Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

OĽaNO chce sprísniť podmienky výberu riaditeľov škôl a školských zariadení

Igor Matovič a Peter Pollák z OĽaNO
Igor Matovič a Peter Pollák z OĽaNO (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Zlepšiť kvalitu riadenia škôl a školských zariadení chce skupina poslancov hnutia OĽaNO sprísnením podmienok ich výberu a obmedzením ich funkčného obdobia na najviac tri roky. Dosiahnuť to chcú novelou o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložili na júnovú schôdzu parlamentu.

Podľa predkladateľov dôjde návrhom zákona k dvom zmenám. Riaditeľom tej istej školy alebo školského zariadenia môže byť tá istá osoba najviac tri funkčné obdobia po sebe. Poslanci navrhujú, aby na zvolenie tej istej osoby za kandidáta na riaditeľa tej istej školy alebo školského zariadenia po tretíkrát po sebe bol potrebný vyšší počet hlasov výberovej komisie, ktorou je rada školy.

"Sprísnením podmienok výberu riaditeľov škôl a školských zariadení sa chce zamedziť tomu, aby sa tá istá osoba nemohla "zabetónovať" na poste riaditeľa školy alebo školského zariadenia na neobmedzený počet funkčných období, počas ktorých by mohla sledovať skôr ciele vlastné ako ciele školy, a najmä žiakov," uzavreli predkladatelia.

Viac o téme: ŠkolyKvalitaOĽaNOSprísnené podmienky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu