Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia sa dramatizuje: VIDEO Hladina Dunaja stúpa, platí varovanie! Pri Devíne sa už vylieva

Zvýšená hladina rieky Dunaj pri bratislavskej Eurovei. Zobraziť galériu (11)
Zvýšená hladina rieky Dunaj pri bratislavskej Eurovei. (Zdroj: FB/SHMÚ, Topky.sk/Maarty)

BRATISLAVA - Výdatné a dlhodobé dažde sa podpísali pod rozvodnené hladiny riek. Hydrológovia v tejto súvislosti vydali prvý výstražný stupeň aj pre rieku Dunaj, ktorej hladina v súčasnosti dosiahla 655 centimetrov. Túto hranicu zaevidovali už o 08.15 na vodomernej stanici Bratislava. Nebezpečne stúpa aj hladina Moravy.

Hladina Dunaja je alarmujúca, pre nepriaznivé počasie hrozia povodne

Hladina rieky Morava.
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred povodňou z trvalého dažďa varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už aj okres Bratislava. Hydrologickú výstrahu prvého stupňa v ňom vydal od 06:45 do dnešnej 15. hodiny. „Vzhľadom na spadnuté zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na Dunaji v Bratislave a na dolnom úseku Moravy prekročenie úrovne 1. stupňa povodňovej aktivity,“ varuje SHMÚ na svojom webe s tým, že Dunaj dosiahol 655 centimetrov.

Snímky a video zachytávajúce zvýšenú hladinu rieky Dunaj pri bratislavskej Eurovei vyzerajú skutočne hrozivo. 

Zvýšená hladina rieky Dunaj pri bratislavskej Eurovei

„Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame v hornej časti slovenského úseku Dunaja ustálenosť pri vysokom vodnom stave, v jeho dolnej časti ešte výrazný vzostup. Na Morave očakávame pokles,“ priblížil aktuálnu hydrologickú situáciu ústav.

Zvýšená hladina rieky Dunaj
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Maarty)

Uviedol tiež, že na tokoch v povodí horného a stredného Váhu sa očakáva ustálenosť až mierny pokles. „Na ostatných tokoch očakávame prevažne mierny vzostup až vzostup vodných hladín,“ dodal.

Zvýšená hladina rieky Dunaj
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Maarty)

Hydrologická výstraha 1. stupňa bola vydaná aj pre okresy Gelnica, Bardejov, Svidník a Michalovce, v ktorých platí do 31. mája.
Zobraziť galériu (11)
Hydrologická výstraha 1. stupňa bola vydaná aj pre okresy Gelnica, Bardejov, Svidník a Michalovce, v ktorých platí do 31. mája.  (Zdroj: Reprofoto: SHMÚ)

Trvalý dážď pomaly ustáva

Na okraji brázdy nízkeho tlaku vzduchu zasahujúcej k nám od juhovýchodu sa stále vlní studený front, ktorý už od noci prináša trvalé zrážky na väčšinu nášho územia. „Momentálne už zrážky od juhovýchodu postupne ustávajú a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. Prehánky, výnimočne i búrky, sa však ešte vyskytnúť môžu,“ avizoval SHMÚ.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Ako ďalej spresnil, najviac napršalo na východe a juhu Slovenska, za uplynulých 24 hodín (do 11:00 LSEČ) ojedinele až okolo 40 mm, naopak, najmenej na severozápade, kam sa zrážkové pásmo dostalo len nedávno. „Trvalé zrážky, aké sme zaznamenali dnes, už v najbližších dňoch neočakávame. Zväčša sa budú vyskytovať prehánky a búrky, no aj tých bude spočiatku menej (do konca týždňa), budúci týždeň však s nimi treba počítať na viacerých miestach,“ doplnil.

SHMÚ
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

SHMÚ
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: DunajBúrkyPovodeňHladina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu