Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Buďte v strehu! FOTO Na Slovensku zrejme kolujú nebezpečné farby na tetovanie, varujú úrady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V ohrození je aj Slovensko! Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré sa môžu objavovať aj v našej krajine. Ide o farby na tetovanie od americkej značky Intenze.

ÚVZ SR upozorňuje na výskyt nebezpečných farieb na tetovanie v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Taliansku a Nemecku.

Čítajte aj: Úrady varujú pred zubnými pastami, šampónmi či sprchovými gélmi na FOTO, pozor, sú veľmi nebezpečné

Látky anisidine (3 mg. kg-1) a toluidine (21 mg. kg-1 ) boli zistené v zelenej farbe na tetovanie s názvom Lime Green Tattoo pigment (29,6 ml), konkrétne vo výrobnej dávke batch SS274.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Zakázané látky naphthalene, chrysene, benzo(b)fluoranthene, benzo(k)fluoranthene, benzo(j)fluoranthene, benzo(a)pyrene, benzo(e)pyrene, dibenz(a,h)anthracene a konzervant: 1,2-benzisothiazolin-3-one úrady odhalili v čiernej farbe na tetovanie s názvom INTENZE True Black Tattoo (29,6 ml). Šlo o výrobnú dávku ST1019TB.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Vo vyššie uvedených farbách na tetovanie boli zistené nepovolené látky, čo nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap,“ upozornil ÚVZ SR na svojom webe. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ dodal úrad.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu