Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Banskobystrickom kraji sa vyskytla epidémia salmonelózy aj svrab

(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica zaznamenali v tomto týždni šesť prípadov epidemického výskytu salmonelózy. Ako ďalej informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, epidemiológovia z okresu Zvolen zase hlásili tri ochorenia na svrab zo zdravotného zariadenia v okrese Krupina.

Možnému ochoreniu bolo vystavených až 15 ľudí, pričom spoločným prameňom nákazy bol pacient s príznakmi ochorenia na svrab (infekčné kožné ochorenie). Protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy odborníci príslušného RÚVZ podľa hovorkyne zabezpečili.

Ochorenia na salmonelózu sa vyskytli v epidemiologickej súvislosti po konzumácii syra - ovčej hrudky, kúpenej v predajni s legálnym predajom takéhoto výrobku. Klinické príznaky ochorenia boli bolesti brucha, kŕče, teplota a hnačky. Hospitalizovaní boli dvaja pacienti, zo stolice chorých bola v štyroch prípadoch vykultivovaná Salmonella enteritidis, pričom dva prípady vykazujú lekári v epidemiologickej súvislosti. „V epidemiologickom šetrení odborníci banskobystrického RÚVZ pokračujú aj v spolupráci s oddelením hygieny výživy RÚVZ a veterinárnou službou,“ dodala hovorkyňa.

Viac o téme: EpidémiaSalmonelózaSvrab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu