré nahlásili do systému RAPEX (výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Litve, Nemecku, Fínsku a v Nórsku.

"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Upozornenie sa týka výrobku na čistenie pokožky "Mravčí lieh" s názvom Muravjinyj spirt – Ants spirits. Prípravok pochádza z Ruska. Výrobok obsahuje látku formic acid v koncentrácii 1,4 %, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Ďalším je tiež výrobok na čistenie pokožky Bornaja kislota – Boric acid 3% alcohol z Ruska. Výrobok obsahuje látku boric acid.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

Upozorňuje aj na sérum na rast rias Eyelash Serum značky abalico z Rakúska. "Vo výrobku sa nachádza látka – Tafluprost ethyl amide. Výrobok nie je bezpečný, čo je v rozpore s článkom 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady," uviedol Mikas. V rozpore je aj farba na permanentný make-up Pigment Color for Micropigmentation. Farba obsahuje látku o-anisidine, ktorá by sa nemala nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Prekročené bolo aj povolené množstvo zinku.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

ÚVZ neodporúča používať ani farbu na permanentný make-up Micro pigment cosmetic color z Číny. Výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov, vrátane benzo(a)pyrene a prekročené povolené množstvo kadmia a olova. Výrobok na bielenie pokožky Eleven Herbal ubtan with suncreen pôvodom z Pakistanu obsahuje ortuť. Tú obsahujú aj výrobky na bielenie pokožky Rose cream, Beauty Cream, Cream with lycopene Whitening cream, Beauty lotion, Whitening Anti-Freckle Pckage, Creme de visage a l'huille d'Argan a Feique.

Viac o téme: Kozmetické výrobkyRuskoSlovenskoEurópska úniaÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu