Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kočner chcel zdiskreditovať prokurátora Jána Šantu: Mercedesom, ktorý dostala Zsuzsová

Marian Kočner a Pavol Rusko pred Najvyšším súdom SR
Marian Kočner a Pavol Rusko pred Najvyšším súdom SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Marian Kočner, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný, sa postaví spolu s Pavlom Ruskom pred súd. Začínajú sa pojednávania v kauze falšovania zmeniek, z ktorého sú obaja obvinení. Prokurátor Ján Šanta pripravil obžalobu. Kočner ho v minulosti mal chcieť zdiskreditovať bielym Mercedesom.

Uplynul rok odvtedy, čo Najvyšší súd poslal do väzby Mariana Kočnera. Ten je obvinený spolu s bývalým šéfom televízie Markíza v kauze falšovania zmeniek. Obaja sú pritom obvinení a obžalovaní aj z vraždy. Kočner je obvinený v prípade popravy novinára Jána Kuciaka a Rusko je už obžalovaný z objednávky vraždy svojej bývalej spolupracovníčky Sylvie Volzovej.

Kočner sa už niekoľkokrát chcel z väzby dostať, posielal motáky vplyvným ľuďom a v kauze zmeniek nevypovedal. To chcel napraviť minulý týždeň, keď podal žiadosť o prepustenie z väzby. Tú však deň pred pojednávaní stiahol. Jeho advokáti ako dôvod uviedli to, že majú podozrenie, že ich rozhovory s klientom sú vo väzbe odpočúvané, a tak nie sú schopní pripraviť adekvátnu obhajobu. 

Mercedes pre Šantu

Kočnera do väzby dostal prokurátor Ján Šanta. Toho chcel podľa DenníkaN Kočner v minulosti zdiskreditovať. Vo svojej výpovedi to mal uviesť Peter Tóth, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby a Kočnerov kamarát. Tóth mal preňho aj sledovať novinárov, medzi nimi aj Jána Kuciaka. 

Tóth vypovedal, že sa stretol s Kočnerovým spolupracovníkom Jozefom Dučákom. Ten mu mal tvrdiť, že Kočner od neho žiadal špeciálny biely Mercedes na lízing, ktorý si mal od neho vypýtať prokurátor Šanta ako úplatok. Odovzdať ho mal Šantovmu bratrancovi na golfovom ihrisku v Báči. 

Dučák bol však prekvapený, keď na ihrisko prišli a Kočner mu kázal odísť. Zdôvodnil to tým, že nechcel, aby sa videli. 

Dorazila Zsuzsová

Keď poslali Kočnera do väzby, Dučáka mal prostredníctvom svojho právneho zástupcu Andreja Šabíka požiadať, aby zabezpečil 200-tisíc eur v hotovosti a dal ich osobe, ktorá si pre ne príde do Báča. 

Tóth mal podľa portálu vo svojej výpovedi uviesť, že Dučák bol "veľmi prekvapený, keď si po peniaze uložené v krabici od topánok prišla Alena Zsuzsová na mercedese, ktorý mal byť pre prokurátora Šantu"

Alena Zsuzsová je jednou z obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka. Pre Kočnera pracovala ako volavka a písala si s rôznymi politikmi či inými vplyvnými ľuďmi. Kočner mal byť krstným otcom jej dcéry a pravidelne jej posielal peniaze. Zsuzsová svoju vinu odmieta. 

Viac o téme: ZmenkyVäzbaObžalobaPavol RuskoMarian Koćner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu