Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VEĽKÉ kontroly bryndze priniesli prekvapivé výsledky: Dve neprešli, výrobca hovorí o poškodení mena

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Výsledky cielenej kontroly bryndze zameranej na jej kvalitu na trhu, konkrétne na podiel ovčieho hrudkového syra v sušine výrobku, priniesli šokujúce výsledky. Dva druhy neboli v súlade s vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Kontrolu nariadila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠPVS) SR. Jej inšpektori odobrali mliečne výrobky, ktoré boli na trhu od piatich výrobcov a ktoré boli laboratórne analyzované dvomi druhmi analytických metód vo veterinárnych a potravinových ústavoch.

Čítajte aj: Pravá ovčia bryndza je slovenský skvost: Pomáha aj pri Crohnovej chorobe!

Na povrch vyšla šokujúca správa. Stopercentná ovčia bryndza (SK 025 ES 61,7%) a plnotučná bryndza slatina (SK 025 ES 15,2%) od Bryndziarne a syrárne Zvolenská Slatina neboli v súlade s vyhláškou č. 346/2016 Z.z. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o niektorých výrobkoch z mlieka, kde je určené základné rozdelenie bryndze.

VEĽKÉ kontroly bryndze priniesli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Je v nej zakotvené, že bryndza musí obsahovať najmenej 50 % hmot. ovčieho hrudkového syra zo sušiny výrobku a že sa podľa suroviny použitej na jej výrobu člení na ovčiu bryndzu vyrábanú len zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra alebo skladovaného ovčieho syra, zmesnú bryndzu vyrábanú zo 1. zrejúceho ovčieho hrudkového syra a vyzretého hrudkového syra, skladovaného ovčieho syra a vyzretého hrudkového syra.


Čítajte aj: Šokujúce odhalenie: FOTO známej bryndze, v ktorej sa preukázala nebezpečná baktéria!


Dotknutú spoločnosť sme požiadali o reakciu. „Nakoľko nebolo ukončené správne konanie, kde by bolo dokázané pochybenie z našej strany, považujeme zverejnenie za poškodzovanie dobrého mena firmy,“ reagoval pre topky.sk Sven Harman, konateľ spoločnosti Bryndziareň a syráreň, s.r.o. vo Zvolenskej Slatine.

Dve z desiatich brýndz boli v súlade s prihliadnutím na neistotu merania. Išlo o Chránenú slovenskú bryndzu 250g a Chránenú slovenskú bryndzu á od Kluknavskej mliekárene, obchodno-odbytového družstva v obci Jaklovce.

Výsledky cielenej kontroly bryndze.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Viac o téme: KontrolaBryndzaŠVPS SRAnalýza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu