Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Štátna ochrana prírody varuje: Kúpa lesných plodov pri cestách predstavuje zdravotné riziko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody (ŠOP) opäť varuje verejnosť pred zberom lesných plodov v chránených územiach, ale aj pred ich nákupom od predajcov pozdĺž ciest a parkovísk. Na svojej internetovej stránke ŠOP upozorňuje, že počas augusta, ktorý nazýva mesiac zberačov, sú denne v národných parkoch stovky zberačov, ktorí sa pohybujú prevažne vo väčších skupinách.

Výsledkom sú kríky čučoriedok a brusníc, z ktorých ostanú len holé kríčky bez listov. "Zbierajú, čo im príde pod ruky, teda okrem odpadkov, ktoré, žiaľ, po nich v prírode často ostávajú," konštatovala ŠOP. Dodala, že maliny, čučoriedky, brusnice či huby ponúkajú na predaj, najmä popri cestách, vo výkupoch, u priekupníkov i cez internet.

Štátna ochranárska organizácia vyzvala ľudí, aby tieto produkty nekupovali , lebo "kde nie je dopyt, tam nie je ponuka". Argumentuje pritom ochranou prírody a zvierat, pre ktoré sú tieto plody často jediným zdrojom prirodzenej potravy. Upozornila pritom aj na zdravotné riziká spojené s nákupom a konzumáciou takto získaných plodov i húb.

"Nie každá čierna bobuľka je totiž čučoriedka, známe sú aj prípady zámeny za jedovaté vranie oko štvorlisté. Na otravu stačí pár bobuliek zamiešaných vo vedierku čučoriedok. Rovnako hygienické podmienky a kvalita takto predávaných plodov vystavovaných v plastovom vedierku popri ceste, často na slnku aj niekoľko dní, je diskutabilná," konštatovala ŠOP, podľa ktorej plody sú často zbierané do špinavých plastových nádob. "A to sa nezmieňujeme o tom, čo s nimi zberači robia, aby sa pekne leskli," upozornili štátni ochranári, podľa ktorých je v prípade húb zdravotné riziko ešte väčšie.

Viac o téme: PredajLesné plodyBratislavaŠtátna ochrana prírody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu