Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varovanie úradov: Slovenkám hrozí alergická reakcia očí, FOTO kozmetiky, ktorej sa vyhnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenky, dajte si pozor na dve séra na podporu rastu rias, pretože vám môžu spôsobiť svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe, kde vystríha aj pred telovým gélom.

ÚVZ SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Česku a Litve.

Séra na rast rias obsahujú farmakologicky aktívnu látku

Na obale séra na rast rias My WOW Lashes – eyelash growth serum (3 ml) značky Delia COSMETICS je v zozname zložiek uvedená látka Bimatoprost.    

Úrad uvádza, že problémový je typ W-002868-000-EX O-014419-00 výrobnej dávky 0280JM s čiarovým kódom 5901350474716. Produkt pochádza z Poľska, kde ho vyrába spoločnosť Delia Cosmetics Sp., Z.o.o.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Z rovnakého dôvodu bolo označené za nebezpečné aj sérum na rast rias Eyelash serum (5 ml) značky MoLash® pôvodom z Česka. Ide o výrobnú dávku 04.2021-01 s čiarovým kódom 5904730851053. Výrobcom je spoločnosť Tanacetum s.r.o.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Vyššie uvedené výrobky majú v zozname zložiek uvedenú farmakologicky aktívnu látku – Bimatoprost. Výrobky nie sú bezpečné, čo je v rozpore s čl. 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady  (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas. „Výrobok môže vyvolať: svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu,“ dodal.


Čítajte aj: Úrady varujú pred kozmetikou na FOTO: Alergické reakcie a infekcie hrozia i deťom


Telový gél obsahuje nepovolenú zmes konzervačných látok

Telový gél Skoraja pomosh (200 ml) značky Horse Health z Ruska mal na obale v zozname zložiek uvedenú zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. „Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb,“ podčiarkol Mikas.    

Ako píše ÚVZ SR, ide o výrobnú dávku Nr. 0817/0820/4607011664328. Výrobcom je ruská firma KoroliovFarm.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ uzavrel štátny hygienik.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu